De ce jocurile de rol sunt atat de importante pentru copii
Cred ca iti mai aduci aminte de prima data cand copilul ti-a luat telefonul si a inceput sa imite, pe limba lui si folosind cam aceleasi gesturi, felul in care vorbesti la telefon. De prezenta lui nelipsita in bucatarie unde vrea sa foloseasca aceleasi ustensile ca si tine sau de dorinta lui de a ajuta la curatenie. Te-ai gandit vreodata ce se petrece in mintea lui?
Jocurile de rol sunt esentiale in dezvoltarea cognitiva a copiilor nostri si nu este de mirare ca acestea sunt folosite de psihoterapeuti in lucrul cu cei mici. Pentru copii, ele sunt cel mai usor mod de a reprezenta lumea pe intelesul lor, iar pentru noi sunt o fereastra deschisa spre intelegerea vietii lor emotionale.
Fie ca alegi o bucatarie de jucarie, plusuri sau papusi de mana, copilul tau isi va exersa imaginatia, imbunatatindu-si creativitatea si dezvoltandu-si abilitatea de rezolvare a problemelor. Intrucat se poate pune “in papucii altei persoane”, isi dezvolta empatia si capacitatea de a veni cu strategii diferite de interactiune in anumite situatii. De asemenea, jocurile de rol sunt esentiale in rezolvarea conflictelor prin repunerea in scena a unor momente tensionate traite de copilul tau.
Sunt mai multe tipuri de jocuri de rol.
Ocupationale. Aici sunt incluse jocurile de-a doctorul, politistul, vanzatorul, pompierul, invatatorul sau de-a mama si tata. Poti alege pentru ei case de marcat de jucarie, truse de doctor, banc de lucru pentru tamplarie sau orice alte elemente care ii ajuta sa invete despre rolurile noastre in societate.
De fantezie. Copiii sunt fascinati de supereroi si de personaje de poveste precum printese, printi sau chiar animalutele lor preferate din cartile cu povesti. Acestia sunt foarte motivati sa imprumute din valorile personajelor, cum ar fi curajul, sau sa le imite actiunile si este si un bun prilej de a-i ajuta sa isi gaseasca resurse si raspunsuri cu ajutorul acestora. “Ce ar face Elsa in situatia asta?” “Oare Hulk cat de repede se spala pe maini?” “Cum l-ai invata tu pe ursulet sa se spele pe dinti?”
Situatii din viata reala
Cu ajutorul unui banc de lucru pentru tamplarie el poate invata, de exemplu, care sunt pasii unei constructii. Jocul cu o trusa de doctor il va face sa se simta mai confortabil, poate, atunci cand trebuie si el sa mearga la doctor.
Nu exista copil care sa nu indrageasca jocul de rol, care sa nu isi doreasca sa faca asta zilnic, iar asta ar trebui sa ne bucure pentru ca avem atatea oportunitati de a-i cunoaste si de a ii indruma emotional, social si cognitiv cu ajutorul lor.
Pe scurt, jocurile de rol le:
- Dezvolta creativitatea si imaginatia, iar acestea sunt 2 elemente esentiale pentru abilitatea de rezolvare a problemelor, de a gasi strategii noi sau de a inventa. Asa cum spunea Albert Einstein “Logica te va duce din punctul A in punctul B. Imaginatia te va duce oriunde…”
- Imbogatesc vocabularul si dezvolta abilitatile de comunicare. Jocurile de rol le ofera posibilitatea de a exersa cuvinte noi, folosite in situatii noi.
- Dezvolta abilitati socio-emotionale. Ii ajuta sa empatizeze, sa inteleaga perspectiva celuilalt sau sa invete cum sa gestioneze un conflict.
- Sustin si dezvoltarea fizica. De cate ori nu am vazut in parc copii alergandu-se si jucandu-se de-a pompierii sau politistii? Sau chiar cand folosesc un set pentru picnic stii sigur ca isi exerseaza motricitatea fina, grosiera si coordonarea mana-ochi.
Prietenii de la Mom O’clock ne-au ajutat in cautarile noastre pentru cele mai inspirate jocuri de rol pentru copilul tau. Iata mai jos cateva exemple pe care le gasesti pe momoclock.ro:
De ce sa alegi jucariile de pe Mom O’clock Marketplace? Pentru ca sunt alese de mame, ca si tine si pentru ca au investit timp in cautarea celor mai prietenoase branduri pentru copii. Au ales produse cu grija cu care isi cresc copiii, din materiale naturale, precum lemnul, frumoase si rezistente.
Comentarii legate de De ce jocurile de rol sunt atat de importante pentru copii