Activitati periculoase pentru gravide (II)
Majoritatea femeilor nu au deloc probleme, in timp sarcinii, si, in acest caz, este posibil ca ele sa nu acorde suficienta atentie asupra sigurantei in ceea ce priveste activitatile de zi cu zi. Pe masura ce sarcina progreseaza, este bine sa incerci, pe cat posibil, sa eviti acele tipuri de activitati care prezinta un risc asupra sarcinii tale sau care iti cresc sansele de a suferi traume la nivelul abdomenului. De aceea, este indicat sa stii care sunt activitatile care pot fi trecute pe lista celor interzise pentru mamicile insarcinate. Documenteaza-te cu privire la fiecare activitate in parte si decide, in cunostinta de cauza, la care activitati este bine sa renunti complet, in cazul in care riscurile depasesc beneficiile.
Activitati de tip outdoor
- Echitatie – Pericolul legat de cai, in timpul sarcinii, provine de la riscul de a cadea, precum si de a fi lovita in cazul in care calul este speriat sau agitat. Ambele situatii pot duce la provocarea unui avort spontan, nasterea unui copil mort sau nasterea prematura. Chiar si cel mai experimentat calaret prezinta riscul de a cadea, din cauza faptului ca, la persoanele insarcinate, centrul de greutate se schimba. Desi o femeie insarcinata poate avea, in continuare, grija de unele responsabilitati care intra in ingrijirea calului, pentru echitatie este indicat sa mai astepti pana dupa nasterea copilasului.
- Activitati in parcul de distractii – Jocurile din parcurile de distractii se afla sub semnul unui mare “Nu” pentru gravide. Orice aterizare fortata de pe un tobogan, opririle sau pornirile bruste, toate iti pot afecta serios sarcina si bebelusul.
- Alpinism si zbor cu balonul cu aer cald – Aceste doua tipuri de distractii sunt de evitat deoarece ambele implica desfasurarea lor altitudini mari, ceea ce inseamna o modificare a nivelului de oxigen care ar putea declansa un potential avort spontan.
- Scuba-diving – se afla, de asemenea, pe lista activitatilor interzise, in timpul sarcinii, deoarece exista dovezi care arata faptul ca iti poti pune bebelusul din pantece in fata riscului declansarii bolii de decompresie (care ii afecteaza pe scufundatorii neexperimentati) si poate provoca un avort spontan.
- Sporturi extreme, parasutism si bungee jumping – Daca, in mod ciudat, simti nevoia de a practica unul dintre aceste sporturi, tocmai acum cand esti insarcinata, scoate-ti repede din minte acest gand nebun pentru ca medicii avertizeaza asupra riscurilor mari din motive evidente de siguranta.
- Ciclism – Nu este o idee buna, mai ales daca te numeri printre incepatori. Daca esti printre cei mai experimentati, dintre biciclisti, atunci poti sa continui, cu acest sport, pana in al doilea trimestru al sarcinii, deoarece dupa aceasta perioada schimbarea centrului de greutate iti poate afecta echilibrul si poate transforma acest sport intr-unul periculos pentru sarcina.
- Sporturi de contact – Sunt de evitat si aceasta lista include fotbalul, baschetul sau hocheiul deoarece te expui in fata unui risc ridicat de accidentare prin lovirea cu mingea, o coliziune cu un alt jucator sau, pur si simplu, o cadere in timpul jocului.
- Schi alpin – Schiatul alpin nu este recomandat, pe toata durata sarcinii, din cauza riscului major de a suferi leziuni grave si cazaturi. De asemenea, schiatul la altitudini mari aduce cu sine riscul privarii de oxigen pentru tine si pentru copilul tau.
- Gimnastica – Este interzisa deoarece implica un risc mare sa cazi sau sa suferi traumatisme grave la nivelul abdomenului.
- Alergat – Daca, inainte de sarcina, nu ai fost genul care alearga, nu este cazul sa te apuci acum. Daca obisnuiai sa alergi, atunci poti sa o faci, in continuare, dar cu moderatie. Din al doilea trimestru, atunci cand riscul de a cadea creste, trebuie sa eviti alergatul si sa fii mult mai precauta. La fel ca in cazul altor tipuri de exercitii fizice, si in cazul alergatului, trebuie sa eviti supraincalzirea si sa bei multe lichide pentru a le inlocui pe cele pierdute prin transpiratie.
- Snowboarding – La fel ca in cazul altor sporturi, snowboardingul implica un risc major de a cadea si de a suferi traumatisme grave la nivelul abdomenului.
- Surfing – La fel ca in cazul snowboardingului si surfingul implica un risc major de a cadea si de a suferi traumatisme grave la nivelul abdomenului.
- Tenis – Daca inainte de a ramane insarcinata, obisnuiai sa joci tenis, acum este timpul sa mentii un ritm moderat, in timpul unui joc de tenis. Trebuie sa ai in vedere, in schimb, faptul ca este posibil sa ai probleme cu opriri bruste si de echilibru, asa ca ai grija pe unde pasesti. In al doilea si al treilea trimestru, nu este indicat sa joci tenis.
- Schi nautic – Iata o alta activitate, care se incadreaza in randul celor cu risc major, pentru sarcina, din cauza posibilitatii crescute de a suferi traume la nivelul abdomenului.
Este recomandat sa te prezinti, imediat, la doctor, daca in urma unei activitati, prezinti oricare dintre urmatoarele simptome:
- Sangerari vaginale;
- Dificultati de respiratie;
- Ameteli sau senzatie de lesin;
- Durere de cap;
- Dureri in piept;
- Slabiciune musculara;
- Travaliu prematur;
- Scaderea miscarilor fetale;
- Scurgerea unui fluid din vagin.
Activitati la locul de munca si de alt gen
- Utilizarea computerelor – Nu exista nicio dovada cu privire la vreun risc pentru copilul tau ca urmare a utilizarii, in mod regulat, a computerelor. Asadar, daca munca ta zilnica implica utilizarea computerului, nu ai motive sa te ingrijorezi cu privire la sarcina.
- Investigatiile cu razele X – In cele mai multe cazuri, riscul ca o investigatie, cu raze X, sa afecteze sarcina este scazut si daca te afli in situatia in care ai nevoie de ea, pentru un motiv oarecare, asta nu inseama ca bebelusul tau va avea de suferit in vreun fel. Cu toate acestea, medicii sunt susceptibili si le sfatuiesc pe mamici sa astepte, pana dupa nastere, in cazul in care utilizarea razelor X nu este o urgenta. In cazul in care medicul dentist iti recomanda razele X, el iti va oferi un sort de protectie pentru a-l purta peste burtica.
- Transportul aerian – Nu exista niciun motiv pentru care sa nu poti zbura in timpul unei sarcini lipsite de probleme, in afara de neplacerile pe care le poti resimti, in primul trimestru de sarcina, cum ar fi starile de greata din cursul diminetilor. Insa daca esti cunoscuta ca avand probleme cu tensiunea arteriala si sangerari sau daca ai o anumita conditie medicala, cum ar fi diabetul zaharat, este indicat sa iei aceasta decizie doar impreuna cu medicul tau. Unele companii aeriene au anumite politici speciale in ce priveste zborul pentru gravidele cu o sarcina mai inaintata de 28 de saptamani (trebuie sa prezinti un certificat medical), de aceea este bine sa verifici aceste aspecte inainte de a rezerva zborul.
Alte lucruri pe care nu trebuie sa le faci atunci cand esti gravida:
- Nu trebuie sa fumezi sau sa stai in preajma persoanelor care fumeaza;
- Nu trebuie sa consumi alcool;
- Nu trebuie sa iei medicamente fara ca acestea sa-ti fie prescrise de medicul tau;
- Nu trebuie sa consumi cofeina in exces;
- Nu trebuie sa iei contactul cu reptile;
- Nu trebuie sa consumi peste deoarece acesta poate contine metilmercur, despre care se stie ca afecteaza creierul copilului aflat in curs de dezvoltare;
- Nu trebuie sa consumi mancare de tip junk food;
- Nu trebuie sa iei suplimente de vitamina A;
- Nu trebuie sa folosesti microundele;
- Nu trebuie sa utilizezi o patura electrica;
- Nu trebuie sa utilizezi un pat cu apa;
Trebuie sa eviti, pe cat posibil, stresul.
Comentarii legate de Activitati periculoase pentru gravide (II)