Cum sa ingrijesti pielea bebelusului
Pielea bebelusului tau este delicata, catifelata si numai buna de pupacit. Stim ca iti plac manutele lui mici si fine, piciorusele si parul moale. Pentru a ramane sanatos, bebelusul tau are insa nevoie de ingrijirea ta.
Atingerea pielii bebelusului creeaza acea legatura emotionala indistructibila intre tine si puiutul tau. Pielea lui insa este mult mai sensibila decat a ta, de aceea trebuie sa o tratezi cat mai delicat cu putinta.
Inca de la nastere, pielea micutului tau sufera transformari. Intai apar pete mici albe in jurul nasului, obrajilor si fruntii. Ele sunt datorate glandelor care controleaza transpiratia si care sunt in dezvoltare.
Acneea specifica nou-nascutilor poate sa le afecteze tenul daca aplici creme speciale. Ingrijeste pielea in mod normal si aceste cosuri se vor trata de la sine pana la cel mult 6 saptamani.
Parul are nevoie de ingrijire, desi nu trebuie spalat zilnic. Foloseste un sampon special pentru bebe, nu unul pentru adulti, chiar daca este conceput pentru piele delicata. Uneori bebelusii au cojite de piele la nivelul scalpului care nu trebuie rupte, vor cadea singure cand se usuca.
Urechile sunt si ele sensibile. Nu folosi un betigas pentru a le curata, fiindca poti rani usor timpanul. Ceara din urechi este normala si protejeaza interiorul ei. Cel mult poti curata cu un disc din vata lobul urechii si partea din spate.
In primele luni de viata ale bebelusului, pielea de pe manuntele si corpul bebelusului se exfoliaza. Este un proces normal si arata faptul ca pielea se adapteaza la mediul din jur. Foloseste lotiune speciala pentru bebe sau ulei de corp, aplicand produsul cu un masaj relaxant pentru micutul tau.
Funduletul este zona cea mai afectata de iritatii, din cauza umiditatii si a faptului ca folosesti scutece. Caldura si umiditatea (dupa urinare) permit bacteriilor sa se inmulteasca si sa atace pielea sensibila. De aceea, iti recomand sa iti lasi bebelusul in funduletul gol cat de des este posibil. In plus, schimba scutecul imediat cum ai observat ca este murdar.
Cutele bebelusului trebuie curatate cu atentie dar fara sa fie zgariate. Nu folosi perie de curatat sau materiale abrazive!
Bebelusul nu se murdareste foarte rau mai ales daca sta in casa. Apa si samponul special sunt suficiente pentru a avea grija de pielea lui. Uleiul hidratant este bun pentru el dar nu trebuie folosit foarte des. O baita generala este recomandata de trei ori pe saptamana.
Comentarii legate de Cum sa ingrijesti pielea bebelusului