Importanta alimentatiei in cresterea fertilitatii
Importanta alimentatiei in cresterea fertilitatii este demonstrata de studiile medicale. Daca nu sunt probleme medicale care sa determine infertilitatea la femei sau barbati, dar cuplurile intampina totusi probleme in conceperea unui copil, atunci merita sa fie luate in considerare cateva sfaturi utile pentru cresterea fertilitatii.
In perioada anterioara conceptiei dar si in perioada de concepere a copilului, orice cuplu trebuie sa aduca imbunatatiri stilului de viata si dietei zilnice daca doreste sa ajunga mai repede la rezultatul dorit: aparitia sarcinii.
Sunt cateva cauze demonstrate de studiile medicale care duc la probleme in conceperea cu succes a unui copil: supraponderabilitatea, anemia, fumatul, consumul de alcool, stresul accentuat. De exemplu, in cazul persoanelor care consuma 2 pahare de alcool pe zi, riscul de infertilitate creste cu 60%. Alte studii demonstreaza ca persoanele care consuma 250 mg de cofeina / zi vor concepe un copil intr-o perioada dubla de timp fata de cele care au renuntat la acest obicei.
Cum influenteaza alimentatia cresterea fertilitatii?
Dieta si stilul de viata al mamei si partenerului de viata influenteaza direct fertilitatea – atat calitatea ovulului cat si a spermatozoidului care il fertilizeaza. In plus, momentul implantarii ovulului fertilizat in uter si primele saptamani de evolutie sunt direct influentate de stilul de viata al mamei.
O dieta dezechilibrata, lipsita de vitaminele necesare dezvoltarii corecte a fatului, consumul de alcool sau fumatul pot avea efecte pe termen lung : chiar daca bebelusul se naste sanatos, acesta poate avea probleme in copilarie, adolescenta (astm, diabet, hipertensiune, tendinta de ingrasare, etc) sau chiar in viata de adult.
Acidul folic este unul din cele mai importante elemente din alimentatie in cresterea fertilitatii , dar este esential si in timpul sarcinii. Multe femei ignora din pacate sfaturile medicale atunci cand este nevoie de tratament cu acid folic (800 micrograme/zi) si aleg sa obtina acest element din alimentatie insa nu consuma suficient de multe alimente din care sa obtina cantitatea necesara de acid folic. Optim ar fi un echilibru intre cele doua – suplimente si alimente bogate in acid folic- daca medicul recomanda acest lucru.
Ideea ca in societatea moderna de astazi femeile au o dieta echilibrata in perioada de conceptie dar si in sarcina, fiindca au acces la informatie, este eronata. Nivelul de procesare a alimentelor a evoluat in ultimii ani si tot mai multe componente din dieta zilnica sunt nocive pentru organism, chiar daca efectele nu se vad imediat, ci in timp. In plus, tentatiile sunt mult mai mari.
Meniul zilnic trebuie sa contina in perioada de conceptie, dar si in timpul sarcinii: doua portii de fructe, trei portii de legume, lactate cu putine grasimi, carne slaba si cereale integrale. Mezelurile, conservele, preparatele de panificatie dar si orice alt aliment care contine conservanti afecteaza pe termen lung fertilitatea si ulterior dezvoltarea bebelusului.
Laptele si produsele lactate cu putine grasimi contin calciu si sunt benefice in alimentatie, la fel si alimentele care contin proteine – carne slaba, peste, legume, nuci, seminte. Carnea rosie este o sursa importanta de fier iar uleiul de peste contribuie la aportul de omega-3. Proteinele au un rol important in perioada preconceptiei dar cresc si sansele de reusita a tratamentelor de fertilizare in vitro.
Adoptarea unui stil de viata lipsit de elemente nocive (sau reduse la maxim) dar si urmarea unei diete care sa contina fructe, legume, proteine si evitarea grasimilor, a mancarurilor procesate sau a bauturilor carbogazoase contribuie pozitiv la cresterea fertilitatii pentru cuplurile care incearca sa conceapa un copil.
Desi nu exista o reteta miraculoasa care sa garanteze ca vei ramane insarcinata din prima, sfaturile de mai sus te ajuta sa cresti sansele. Riscul de avort spontan scade in primul trimestru daca pastrezi acelasi stil echilibrat si in plus bebelusul se dezvolta normal, fara riscul aparitiei unor malformatii.
In definitiv, totul depinde de tine! De cat de mult iti doresti un copil, cata atentie acorzi dietei zilnice si cata determinare ai in a respecta ceea ce ti-ai propus. Gandeste-te ca perioada de preconceptie si sarcina inseamna un an din viata ta dar deciziile tale pot afecta intreaga viata a copilului tau.
Vrei sa cresti sansele de a ramane insarcinata? Afla totul despre calendarul menstrual si perioada cea mai indicata pentru a concepe un copil.
Comentarii legate de Importanta alimentatiei in cresterea fertilitatii