Activitati periculoase pentru gravide (I)
In afara de informatiile raspandite in mass-media, cu privire la ce trebuie sa mananci si sa bei, atunci cand esti insarcinata, mai sunt anumite aspecte legate de activitatile, de zi cu zi, pe care trebuie sa le ai in vedere. Ce activitati ar trebui sa eviti in timpul sarcinii? Este important sa cunosti faptul ca exista anumite activitati, cu posibil risc pentru sarcina, desi foarte mic, dar el exista. Asadar, afla, din articol, care sunt activitatile cu potential risc pentru sarcina ta si de ce este bine sa le eviti in perioada sarcinii.
- Tratamente de infrumusetare si SPA
- Vopsirea parului – Acest subiect genereaza o multime de dezbateri, dar nu exista nicio dovada reala ca parul vopsit iti va afecta, in vreun fel, copilasul din pantece. Unele teste au sugerat ca vopseaua de par poate fi daunatoare, daca este absorbita prin pielea capului si ajunge in sange, dar ca acest lucru sa se intample sunt necesare cantitati uriase de produse chimice de acest gen. Deci iti poti vopsi linistita, radacinile, deoarece colorarea parului, in timpul sarcinii, este sigura daca are loc in conditii normale. Merita subliniat faptul ca schimbarile hormonale iti afecteaza starea parului, astfel incat s-ar putea sa obtii o alta culoare sau textura fata de cea la care te-ai astepta in mod normal.
Exista, de asemenea, mai multe sanse de a suferi o reactie alergica, de aceea trebuie sa efectuezi, inainte de vopsirea propriu-zisa, testul de toleranta. Daca acest fapt te ingrijoreaza, cu adevarat si preferi sa fii mai precauta, ai putea alege sa eviti colorarea parului, mai ales in timpul primului trimestru de sarcina, atunci cand are loc dezvoltarea copilului.
- Aromaterapie – Multe mamici insarcinate isi doresc sa viziteze centrele spa pentru a le ajuta la relaxare si la atenuarea unor simptome ale sarcinii. Cu toate acestea, unele uleiuri esentiale sunt considerate a fi necorespunzatoare si chiar cu potential risc pentru sarcina. De aceea, orice tratament balnear care presupune ridicarea temperaturii corpului, cum ar fi o baie de namol, infolierea organismului sau un tratament care utilizeaza produse chimice concentrate, precum peelingul chimic, nu sunt deloc potrivite pentru gravide. Sigure sunt tratamentele faciale sau masajele, atat timp cat sunt realizate de catre un personal cu experienta in tratarea femeilor gravide.
- Bronzarea naturala sau la solar – Unii experti spun ca este recomandabil sa nu utilizezi metode de bronz artificial, in timpul sarcinii, deoarece esti mult mai expusa in fata unui risc de reactii alergice – se recomanda inainte realizarea unui test de toleranta. Bronzarea naturala, la soare, pe un sezlong, nu este nici ea o idee foarte buna pentru gravide din doua motive: pentru ca, potrivit ultimelor cercetari din domeniu, razele UV pot cauza cresterea deficitului de acid folic si pentru ca nivelul hormonilor iti poate afecta pigmentarea pielii, ceea ce inseamna ca poti suferi de cloasma gravidica.
- Saune, cazi cu hidromasaj, bai cu aburi si jacuzzi – A petrece timp in medii unde aerul devine atat de fierbinte, incat iti creste temperatura corpului, nu este un lucru recomandat pentru gravide deoarece acest fenomen accelereaza rata batailor inimii copilului, iti poate afecta tensiunea arteriala si poate cauza stari de ameteala si chiar de lesin. Exista, de asemenea, dovezi care leaga supraincalzirea cu deteriorarea sistemului nervos al copilului din pantece. Din aceleasi motive, femeile gravide sunt sfatuite de catre medici sa evite baile fierbinti. De aceea, cazile fierbinti vor fi evitate de catre persoanele insarcinate. Daca esti pasionata de relaxarea in cada, asigura-te ca ai ales o temperatura confortabila a apei si nu una atat de fierbinte, incat pielea ta va deveni rosie.
- Activitati in jurul casei si in interiorul ei
- Gradinarit – In ceea ce priveste gradinaritul, daca vei lucra cu mainile neprotejate, exista un risc de infectie deoarece solul poate contine parazitul numit toxoplasmoza. De aceea, este de dorit sa eviti activitati legate de gradinarit, iar daca esti nevoita sa te ocupi de acest aspect, asigura-te ca porti niste manusi speciale si ca te speli foarte bine, pe maini, dupa ce ai terminat lucrul in gradina.
- Expunerea la vopsele – Vopselele moderne, de uz casnic, care sunt pe baza de apa, sunt sigure si nu vor avea efecte daunatoare asupra copilului. Cu toate acestea, NHS subliniaza ca ar trebui sa eviti vopsitul sau pictatul, in primul trimestru de sarcina. Vopselele, lacurile si pensulele sau periile de curatare, pe baza de solventi, sunt mult mai probabile sa fie daunatoare decat cele pe baza de apa, astfel incat este recomandat sa nu devii creativa folosind aceste produse.
- Produse de curatat, pentru uz casnic – Iata un alt domeniu in care nu exista nicio dovada ferma de pericol, de niciun fel. Cu toate acestea, este de la sine inteles faptul ca este indicat sa eviti produsele chimice, puternice, cum ar fi pesticidele si produsele de curatare pentru cuptor doar pentru a fi sigura ca te feresti de potentiale pericole pentru sarcina ta.
- Contactul cu animalele de companie – Toxoplasmoza este o infectie cauzata de un parazit care este prezent si in fecalele pisicilor. De aceea, este bine sa eviti sa fii tu persoana care curata litiera pisicii si, daca trebuie sa o faci, asigura-te ca porti manusi din cauciuc. Spalarea pe maini este obligatorie, de fiecare data, cand intri in contact cu animalele de companie.
Comentarii legate de Activitati periculoase pentru gravide (I)