Cum îl înveți pe cel mic să împartă cu ajutorul unui ursulet
Pisicuțe pufoase, cățeluși cu ochi mari, un ursulet sau o caracatiță cu două fețe – când alegi jucării din pluș pentru micuțul tău sunt atâtea variante adorabile! Există un motiv pentru care atât de multe cărți pentru copii prezintă animale atât de adorabile. Cert e ca tot mai mulți producători de jucării s-au concentrat pe dezvoltarea unor plușuri care să le stârnească celor mici empatia.
Pe lângă varianta de covoare copii, animăluțele din pluș au un loc aparte în inimile copiilor. Plușurile care imită animale cu patru picioare, un ursulet cu blană sau o pisică pufoasă sunt acele jucării care trezesc spiritul de bunătate și empatie în rândul copiilor – și acestea sunt exact genul de calități pe care ne părinții își doresc să le hrănească în rândul copiilor lor.
Citește în continuare acest articol și vei afla cât este de important un ursulet de pluș în dezvoltarea armonioasă a micuțului tău și cum niște jucării neînsuflețite îl pot învăța ce înseamnă empatia, dar și cum să fie darnic și să îi placă să împartă cu ceilalți!
Jocul de rol și importanța lui în dezvoltarea armonioasă a copilului tău
„Când copiii se prefac, își folosesc imaginația pentru a depăși limitele realității. Un băț poate fi o baghetă magică. O șosetă poate fi o marionetă. Un copil mic poate fi un supererou. ” - Fred Rogers
Jocul de rol este modalitatea în care copiii învață să privească lumea din perspective diferite. Când un copil se imaginează drept o pasăre, un arlechin sau un pompier, începe să exploreze cum trebuie să fie acea altă persoană pe care o proiectează și încearcă să se poarte întocmai. Chiar dacă jocul de rol începe destul de simplu, experiențele timpurii ale acestei explorări imaginative formează rădăcini puternice care cresc într-o empatie cognitivă mai sofisticată.
NU trebuie să fim tovarășul de joacă constant al copilului nostru pentru a-i ajuta să se joace mai mult. În schimb, există câteva lucruri simple pe care le putem face: acordați copiilor timp să se prefacă; configurați-vă mediul de acasă pentru a inspira pretențiile; și oferiți copiilor invitații să se prefacă.
Un ursulet de pluș poate da startul jocului imaginativ
Copiii învață zilnic lucruri noi despre lumea în care trăiesc. Asemeni unui burete se hrănesc cu o mulțime de informații pe care jocul imaginativ îl sedimentează în mintea lor. Prin intermediul jocului imaginativ de rol, cei mici ajung să experimenteze lucruri pe care le văd în lumea adulților și să le transpună într-un mod simplu de asimilat. Spre exemplu, o văd pe mama că pregătește masa și își hrănește puiul. La fel va face și cel mic cu un ursulet din pluș.
Și dacă micuțului tău nu îi vine natural un astfel de joc de rol, ai putea chiar tu să iei un ursulet de pluș și să dai startul imaginației. Cu un ursulet în mână, întreabă-l pe cel mic dacă vă puteți juca și voi cu el, fiindcă cel mai probabil micuțul tău va fii foarte bucuros și va spune da, arătându-ți imediat pașii următori pe care plușul trebuie să îl facă.
Toată ideea din spatele acestui joc de rol este să găsești modalități naturale de a-ți juca personajul – un ursulet din pluș, o păpușă sau orice altă jucărie din pluș – și fă-l să întâmpine o problemă pe care tu ulterior să o pui în context. Poate că animalul tău a pierdut un obiect preferat sau nu a găsit pe nimeni cu care să se joace un anumit joc. Imitând un ursulet ai putea să spui: „Sunt atât de trist astăzi pentru că nimeni nu vrea să se joace cu mine cu mingea”. Și de acolo vezi unde merge toată situația.
Orice joc ai propune din postura unui ursulet de plus, este important să îl lași pe copil să conducă activitatea, fiindcă doar așa se va simți confortabil și își va dori să intre în această poveste imaginativă. Alătură-te jocului, dar lasă-l pe el să preia frâiele, iar în asumarea rolului încearcă să pui întrebări care să îl provoace pe cel mic să îți ofere răspunsuri deschise. Toată miza este ca întregul scenariu să îi poată stimula empatia copilului tău.
Oferă-le spațiul să exerseze amabilitatea cu ajutorul unor jucării din pluș
Cu ajutorul instrumentelor de joacă potrivite, copiii pot intra mai bine în rol atunci când folosesc jucării de tipul unui stetoscop pentru a-și intra în rolul de doctor, un ursulet de pluș cu care să se joace și să aibă tot felul de activități și alte astfel de jucării cu care cei mici să își poată imagina cum ar fi să ai grijă de altcineva, cum poți alina anumite suferințe și alte exerciții de imaginație din zona empatiei și amabilității.
Spre exemplu, pentru calități nutritive precum compasiunea și empatia, jocul de rol de-a medicul veterinar este un implus destul de puternic, întrucât copiii învață că animalele au nevoi, dar și cum oamenii au un rol aparte în îngrijirea acestora.
Încurajează jocul de rol la tine acasă!
1. Folosește întotdeauna jucării pe dimensiunea copilului tău
O componentă crucială a jocului de rol este ca micuțul tău să dispună de jucării de dimenisuni mici care să poată da viață jocului. Dacă un obiect este prea mare (sau prea mic), copilului îi va fi incomod să-l gestioneze sau să-l manevreze. Pe Kidino.ro găsești jucării pe dimensiunea piticului tău, așa că poți da startul jocului imaginativ!
2. Combină obiecte din lumea reală cu jucării care stimulează jocul de rol
Spre exemplu, dacă micuțul tău se joacă de-a părintele iubitor cu un bebeluș de jucărie, tu i-ai putea furniza un biberon real, scutece și alte ustensile cât se poate de reale pentru ca cel mic să se simtă în control și ca acele obiecte să îi dea un oarecare simț al realității.
3. Vezi ce îl interesează pe micul tău explorator și mizează pe acele jocuri
Dacă îi place să te urmeze în bucătărie ori de câte ori prepari ceva gustos pentru întreaga familie sau preferă să stea cu tine în grădină, atunci ar trebui să inițiezi un joc de rol care să se concentreze pe activități care să îi facă plăcere.
Sursă foto: Freepik
Comentarii legate de Cum îl înveți pe cel mic să împartă cu ajutorul unui ursulet