Gripa în timpul sarcinii
Este gripa periculoasă pentru femeile gravide?
Da. Sistemul imunitar este mai slab atunci când eşti însărcinată, deci eşti mai vulnerabilă la boală, în general. Şi gripa poate deveni gravă în timpul sarcinii, mai ales daca este complicată de infecţii cum ar fi pneumonia.
Femeile însărcinate si care au gripă, au o şansă mai mare de a dezvolta probleme serioase pentru bebeluşul lor nenăscut, incluzând travaliu prematur şi naştere prematură.
Bineînţeles, multe viitoare mame care au gripă nu au complicaţii. Dar, din punct de vedere statistic, eşti mai susceptibilă de a dezvolta un caz sever atunci când eşti gravidă.
La ce simptome trebuie să fiu atentă?
Gripa începe, de obicei, cu febră, dureri, şi oboseală, urmată de simptome ale răcelii, cum ar fi nas înfundat sau curgător, strănut, durere în gât, tuse, şi frisoane. Este posibil să ai diaree sau vărsături.
Caută asistenţă medicală de urgenţă dacă observi oricare dintre aceste simptome ale gripei:
- Dificultăţi de respiraţie şi respiraţie greoaie, scurtă
- Mucus sângeros
- Durere sau presiune în piept sau abdomen
- Ameţeli bruşte, stare de confuzie
- Vărsături severe sau persistente
- Nu simţi prea multă mişcarea din partea bebeluşului
- Febră mare care nu răspunde la antitermice
Ce ar trebui să fac dacă simt că am luat gripă?
Dacă te îmbolnăveşti cu simptome asemănătoare gripei, rămâi acasă, limitează contactul cu ceilalţi şi adresează-te medicului tău. Medicul va determina dacă trebuie să fii testată sau să începi un tratament anume. Testele pot include un tampon nazal (cel mai bine efectuat în primele patru zile după ce te-ai îmbolnăvit). Dacă eşti singură acasă, roagă pe cineva să vină să vadă des care este starea ta.
Dacă intri in contact strâns cu cineva care are gripă, adresează-te medicului tău pentru a discuta daca tratamentul îţi poate reduce şansele de apariţie a gripei. Reţine faptul că persoanele cu gripă sunt contagioase de la o zi, dinainte de a avea simptome, şi rămân contagioase până la o săptămână după ce s-au îmbolnăvit.
Cum ar trebui să tratez gripa când sunt însărcinată?
Tratează orice febră imediat. Solicita ajutor medical pentru a stabili tratamentul recomandat pentru febră atunci când eşti gravidă.
- Consumă multe lichide.
- Medicul va decide dacă ai nevoie de medicamente antivirale. Medicamentele antivirale sunt pastile cu prescripţie, lichide sau inhalatoare, care luptă împotriva gripei prin împiedicarea microbilor să crească în organism. Aceste medicamente te pot face să te simţi mai repede bine şi să-ţi uşureze simptomele. Antiviralele funcţionează cel mai bine atunci când sunt începute în decurs de 2 zile, după apariţia simptomelor, dar pot fi administrate persoanelor cu risc crescut (cum ar fi femeile însărcinate) chiar după 48 de ore.
- Există puţine informaţii despre efectul medicamentelor antivirale la femeile gravide sau la bebeluşii lor, dar nu au fost raportate reacţii adverse grave.
Afla mai multe despre: 6 pași spre o sarcină fără probleme
Cum pot evita îmbolnăvirea cu gripă?
- Fă-ţi un vaccin împotriva gripei cât mai curând posibil, când acesta devine disponibil în toamnă. Este nevoie de câteva săptămâni pentru ca imunitatea să se dezvolte după ce ai primit vaccinul. Bonus: De asemenea, vei ajuta la protejarea bebeluşului împotriva gripei de până la 6 luni după naştere.
- Spală-ţi frecvent mâinile, inclusiv imediat înainte de a mânca, după strănut, şi după ce mergi la baie. Utilizează tehnici adecvate de spălare ale mâinilor, prin frecarea ambelor părţi ale mâinilor, cu săpun, pentru cel puţin 20 de secunde, şi clătirea cu apă din abundenţă. Când apa sau săpunul nu sunt disponibile , foloseşte şerveţele de mâini, de unică folosinţă, sau dezinfectanţi, cu gel, pe bază de alcool, care conţin cel puţin 60% alcool.
- Nu tuşi şi nu strănuta folosind mâinile goale. Asta face ca virusul să ajungă pe mâinile tale, în cazul în care se poate răspândi uşor la alţii. În schimb, acoperă-ţi gura, cu braţul, şi tuşeşte sau strănută în mânecă. Sau acoperă nasul şi gura cu un şerveţel, de unică folosinţă, şi aruncă-l imediat după ce l-ai folosit. (Mulţi experţi recomandă metoda mânecii în loc de şerveţel, deoarece folosirea unui şerveţel poate să-ţi contamineze în continuare mâinile şi să răspândească bolile.) Şi dacă ai ajuns să-ţi foloseşti mâinile goale, spală-te imediat pe mâini.
- Nu-ţi atinge ochii, nasul, sau gura. Ai putea crede că mâinile tale sunt curate, dar dacă atingi o uşă, o ceaşcă, un mâner de frigider, sau orice alt element, pe care altcineva l-a atins, cu o mână infectată de virus, mâinile tale poartă virusul şi te pot infecta. Viruşii şi bacteriile pot trăi de la 2 până la 8 ore pe suprafeţe dure. În mod normal, şterge suprafeţele, acasă, cum ar fi jucăriile, noptierele, cheile pentru uşi, telefoanele şi contoarele de baie şi bucătărie, cu un dezinfectant. Urmează instrucţiunile de pe eticheta produsului.
- Stai departe de persoanele bolnave, inclusiv de cele din casa ta.
Citeste si despre: Activitati periculoase pentru gravide (II)
Comentarii legate de Gripa în timpul sarcinii