5 sfaturi pentru a creste un bebelus fericit
Ai cel mai norocos bebelus din lume! Sa il cresti intr-un mod pozitiv si sa ai un bebelus fericit nu este atat de greu si complicat pe cat pare.
Deja stii cum sa te comporti cu bebelusul tau, ai toate uneltele necesare sa ii oferi lucrurile de care are nevoie. Tot ce trebuie sa mai faci este sa pui accent pe acele instincte care te vor ajuta sa il cresti si sa il faci fericit!
Iata 5 trasaturi care sigur te reprezinta dar si sfaturi despre cum sa le folosesti in avantajul tau si pentru dezvoltarea bebelusului tau!
Priveste lumea prin ochii bebelusului
Bebelusii traiesc in prezent, ei nu au conceptul de viitor sau trecut. Prezentul pare o eternitate pentru orice micut. Daca el se afla intr-o situatie care ii creeaza disconfort, nu isi imagineaza ca lucrurile se pot imbunatati.
Primele luni par pentru un bebelus un vis cu ochii deschisi. Zgomotele apar si dispar, obiectele se muta in jurul lui, culorile si luminile sunt observate fara sa fie intelese. Bebelusii observa tot si incearca sa se obisnuiasca treptat cu lumea in care traiesc.
Pana cand descopera si inteleg totul, TU esti lumea lui. Vocea ta ramane constanta, imaginea ta este mereu langa el, mirosul tau ii este familiar. Treptat, iti recunoaste fata, privirea, atingerea, vocea. Foarte multi experti explica faptul ca bebelusii nu realizeaza ca sunt fiinte separate de tine; daca tu canti, el are senzatia ca si el canta cu tine.
Memoria incepe sa de dezvolte de la trei sau patru luni. Bebelusul tau va recunoaste si alte persoane, obiectele din casa sau cele cu care intra in contact, va distinge jucariile. Tu vei ramane cea mai importanta constanta din viata lui, dar va descoperi treptat ca mai exista si alte lucruri pe langa Mama.
Ramai calma chiar si atunci cand bebelusul plange
Bebelusii plang pentru a te avertiza ca au o nevoie, dar nu fac distinctie intre foame, frig, singuratate, disconfort, etc. Un bebelus stie ca se simte rau si singura metoda de semnalizare este sa planga. De TINE are nevoie sa il faci bine!
Din fericire pentru el, natura umana devine extrem de inconfortabila la auzul unui planset de copil. Sta nu doar in intentia ta de a ii oferi o stare de confort, dar este si un instinct innascut. Presiunea sangelui si ritmul cardiac cresc, muschii se incordeaza, tensiunea pishica se agraveaza pe masura ce intensitatea plansului creste. Natura se asigura ca il auzi si faci ceva sa il ajuti.
Uneori, copiii par sa planga fara motiv. Atunci intervine frustarea unui parinte care nu stie cum sa isi ajute bebelusul. Apar anxietatea si nervozitatea care duc la o energie negativa, usor de identificat de bebelus. Ridica-l in brate si tine-l aproape de piet, incercand sa te calmezi si sa gandesti pozitiv. Empatia pentru emotiile bebelusului este solutia cea mai buna. Uneori, parintii nu pot schimba starea de disconfort a copilului, insa daca il tin aproape si ii soptesc cuvinte linistitoare, ei vor intelege ca nu trebuie sa sufere singuri. Unii copii se adapteaza mai greu la modificarile din lumea inconjuratoare.
Implica bebelusul in activitatea ta zilnica
In ultimii ani, au fost o multime de experti care nu recomandau sa petreci tot timpul cu copilul tau prezentand ca efect faptul ca orice copil plangea atunci cand ramanea singur, cerand atentie continua. Multi ani, mamele au urmat aceste sfaturi, lasandu-si copii sa sufere singuri. Gresit! Foarte gresit!
Bebelusii nu sunt creati pentru a se amuza pe cont propriu. Nu sunt creati nici macar sa fie singuri. Tu reprezinti lumea lor, simpla ta prezenta inseamna mai mult decat orice forma de amuzament. Atunci cand se simt in apropierea parintilor, sunt deschisi sa invete despre lumea in care traiesc, sa descopere ceva nou. Un bebelus nu are nevoie in continuu de jucaria preferata, el se simte stimulat chiar si atunci cand se afla langa tine cand faci diverse activitati zilnice. Daca ii si vorbesti in tot acest timp, vei avea cel mai fericit si linistit copil din lume!
Bebelusii vor actiune, vor sa se miste; de aceea vor fi fericiti sa se implice alaturi de tine in mancarea pe care o gatesti, curatenia din casa, cumparaturile pe care le faci si chiar simpla plimbare. Ei acumuleaza tensiune din cauza lipesi de miscare, asa ca au nevoie de tine sa ii ajuti!
Lasa-ti bebelusul sa atinga obiecte (sub atentia ta)
Bebelusul tau nu vrea sa atinga obiectele, el are nevoie sa faca asta. Atingerea este o modalitate prin care bebelusii descopera lumea din jur. Inainte sa creasca bebelusul si sa inceapa sa mearga, lasa-ti copilul sa atinga lucrurile care ii atrag atentia. Un obiect interzis ii va starni si mai mult curiozitatea atunci cand ramane singur si nesupravegheat. In plus, isi satisface nevoia de cunoastere si creste fericit.
Fa un tur al casei si lasa-l sa atinga zone precum intrerupatoare, butoanele de la masina de spalat sau de la telefon. In acest mod, atunci cand va invata sa mearga, nu va mai fi atat de curios sa descopere ce face masina de spalat sau storcatorul de fructe.
Atunci cand va creste suficient incat sa inteleaga regulile si sa se supuna lor, il poti educa mult mai usor si mai rapid sa faca diferenta intre atingerile permise si cele interzise. Specialistul William Sears recomanda sa ii invatam pe bebelusi trei tipuri de atingeri: Da, Nu (obiecte periculoase) si Incet (pentru oameni si animale). In plus, ne sugereaza sa invatam copiii tactica de atingere cu degetul, nu cu toata mana.
Invata-ti bebelusul sa exprime emotiile
Bebelusul tau va invata sa isi exprime liber emotiile daca empatizezi cu el in mod continuu. Atunci cand este micut, va invata ca dorintele si cerintele lui nu sunt ignorate si va invata treptat sa le exprime. Cand creste, un copil isi exprima uneori dorintele in moduri care ti se par agresive ( se trantesc pe jos cerand sa se joace cu un anumit obiect). Va fi mult mai usor pentru tine sa ii rezolvi nevoia oferindu-i orice alta jucarie, spunand ca "aceasta jucarie e mult mai frumoasa, ce bucurie ar fi sa te joci cu ea". Daca pur si simplu ii interzici sa se joace, nu ii implinesti dorintele, ci creezi frustrari.
Indiferent de situatie, incearca sa privesti lucrurile din perspectiva lui bebe. El isi doreste un obiect pentru ca vrea sa il descopere. Ajuta-l sa descopere partile bune si cele care pot reprezenta un pericol. In acest fel, copilul tau va invata sa accepte un refuz, pentru ca va intelege ca este o alegere buna pentru el.
Aculta-ti copilul chiar si atunci cand este bebelus. Instinctul de mamica te va ajuta sa descifrezi "vorbele" bebelusului tau, insa privirea, atingerea, mimica iti vor spune exact ce simte. Asculta-i nu doar ganguritul ci si emotiile.
Comentarii legate de 5 sfaturi pentru a creste un bebelus fericit