Ce spun mamicile despre primele saptamani alaturi de bebelus
Primele săptămâni din viaţa de mămică sunt minunate dar pot fi deopotrivă şi frustrante, obositoare, dificile. Uneori avem nevoie de ajutorul celor din jur dar nu-l primim, alteori suntem bombardaţi cu sfaturi şi idei pe care nici măcar nu le solicităm despre ingrijirea bebelusului.
Pe lângă oboseala acumulată, disconfortul fizic în urma naşterii, temerile legate de bebeluşul pe care acum trebuie să îl ingrijim cum ne pricepem mai bine, grija pentru ce va urma şi adaptarea la noul ritm din viaţa noastră, avem parte şi de intervenţiile (de multe ori contradictorii) din partea celor dragi. Părinţii spun că ei ştiu mai bine decât noi ce este indicat pentru bebeluş, prietenii care au avut la rândul lor bebeluşi cred că varianta lor este cea corectă, doctorii ne dau recomandări – în total un amalgam de idei pe care nu ştim dacă este mai bine sau nu să le aplicăm.
Iată câteva sfaturi despre primele săptămâni după naştere de la mămicile cu bebeluşi.
Pregăteşte-te pentru o mulţime de sfaturi nesolicitate
"Atunci când ajungi mama trebuie să te pregăteşti pentru multe sfaturi din partea celorlalţi pe care nici măcar nu le soliciţi. Părinţii vor vorbi din experienţa lor de atâţia ani, prietenele tale cu copii mai mari ştiu deja totul despre creşterea bebeluşilor aşa că fiecare va avea opinii „garantate”, rudele au atât de multe poveşti de zis încât nu ai timp o viaţă să le asculţi. Ascultă sfaturile care crezi că ţi se potrivesc şi te ajută, ignoră-le pe cele în care nu ai încredere sau nu îţi plac!" (Andreea)
Uită de reguli
"Viaţa de mămică îţi aduce atât de multe momente unice în viaţă încât poţi să scapi de la început de reguli şi prejudecăţi. Fiecare bebeluş are o anumită personalitate, comportament, ritm de creştere şi acomodare mai ales în primele săptămâni de viaţă. Adoptă acele metode care se potrivesc cel mai bine bebeluşului tău, îl fac fericit şi îi asigură o dezvoltare sănătoasă şi armonioasă." (Cosmina)
Nu pune accent pe obiecte
"Cumpără obiectele utile în îngrijirea bebeluşului dar nu alerga mereu după cele mai noi, revoluţionare, scumpe şi speciale produse. Mai devreme sau mai târziu ele vor fi descompuse de mânuţele delicate ale bebeluşului tău, aruncate, molfăite, murdărite, ignorate, etc. Foloseşte timpul şi banii pentru a petrece mai mult timp de calitate cu bebeluşul tău!" (Beatrice)
Timpul tău
"Trebuie să ai câteva momente dintr-o zi doar pentru tine, chiar dacă cea mai mare atenţie o acorzi bebeluşului şi familiei. Vei deveni o mămică receptivă şi mai calmă dacă ai grijă de corpul şi mintea ta măcar câteva clipe zi de zi – fie că alegi să dormi în timp ce partenerul are grijă de bebeluş, să faci o scurtă plimbare, să faci o baie relaxantă, să citeşti câteva pagini dintr-o carte sau să îţi aranjezi părul. Stiu că la prima analiză pare imposibil dar depinde de tine să îţi impui acest lucru!" (Cami)
Caută un doctor în care ai încredere
"Atunci când bebeluşul se naşte, nu suntem pregătite pentru toate momentele ce vor urma oricât am citi sau ne-am informa înainte. Fie că e vorba de o răceală, o reacţie la un vaccin, o stare de febră care ne îngrijorează sau pur şi simplu o iritaţie, avem nevoie de sfatul unui medic. Increderea în acel medic este esenţiala fiindcă trebuie să ţinem cont de recomandările lui, fără să ne temem pentru viaţa bebeluşului nostru. Alegerea unui medic de încredere este foarte importantă pentru orice proaspătă mămică." (Mirela)
Imprumută produse de la alte mămici
"Sunt şi produse pe care le folosim doar în primele luni de viaţă ale bebeluşului nostru. Putem să scutim nişte bani dacă le împrumutăm de la alte mămici dispuse să le dea mai departe (gratuite sau la un preţ mai mic). Scaunul de maşină, masa de înfăşat, sterilizatorul pentru biberoane – sunt doar câteva exemple de obiecte pe care le poţi împrumuta. In plus, le poţi oricând oferi mai departe altor mămici care au nevoie de ele." (Anda)
Ascultă-ţi instinctele
"Primeşti sfaturi din toate părţile dar cel mai bine este să îţi asculţi instinctele. Dacă simţi că ceva nu este în regulă cu bebeluşul tău, mergi la spital! Nu te încredere în remediile băbeşti dacă instinctul tău îţi spune că e o problemă serioasă. Tu eşti singura care îşi cunoaşte cel mai bine bebeluşul şi ştie care este comportamentul lui normal. Acultă-ţi instinctul matern!" (Adela)
Evită comparaţiile
"Pentru a fi o mămică fericită, evită să faci comparaţii între copilul tău şi alţi copii. Uneori, chiar alte mămici fac aceste comparaţii şi te fac să te simţi frustrată. Totuşi, nu este cazul să te îngrijorezi chiar dacă bebeluşul tău mănâncă de mai multe ori pe zi, doarme cu 20 de minute mai puţin, plânge mai mult sau trebuie să schimbi 7 scutece în loc de 6 într-o singură zi. Fiecare copil este diferit!" (Rebeca)
Odihneşte-te atunci când bebeluşul doarme
"Profită de somnul bebeluşului pentru a dormi. Ai nevoie de energie. Lasă-l pe tati să facă în acest timp curăţenie sau cumpărături! Conservă energia pentru momentele pe care le petreci alături de bebeluş, fiindcă ai nevoie de calm, energie pozitivă şi răbdare. O mămică obosită va fi agitată şi va transmite acelaşi lucru bebeluşului ei." (Maria)
Informează-te dar alege soluţiile potrivite pentru tine
"Sunt multe surse de informare atât online cât şi cărţi, reviste, târguri. Citeşte informaţiile care te interesează dar alege-le pe cele care ţi se potrivesc cel mai bine ţie şi bebeluşului tău. Inscrie-te în forum şi discută despre ceea ce te preocupă – vei primi sfaturi diverse din care le poţi alege pe cele bune pentru tine." (Madalina)
Comentarii legate de Ce spun mamicile despre primele saptamani alaturi de bebelus