Scutece refolosibile - solutia pentru un bebelus fericit?

Scutecele refolosibile au ramas inca un subiect disputat de mamici. Avantajele si dezavantajele iau in considerare diverse aspecte, de la sanatatea bebelusului pana la ideea de estetica, insa pun in evidenta mai ales gradul de fericire a bebelusului tau.
Parintii au salutat cu incantare inventia secolului in care traim: scutecele de unica folosinta.
Totusi, sunt destui parinti care contesta avantajele scutecelor de unica folosinta si utilizeaza doar scutecele din bumbac, refolosibile sau alterneaza uneori cu succes ambele solutii.
Scutece refolosibile - in atentia parintilor
Scutecele refolosibile, din bumbac, au ajuns din nou in atentia parintilor. Motivele conving mai mult sau mai putin mamicile sa adopte aceasta metoda in detrimentul scutecelor de unica folosinta.
Bebelusii sunt nascuti cu instinctul de elimina urina si sunt perfect constienti de aceasta nevoie. In aproape toate cazurile, bebelusii comunica nevoia de a folosi olita, mai ales pentru ca, la fel ca toate mamiferele, nu suporta sa stea in propria urina. Si tu poti identifica modalitatea in care bebelusul tau iti comunica nevoile si poti recunoaste oricand aceste semne!
Un studiu arata ca jumatate din bebelusii de pe glob invata sa foloseasca olita la varsta de un an. Totusi, in societatile unde bebelusii sunt obisnuiti cu scutecele de unica folosinta, acestia deprind folosirea olitei la varsta de trei ani.
Pentru parintii moderni, lipsa scutecelor de unica folosinta pare ciudata, dificila, inestetica, solicitanta. Daca privesti in perspectiva, vei constata ca invatand semnalele prin care bebelusul tau iti arata atunci cand doreste sa foloseasca olita, elimini din folosire scutecele pentru doi ani de zile. Solutia este nu doar mai putin costisitoare dar are avantajul de a stimula bebelusul sa se comporte instinctual si sa nu dezvolte o dependenta de scutec.
Fericirea bebelusului depinde si de scutece...
In primele saptamani de viata ale bebelusului tau, vei observa tendinta lui de a urina atunci cand ii schimbi scutecul. Desi multi parinti se amuza pe aceasta tema, comportamentul bebelusilor este dovada concreta a instinctului cu care s-au nascut: sa urineze cand raman in funduletul gol.
Stiai ca? Asa cum detectezi momentele in care bebelusul cere de mancare sau vrea sa doarma, la fel de usor poti identifica perioadele in care are nevoie la toaleta. Doar pentru ca parintii nu sunt obisnuiti sa observe si aceasta parte a comportamentului bebelusilor lor, nu inseamna ca nu reusesc sa detecteze instinctiv momentele in care este nevoie de olita.
Pe masura ce cresc si sunt obisnuiti sa poarte scutece de unica folosinta, bebelusii se dezobisnuiesc sa elimine urina sau elementele solide atunci cand sunt dezbracati / lasati in funduletul gol, fiindca se adapteaza unui nou comportament impus de parinti (mai mult sau mai putin constienti de efectele directe) - sa foloseasca scutecul pe post de olita.
Poate ca acum te intrebi unde ar fi defapt problema? Nu este scutecul o etapa in ingrijirea bebelusului? Nu este bebelusul tau fericit cu solutia comoda? Probabil asa am putea sa gandim daca ignoram faptul ca imediat dupa nastere invatam bebelusul sa isi faca nevoile in scutec, pentru ca mai tarziu sa il invatam sa foloseasca olita. Asta inseamna un efort suplimentar din partea bebelusului de a se adapta stilului modern de viata!
Desigur, sunt destui copii care invata usor sa foloseasca toaleta, insa sunt mult mai multi cei care au dificultati in a se obisnui cu noua forma de eliminare a materiilor lichide si solide.
Important Atunci cand optezi pentru scutece refolosibile, tine cont de faptul ca scutesti in medie 4000 de scutece de unica folosinta, elimini cateva saptamani de eforturi in educarea bebelusului sa foloseasca olita si asiguri un proces placut, lejer si comod pentru micutul tau.
Scutecele din bumbac pot fi spalate in masina automata si au o rezistenta mare la curatari repetate. Sunt mamici care aleg scutece de unica folosinta doar in situatia in care bebelusul iese din casa, fiindca li se pare comod si igienic sa arunce scutecul de unica folosinta.
Important este sa intelegi ca nu exista o practica buna sau rea in ingrijirea bebelusului, acestea sunt sfaturi bazate pe cunostintele legate de modul in care se devolta un bebelus. Folosirea scutecelor refolosibile - din bumbac - sau eliminarea completa a lor sunt stiluri care incurajeaza comportamentul innascut al micutului tau.
Comentarii legate de Scutece refolosibile - solutia pentru un bebelus fericit?