Iritatia de scutec a bebelusului - cauze si tratament
Iritatia de scutec este o problema care apare la majoritatea bebelusilor, fiindca piele lor este sensibila si nu este obisnuita cu schimbarile din mediul extern. Iritatia de scutec poate sa apara inca din primele zile de viata sau poate sa apara mai tarziu, daca se schimba tipul de scutec folosit sau daca alimentatia bebelusului este una diversificata si aciditatea urinei sau a scaunului se modifica.
In acest articol vei afla cum sa iti dai seama cand bebelusul are o iritatia cauzata de scutec, cum sa tratezi pielea iritata si cand sa te ingrijorezi privind modul in care evolueaza iritatiile bebelusului.
- Cum arata iritatia de scutec?
- Din ce cauze are bebelusul meu iritatia de scutec?
- Cand ar trebuie sa merg la doctor daca bebelusul are o iritatie de scutec?
- Care este cel mai bun tratament pentru iritatia de scutec?
- Cum pot sa previn iritatia la fundulet a bebelusului?
Cum arata iritatia de scutec?
Daca pielea de pe fundulet sau in zona inghinala a bebelusului tau este rosie si are mici bubite roz, atunci cel mai probabil bebelusul sufera o iritatie de scutec. Pielea poate sa fie un pic mai calda in zona respectiva si sa se simta aspra la atingere. Iritatia de scutec poate sa fie de intensitate redusa, cu doar cateva zone mici afectate, ori sa fie extinsa pe o suprafata mare de piele, inclusiv pe burtica si picioare.
Cel mai des, iritatia de scutec apare in primul an de viata al bebelusului, din diverse cauze pe care le detaliem mai jos.
Din ce cauze are bebelusul meu iritatia de scutec?
Iritatia de scutec poate sa fie cauzata de aciditatea urinei bebelusului ori de tipul de alimente consumate. Cele mai frecvente cauze sunt:
Umiditatea din zona scutecului
Chiar si scutecele cu cea mai mare putere de absorbtie pastreaza un pic de umezeala in zona pielii bebelusului. Atunci cand urina si scaunul moale intra in contact, bacteriile afecteaza suprafata delicata a pielii. De aceea bebelusii care au scaune zilnice sau de mai multe ori pe zi sunt mai predispusi sa se irite.Daca nu schimbi scutecul bebelusului imediat dupa ce a facut pipi sau caca, sunt riscuri mai mari sa se irite; insa, uneori, chiar daca scutecul este schimbat imediat, pot sa apara in continuare zone rosiatice pentru ca pielea bebelusului tau are o sensibilitate aparte.
Sensibilitatea la chimicalele existente in scutec.
Scutecele de unica folosinta sunt produse din plastic si fibre de bumbac, granule care absorb urina dar si parfum special pentru a retine mirosul. Bebelusul poate avea o sensibilitate aparte cand vine vorba de compozitia scutecelor, iar atingerea continua cu zonele din vata sa ii provoace iritatii. Chiar si scutecele refolosibile ar putea sa provoace iritatia daca materialul din care sunt facute devine in timp mai aspru sau daca detergentul folosit pentru spalarea lor afecteaza pielea.
Alimentele nou-introduse in perioada diversificarii.
Iritatia mai apare uneori atunci cand bebelusul mananca un aliment nou sau chiar la inceputul diversificarii. Orice aliment nou schimba aciditatea scaunului sau a urinei, dar anumite fructe (sau sucuri de fructe) pot sa modifice si mai mult aciditatea. Un aliment nou poate sa duca la o crestere a frecventei scaunelor, iar faptul ca bebelusul face caca mai des in scutec are drept consecinta iritatia pielii.
Daca bebelusul este alaptat, atunci este posibil sa sufere de iritatie daca ai mancat tu ceva care poate duce la aciditatea mai ridicata a laptelui matern, asadar a scaunului bebelusului. De obicei insa, bebelusii alaptati exclusiv nu au probleme, decat daca mama consuma o cantitate mult mai mare dintr-un aliment acid intr-o singura zi.
Infectii bacteriene sau ciuperci ale pielii
Pielea din zona scutecului este calda si umeda, adica mediul propice inmultirii bacteriilor si ciupercilor. Asadar este usor pentru bacteriile din urina sau scaun sa se inmulteasca si sa produca iritatii mai ales in micile cute ale pielii.
Antibioticele sau alte medicamente
Bebelusii care primesc antibiotice sau cei care sunt alaptati iar mamele lor urmeaza tratamente cu antibiotice pot sa sufere de iritatii de scutec, fiindca antibioticele ataca si flora intestinala, astfel ca scaunul bebelusului devine acid sau diareic.
Cand ar trebuie sa merg la doctor daca bebelusul are o iritatie de scutec?
Cu rabdare si atentie, vei putea sa tratezi iritatia de scutec fara sa fie nevoie sa mergi cu bebelusul la un control medical. In cateva zile de tratament, orice iritatie ar trebui sa dispara. Dar daca pielea iritata ajunge la un grad de iritatie moderat spre sever, atunci este nevoie de un consult medical.
Iata care sunt semnele ca trebuie sa mergi la doctor cu bebelusul tau:
- mici basici care se sparg sau care provoaca mancarime
- cosuri mici sau mari, purulente
- zone galbene si purulente sau care elimina un lichid transparent
- pielea care sangereaza sau rani mai profunde ale pielii
- zone extinse inrosite, calde, aspre
- iritatie care persista mai mult de doua saptamani desi ai incercat diverse tratamente
Doctorul va decide daca prescrie un tratament bazat pe antibiotice sau daca este suficient un tratament local cu creme si recomandari pentru ingrijirea pielii. Pentru a evita suprainfectarea ranilor, medicul poate sa prescrie o crema antifungica si o crema cu oxid de zinc care ajuta la refacerea pielii. Cel mai adesea, o crema grasa ajuta la refacerea straturilor superioare ale pielii si la eliminarea iritatiei. Pielea bebelusului trebuie sa respire, de aceea se recomanda ca in perioada tratamentului bebelusul sa stea si fara scutec.
Care este cel mai bun tratament pentru iritatia de scutec?
Urmeaza sfaturile urmatoare pentru a trata cu succes iritatia de scutec:
- Schimba imediat scutecul bebelusului dupa ce a facut pipi sau caca. Chiar daca a facut o cantitate mica de pipi, pielea poate sa ramana umeda si sa se irite. Scutecul trebuie schimbat si in timpul noptii.
- Spala bebelusul cu apa calda la fiecare schimbare de scutec. Elimina folosirea servetelelor umede fiindca in cele mai multe cazuri acestea accentueaza iritatia din cauza texturii si a parfumului. Apa calda este cea mai sigura si buna metoda de a vindeca iritatia sau de a preveni aparitia ei.
- Nu freca pielea umeda a bebelusului cu prosopul, ci doar apasa usor suprafata ei, fiindca frecarea stratului superior al pielii adanceste micile fisuri sau zgarie pielea iritata.
- Foloseste o crema care actioneaza ca o bariera intre piele si umezeala din urina sau scaun. Daca aceasta crema contine oxid de zinc si are o textura grasa, cu atat va fi mai eficienta in tratarea iritatiei. Cremele folosite de noi si care au dat rezultate bune au fost: Crema Petrini
cu oxid de zinc, Dudocrem, Bepanthene, Uriage Xemose. Atunci cand aplici crema evita sa freci pielea, ci mai degraba sa aplici usor cu degetele in zona scutecului - pe fundulet, in zona inghinala, inspre burtica si intre picioare. - Foloseste un scutec mai mare un pic, astfel incat pielea sa poate sa respire mai bine si aerul sa circule. Daca iei scutece de unica folosinta, cumpara un tip de scutece mai bun, fara parfum. Daca alegi sa folosesti scutece refolosibile, alege o marca buna si ingrijeste scutecele asa cum recomanda producatorul, folosind un detergent delicat pentru spalarea lor.
- Atunci cand vremea este calda sau daca bebelusul se joaca in curte, afara, lasa-l doar in chilotei astfel incat pielea sa respire si sa se vindece mai repede iritatia. Expunerea la aer a pielii iritate grabeste refacerea stratului exterior.
- Gandeste-te si la posibilitatea de a lasa bebelusul sa doarma fara scutec, folosind o protectie impermeabila pentru saltea si prosoape absorbante de unica folosinta.
Cum pot sa previn iritatia la fundulet a bebelusului?
Iata care sunt cele mai bune metode de a preveni iritatia la fundulet a bebelusului:
- Pastrarea uscata a pielii bebelusului este cea mai sigura metoda de preventie a iritatiei. De aceea este recomandat sa schimbi scutecul imediat dupa ce bebelusul face pipi sau caca.
- Renunta la folosirea servetelor de unica folosinta sau limiteaza cat mai mult folosirea lor (foloseste-le doar daca trebuie sa schimbi bebelusul si esti intr-un spatiu public).
- Spala bebelusul la fiecare schimbare de scutec, cu apa si sapun delicat pentru bebelusi.
- Nu freca pielea bebelusului cu prosopul atunci cand il stergi, ci foloseste prosopul apasand diversele zone umede. Prin simpla apasare, apa este absorbita iar pielea nu se zgarie.
- Daca bebelusul are pielea un pic rosiatica, atunci este necesara o crema grasa, cu oxid de zinc sau una care sa creeze o bariera intre piele si umeazala.
- Nu este recomandat sa folosesti pudra speciala pentru fundulet sau orice alt tip de pudra findca micile particule pot sa fie inhalate de bebelus.
- Atunci cand incepi diversificarea alimentatiei, nu introduce un aliment decat la fiecare 2-3 zile, tocmai pentru a observa daca vreunul din alimente afecteaza bebelusul din cauza cresterii aciditatii scaunului. Daca observi ca un aliment provoaca iritatii dupa ce este introdus in alimentatie, atunci elimina temporar alimentul si incearca sa il introduci in dieta cand bebelusul mai creste.
- Nu strange scutecul tare, fiindca pielea bebelusului trebuie sa respire. Iar daca folosesti scutece, atunci hainele bebelusului trebuie sa fie un pic mai mari, tocmai pentru a nu presa scutecul de piele.
- Foloseste detergent delicat sau fara parfum, ori un detergent bio si renunta la folosirea balsamului pentru haine. Poti incerca sa clatesti hainutele de doua ori daca folosesti totusi un detergent de rufe obisnuit. Pentru scutecele refolosibile, poti sa folosesti putin otet atunci cand le clatesti prima oara.
- Alaptarea bebelusului previne iritatia de scutec fiindca laptele matern are o compozitie perfecta pentru organismul bebelusului, astfel ca nu exista riscul ca scaunele sa aiba aciditate ridicata.
- Daca bebelusul a primit un tratament cu antibiotice, recomandat este sa ii administrezi si probiotice, fiindca acestea stimuleaza producerea de bacterii bune din colon, fapt ce are efect direct asupra compozitiei scaunului.
- Daca bebelusul tau merge la cresa, ai grija sa discuti cu persoanele care se ocupa de ingrijirea lui despre iritatia de scutec si sa furnizezi tratamentul necesar.
Stim ca iritatia de scutec te ingrijoreaza mult si ca faci tot ce poti pentru a trata pielea afectata a bebelusului tau. Daca urmezi recomandarile din acest articol, vei putea trata cu succes aceasta afectiune.
Citeste si despre Cum sa ingrijesti pielea bebelusului
Comentarii legate de Iritatia de scutec a bebelusului - cauze si tratament