Cum să pregătești locuința pentru venirea bebelușului acasă
Momentul mult așteptat se apropie iar nou-născutul urmează să facă parte din viața voastră? Ei bine, sosirea unui bebeluș acasă este un moment unic pentru toți membrii familiei.
Însă, pentru părinți, poate să fie puțin stresantă pregătirea casei, deoarece, curățenia și dezinfecția sunt esențiale, înainte de venirea celui mic, pentru a crea un mediu sigur și sănătos. Bebelușii au un sistem imunitar scăzut, iar riscul de îmbolnăvire crește dacă nu există un mediu curat și sigur. Din acest motiv, trebuie să vă asigurați că praful, mucegaiul sau alți alergeni sunt îndepărtate din locuință și în special din spațiile în care copilul își va petrece timpul.
Așadar, una dintre cele mai importante etape în pregătirea casei pentru bebeluș este curățarea în profunzime a locuinței. Iată câteva lucruri care pot fi făcute pentru a avea o casă curată la sosirea noului născut.
- Listă de task-uri
În primul rând, trebuie să începeți prin a face o listă cu toate camerele din locuință care necesită curățare. Acest lucru ar trebui să includă toate suprafețele, inclusiv pereți, podele, tavan, mobilier, ferestre și oglinzi. Este important să se înceapă cu cea mai mare prioritate și să se lucreze în ordine, astfel încât să nu se piardă din vedere nici un detaliu important.
- Înlăturarea obiectelor inutile
De cele mai multe ori, în orice locuință se găsesc o mulțime de lucruri care nu se mai folosesc, care sunt inutile și care doar ocupă spațiu și colectează praf. Odată cu venirea unui copil în locuință, este o idee bună să se doneze, arunce, recicleze toate obiectele care nu sunt folosite. În acest fel, locuința va fi mai aerisită și mai curată, iar copilul, odată cu creșterea, va avea și mai mult spațiu de mișcare.
- Îndepărtarea prafului
Se știe deja că o casă fără praf este o casă lipsită de afecțiuni și alergii. Praful poate să fie destul de periculos pentru copii, provocând afecțiuni respiratorii și totodată, încurajează creșterea bacteriilor și a fungilor, în special dacă există și umiditate. Tocmai din aceste motive, înainte de aducerea unui nou-născut acasă, se recomandă îndepărtarea prafului inclusiv din locurile greu accesibile, unde acesta poate ajunge cu ușurință. În această etapă este important să se curețe toate obiectele din locuință (plinte, plante, corpurile de iluminat, cabluri, rame etc.)
- Aspirarea intensivă
Podelele și covoarele sunt adesea surse principale de praf și alergeni, așa că acestea trebuie aspirate în mod regulat. Dacă în locuință sunt covoare, se recomandă utilizarea unui aspirator cu injecție-extracție, care curăță în profunzime firele covoarelor și elimină petele și mirosurile neplăcute. De asemenea, se recomandă aspiratoare prevăzute cu filtre speciale (HEPA), care rețin particulele fine de praf și alergenii fără a le dispersa în aer. În etapa de aspirare trebuie avute în vedere toate spațiile, inclusiv cele din spatele mobilierului, tapițeriile, saltele, îmbinările canapelelor etc. Pentru acestea, utilizarea unor aspiratoare verticale poate să ușureze procedura, deoarece sunt ușor de manevrat, ușor de introdus în spații greu accesibile și oferă totodată și o aspirare semiumedă, pentru o eficiență crescută.
- Curățarea pardoselii și a covoarelor
După ce este îndepărtat praful de pe aceste suprafețe, o etapă importantă este curățarea intensivă și dezinfectarea covoarelor și a pardoselii. Pentru această etapă, se poate folosi fie un monodisc, fie un generator de abur care nu doar curăță ci și dezinfectează, în mod natural. Aceste echipamente sunt extrem de utile și de versatile deoarece pot fi utilizate atât pentru covoare, blaturi, perdele și sticlă cât și pentru podele din lemn de esență tare, saltele, cuptoare, băi, bucătării sau tapițerii.
Desigur, detergenții utilizați sunt extrem de importanți. Aceștia trebuie să fie siguri în special pentru copii dar și eficienți. În ceea ce privește detergenții, se pot găsi cu ușurință detergenți care, odată ce curăță și îndepărtează petele, oferă protecție ulterioară prin împiedicarea depunerilor particulelor de praf. După ce s-au curățat intens suprafețele, se pot utiliza periodic mopuri profesionale pentru pardoseală, pentru menținerea acesteia curată și igienizată.
- Curățarea conductelor de aer
De multe ori neglijate, conductele de aer și ventilația pot să acumuleze praf, mucegai sau bacterii care ajung să fie dăunătoare atât pentru copil cât și pentru membrii adulți ai familiei. Curățarea conductelor de aer va îmbunătăți calitatea aerului din interior, oferind prospețime și siguranță.
Nu în ultimul rând, curățarea băii și a bucătăriei trebuie igienizate complet deoarece aceste două încăperi sunt locurile în care bacteriile și germenii se pot dezvolta cu ușurință. De asemenea, o mare atenție trebuie să se acorde și lenjeriilor de pat, care se recomandă a se spăla și usca la temperaturi ridicate pentru a asigura o sterilizare adecvată dar și a perdelelor și a draperiilor care sunt mari acumulatoare de praf.
Urmând aceste sfaturi, vă puteți asigura că locuința este pregătită, din punct de vedere a igienei, pentru venirea nou născutului, acasă.
Comentarii legate de Cum să pregătești locuința pentru venirea bebelușului acasă