Diabetul gestational (de sarcina)
Diabetul gestational (diabet de sarcina) este diagnosticat pentru prima oară în timpul sarcinii. Ca diabetul de tip 1 şi de tip 2, diabetul gestaţional determină creşterea nivelului de zahăr din sânge.
- Diabet gestational - cauzele aparitiei in sarcina
- Care este riscul de aparitie a diabetului in sarcina si care sunt simptomele?
- Exista un test pentru diabet gestational?
- Care este tratamentul pentru diabetul gestational?
- Cum afectează diabetul gestational sarcina?
- Cum pot avea o sarcină sănătoasă cu diabet gestational?
- Când ar trebui să-mi sun medicul dacă am diabet in sarcina?
Diabet gestational - cauzele aparitiei in sarcina
Când mănânci, sistemul digestiv va descompune majoritatea alimentelor într-un zahăr numit glucoză. Glucoza intră în fluxul sanguin, astfel încât celulele să-l poată folosi ca şi combustibil. Cu ajutorul insulinei (un hormon produs de pancreas), muşchii, grăsimile şi alte celule absorb glucoza din sânge.
Dar dacă organismul tău nu produce suficientă insulină sau dacă celulele au o problemă în a o absorbi, prea multă glucoză rămâne în sânge, în loc să se deplaseze în celule şi să se transforme în energie.
Când eşti însărcinată, corpul tău devine mai rezistent la insulină, astfel încât să fie disponibilă o cantitate mai mare de glucoză pentru a hrăni bebeluşul. Pentru majoritatea viitoarelor mămici, aceasta nu este o problemă: atunci când corpul are nevoie de insulină suplimentară, pentru a procesa excesul de glucoză în sânge, pancreasul secretă mai mult.
Dar dacă pancreasul nu poate ţine pasul cu cererea crescută de insulină din timpul sarcinii, nivelul glicemiei creşte prea mult deoarece celulele nu utilizează glucoza. Acest lucru are ca rezultat diabetul gestaţional. Diabetul gestational trebuie să fie recunoscut şi tratat rapid deoarece poate provoca probleme de sănătate pentru mamă şi bebeluş.
Spre deosebire de alte tipuri de diabet, diabetul gestaţional nu este permanent. Odată ce bebeluşul se naşte, zahărul din sânge va reveni la nivelul normal. Cu toate acestea, a avea diabet in sarcina creste probabilitatea de a dezvolta diabetul zaharat în viitor.
Care este riscul de aparitie a diabetului in sarcina si care sunt simptomele?
Oricine poate dezvolta diabet gestational şi nu toate femeile care dezvoltă această afecţiune cunosc factorii de risc. Aproximativ 5 până la 10% dintre toate femeile însărcinate dezvoltă diabet gestaţional. Este mai probabil să dezvolţi diabet gestaţional dacă:
- Ai vârsta de 25 de ani sau mai mult
- Ai o rudă apropiată care are diabet zaharat
- Eşti supraponderală, mai ales dacă indicele de masă corporală (IMC) este de 30 sau mai mare
- Ai sindromul ovarului polichistic (SOP)
- Ai o afecţiune medicală care determină apariția diabetului, cum ar fi intoleranţa la glucoză
- Iei anumite medicamente, cum ar fi glucocorticoizii (pentru astm sau o boală autoimună), beta-blocante (pentru hipertensiune arterială sau o frecvenţă cardiacă rapidă) sau medicamente antipsihotice (pentru probleme de sănătate mintală)
- Ai avut diabet într-o sarcină anterioară
- Ai avut anterior un bebeluş mare (macrosomia)
Din păcate, nu există nicio modalitate de a garanta că nu vei avea diabet gestational. Dar există modalităţi de a-ţi reduce riscul. Adoptarea unui stil de viaţă sănătos - o dietă echilibrată şi adoptarea unui program de exerciţii fizice regulate - poate face mai puţin probabilă dezvoltarea acestei afecţiuni.
Majoritatea femeilor care sunt diagnosticate cu diabet gestational nu prezintă simptome.
Exista un test pentru diabet gestational?
Medicul îţi va face un test de screening pentru diabet gestational atunci când ai între 24 şi 28 de saptamani de sarcina.
Dacă ai factori de risc pentru diabetul gestational, medicul îţi poate sugera efectuarea testului mai devreme. Majoritatea femeilor care suferă de diabet in sarcina, află că îl au după ce şi-au făcut acest test.
Testul cel mai comun pentru diabet gestaţional este testul de toleranță la glucoză oral. Acest test măsoară cât de eficient produce organismul insulină. În ziua testului, medicul îţi va da un lichid dulce de băut. Pentru acest test, va trebui să respecţi următoarea recomandare: să nu mănânci şi să nu bei nimic 8-14 ore înainte de a ţi se administra un lichid dulce de băut. Sângele tău va fi testat înainte, apoi după o oră, două şi după trei ore. Dacă rezultatul a două teste arată că glicemia ta este prea mare, vei fi diagnosticată cu diabet gestaţional.
Testul este sigur pentru tine şi bebeluşul tău şi nu are efecte secundare , decât faptul că lichidul poate avea un gust neplăcut şi ţi se poate face greaţă după aceea.
Care este tratamentul pentru diabetul gestational?
Multe femei îşi pot gestiona diabetul gestaţional urmând un plan de exerciţii fizice şi adoptând o dietă echilibrată şi sănătoasă, bazată pe cereale integrale, proteine slabe, legume şi alte alimente care încetinesc eliberarea de zahăr. Cu toate acestea, aproximativ 15% dintre femei trebuie sa primeasca un tratament pentru diabet gestational care consta in medicamente ce regleaza glicemia (medicamente anti-hiperglicemice).
Injecţiile cu insulină sunt cel mai frecvent tratament medical pentru diabetul gestaţional. Dacă ai nevoie de insulină, vei avea nevoie de până la trei injecţii pe zi, iar medicul te va învăţa să te injectezi singură.
Monitorizarea propriului zahăr din sânge este o parte vitală a planului tău de tratament. Medicul îţi va arăta cum să te testezi cu un dispozitiv special. Acest lucru implică înţeparea degetului cu un mic ac, va fi primul lucru făcut dimineaţa, apoi o oră sau două după ce ai mâncat o masă. Multe femei consideră că această procedură incomodă a fi cea mai rea parte a tratamentului pentru diabetul gestaţional.
Cum afectează diabetul gestational sarcina?
Cele mai multe femei cu diabet gestational, care îşi pot păstra nivelul de glucoză sub control, au o sarcină normală şi un bebeluş sănătos. Dar dacă ai diabet gestational, este posibil ca tu şi bebeluşul tău să aveţi mai multe complicaţii.
Dacă ai diabet in sarcina este mai probabil să intri mai devreme în travaliu (travaliu prematur). Bebeluşii care se nasc devreme sunt mai predispuşi la probleme de sănătate şi pot avea nevoie de îngrijiri suplimentare după naştere. De asemenea, tu poţi avea un risc mai ridicat de tensiune arterială crescută sau de preeclampsie. Aceste condiţii fac ca travaliul prematur să fie mai probabil şi pot cauza probleme de sănătate pentru tine şi bebeluşul tău.
Bebeluşii mamelor cu diabet gestational sunt mai predispuşi la a fi mai mari decât media (macrosomie). Bebeluşii mari pot rămâne blocaţi în canalul de naştere în timpul naşterii (distocia de umăr), ceea ce poate răni nervii de la gât şi din umăr. Bebeluşii mari au o probabilitate mai mare de a fi născuţi prin cezariană.
Bebeluşul tău poate avea, de asemenea, un nivel scăzut de zahăr din sânge (hipoglicemie) după naştere şi probleme de respiraţie (insuficienţă respiratorie).
Cum pot avea o sarcină sănătoasă cu diabet gestational?
Cel mai important lucru pe care îl poţi face pentru a te asigura că ai o sarcina sănătoasă este urmarea planului de tratament recomandat de medicul tău. Acesta include respectarea planului alimentar, monitorizarea zahărului din sânge, un program de exerciţii fizice regulate şi prezentarea la toate consultatiile ginecologice din sarcina.
Deşi un diagnostic de diabet gestational te poate face să te simţi supărată şi anxioasă, cu un tratament potrivit şi o gestionare atentă, este posibil să ai o sarcină fără complicaţii şi un bebeluş sănătos. Este firesc ca un diagnostic de acest fel să-ţi pară ceva dificil de suport la început. Este greu să nu mănânci alimentele care îți plac și să te motivezi să faci exerciţii, mai ales dacă te simţi obosită. Dar schimbându-ţi stilul de viaţă şi alimentele pe care le consumi, îi oferi bebeluşului cea mai bună şansă de a avea un start sănătos în viaţă.
Când ar trebui să sun urgent medicul dacă am diabet in sarcina?
Dacă ai diabet gestational, probabil că îţi vei vedea frecvent medicul. Dar dacă nu te simţi bine între vizite şi observi simptome neobişnuite, contactează-ţi imediat medicul.
Aceste simptome pot indica faptul că nivelul de zahăr din sânge este prea mare:
- senzaţie de sete excesivă
- urinare mai frecventă decât de obicei
- te simţi foarte obosită
- ai o senzaţie de greaţă
- ai vedere înceţoşată
Medicul tău va efectua o examinare şi alte teste suplimentare pentru a se asigura că tu şi bebeluşul tău sunteţi bine. Dacă ai probleme în menţinerea nivelului de zahăr din sânge la un nivel sănătos, medicul tău îţi poate recomanda să mergi la un specialist.
Citeste si despre Preeclampsie.
Comentarii legate de Diabetul gestational (de sarcina)