Ne place sa avem camara plina si sa ne bucuram in toiul iernii de ceva gustos pregatit din timp de noi,nu-i asa?
Conserve cu zacusca, muraturi asortate si multe alte preparate asteapta sa fie savurate.
Hai sa facem schimb de idei si sa ne imbogatim colectia de retete.
Eu orice as face, imi ies moi gogosarii, nu stiu unde gresesc dar ceva nu merge... Ma gandesc mereu ca pun vreunul care e mai trecut si ii inmoaie si pe restul. Nu stiu cum sa fac, nu mereu toate borcanele dar jumatate din ele sunt moi, si doar fac acelasi lucru. Care e secretul?
Gogosari si conopida pentru iarna
Se aleg gogosari sanatosi si 2-3 conopide. gogosarul se curata de seminte si cotoare si se taie felii, conopida se rupe bucatele. In total 10kg de compozitie. Se adauga boabe de mustar, coriandru, piper, foi dafin.Se pun ontr-un lighean mare, se pune pente ele aproape 1 kg de zahar, 5-6 linguri de sare, 150-200 ml ulei, 1 l otet. Se amesteca bine. Se lasa la rece, dar se amesteca din cand in cand. La aproape 24 de ore de cand s-au lasat la inmoiat, se pune in borcane, se toarna lichidul peste ele, apoi se inchid borcanele ermetic. Se bun in oala in care am pus pe fundul ei carpe, se adauga apa pana la gatul borcanelor si se da la fiert. Se lasa 15 min. dupa ce da in clocot.
Foaret interesanta reteta, o sa o incerc si eu. Auzisem de ceva asemanator, dar muraturi asortate, gogonele, ardei, castraveti, conopida, morcovi, sfecta rosie, etc. , toate tocate marunt si lasate de pe o zi pe alta. Raportul intre kg si otet si zahar este cel de mai jos. Dar, pentru a fi sigura de reusita muraturilor, acestea se sterilizeaza, 15 min fierte dupa ce dau in clocot.
Haideti sa va zic si eu reteta care o fac eu de gogosari cu conopida.
5 kg gogosari
2,5 kg conopida,
1,25 litri otet
500 gr zahar
3-4 linguri sare
Gogosarii se spala,se curata,se taie fasii cam de 1 deget,chiar putin mai groase,conopida,la fel se curata,se spala,si taie buchetele,si mai mici si mai mari,in functei de buchetele care le are cocnopida,se aduga peste gogosari,dupa care se pun ingredientele de mai sus,se lasa o zi la macerat,la care se amesteca cam de vreo 3-4 ori sa isi ia toate condimente,du[pa care se pun in borcane,se inchid bine,si se mai desfac atuci cand ai nevoie.
Asta e reteta mea.
Anul acesta nu am mai facut zacusca,insa am pus muraturi ca :gogosari cu conopida la otet,castraveciori la otet,castraveciori la murat,am facut conmpoturi din,prune,struguri,caise,am facut gogosari in sos tomat,am facut zarzavat,suc de rosii si cam ata,,,,,,,a si am pus si niste cas de vaci la borcan,as fi pus de oaie dar nu am avut bani sa cumpar,asa ca asta de vaci mi la dat mama gratis.
Activitati copii 5 Beneficii ale unei petreceri tematice pentru copii