Alaptarea bebelusului nou-nascut
Alaptarea bebelusului este un mod de hranire extrem de important si sanatos pentru micutul tau! Laptele matern contine necesarul de vitamine si nutrienti pentru dezvoltarea bebelusului tau si ii asigura imunitatea organismului.
- Cum se declanseaza lactatia?
- Alaptarea bebelusului incepe cu atasarea corecta la san
- Verifica daca bebelusul se alapteaza corect!
- Hranirea cu biberonul
- Beneficiile alaptarii bebelusului
Alaptarea ajuta nu doar bebelusul, sa fie hranit si sanatos, dar te ajuta si pe tine sa creezi o legatura puternica intre tine si bebelus si sa scapi de kilogramele acumulate in timpul sarcinii.
Laptele matern contine necesarul de proteine, carbohidrati, minerale si vitamine, dar si anticorpi care protejeaza bebelusul de boli.
Este hrana ideala pentru bebelus in primele 6 luni de viata, urmand ca apoi sa fie introduse in alimentatie si hrana solida.
Cum se declanseaza lactatia?
Lactatia este pregatita si declansata dupa nastere de secretia de hormoni din sange. Spre sfarsitul sarcinii, glandele mamare produc un lichid numit colostru (lichid galbui, vascos, bogat in anticorpi).
Imediat dupa nastere, cand placenta este eliminata din uter, corpul mamei incepe sa produca prolactina, un hormon necesar lactatiei. Prima alaptare este cea mai importanta si este recomandat sa fie facuta imediat dupa nastere.
Sanii devin tari si durerosi mai ales dupa primele 3 zile de la nastere si produc un lapte bogat in nutrienti, mai ales proteine. Dupa primele 10 zile de la nastere sanii incep sa produca laptele matur, bogat in grasimi, carbohidrati (lactoza necesara pentru a ajuta absorbtia calciului in oasele bebelusului) si proteine.
Perioada de alaptare bazata doar pe laptele matern (fie ca este supt direct de la san sau baut din biberon) este de obicei de 6 luni de zile, urmand apoi ca mamica sa introduca in alimentatia bebelusului si alte alimente.
Alaptarea bebelusului nou-nascut incepe cu atasarea corecta la san
Sunt mamici care se chinuie cu alaptarea dar si mamici pentru care intregul proces de alaptare se desfasoara natural. Pentru a fi sigura ca poti alapta fara probleme bebelusul, poti cere sfaturile unui consultant in lactatie. Alaptarea nu este dureroasa si nu provoaca rani daca este atasat corect bebelusul la san. Cel mai important sfat pentru mamicile care alapteaza este sa sa aiba incredere in ele si sa nu renunte.
Cea mai populara pozitie de alaptat este aceea in care stai in fund, tinand copilul in brate, la nivelul sanilor. Iti recomandam cu drag pernele pentru alaptat, extrem de utile si comode. Noaptea, poti adopta o pozitie mai relaxata, stand intinsa in pat, pe o parte, cu bebelusul langa tine.
Citeste si despre Pozitii de alaptare a bebelusului
Ajuta-ti bebelusul sa decopere sanul, mai ales la prima alaptare. Bebelusii isi dezvolta instinctul de a suge chiar din timpul sarcinii, de aceea va fi pregatit pentru momentul alaptarii. Are nevoie de ajutorul tau doar pentru a cuprinde aureola sanului. Daca simti ca este dureros incearca sa indepartezi usor gurita bebelusului, atingand cu degetul coltul ei. Nu trage bebelusul de la san fiindca va fi mai dureros. Incearca din nou pana cand bebelusul va descoperi cum functioneaza "mecanismul" suptului!
Verifica daca bebelusul se alapteaza corect!
Cum? Simplu. Bebelusul isi misca obrajii si buzele; in plus se aude zgomotul specific inghitirii, atunci cand se alapteaza corect. Multi bebelusi devin somnorosi in timp ce sug, dar pot fi treziti usor daca mamicile sufla spre obrajii lor sau ii mangaie usor sub barbie.
Cea mai comuna intrebare a mamicilor este legata de cantitatea de laptic pe care o beau bebelusii.
- Mituri despre alăptare, partea 1: Nu mai am lapte
- Mituri despre alăptare, partea 2: Bebeluşul nu se satură
Cum stii daca bebelusul a supt suficient lapte?
Tinand cont ca bebelusii au un ritm propriu de alaptare, timpul nu te ajuta intotdeauna sa apreciezi cat lapte a baut. Sunt bebelusi care sug mai viguros si termina masa in 10 minute, altii care au nevoie de o intreaga ora de alaptare pentru a suge aceeasi cantitate de lapte.
Se observa ca bebelusul a terminat de supt atunci cand da drumul sfarcului din gurita, chiar daca incerci de mai multe ori sa il apropii. In plus, poti observa ca burtica lui este plina masandu-l usor. Un bebelus infometat plange, de aceea este usor sa iti dai seama cand nu este hranit.
Hranirea cu biberonul
Laptele matern este produs in mod constant de organism in perioada alaptarii. Cu cat bebelusul este hranit mai des cu atat sanii produc o cantitate mai mare de lapte. In mod natural, in decursul a mai multor zile, bebelusul va "comunica" sanului prin supt cat lapte trebuie sa produca. Uneori insa, din diverse motive, mamicile trebuie sa depoziteze cantitatea de lapte din san in biberon si sa il pastreze pentru mai tarziu, cand bebelusul trebuie hranit.
Bebelusul va observa diferenta intre sfarc si biberon dar se poate obisnui cu cele doua modalitati de hrana.
Primul pas este sa adopti pozitia clasica de alaptare si sa tii bibeornul ridicat, astfel incat varful lui sa fie plin cu lapte, nu cu aer. Vei observa ca bebelusul face singur pauze pentru a vedea daca s-a saturat sau are nevoie de mai mult laptic.
Nou-nascutii au nevoie sa se hraneasca des si in cantitati mai mici. Pe masura ce cresc, distanta intre mese va fi mai mare si cantitatea de lapte necesar pentru a se satura va creste.
Beneficiile alaptarii bebelusului
Alaptarea bebelusului este naturala si asigura nutrienti (vitamine si minerale) si anticorpi bebelusului. Printre cele mai importante beneficii ale alaptarii bebelusului se numara:
- Bebelusul este aparat de infectii si are o imunitate crescuta
- Riscul de obezitate scade
- Alaptarea scade riscul aparitiei bolilor cardiace si a astmului
- Mama are un risc scazut de a se imblonavi de cancer mamar
- Alaptarea ajuta la eliminarea greutatii acumulate in plus in timpul sarcinii
- Bebelusul are un risc redus de a dobandi eczeme sau de a se imbolnavi de diabet
- Se creeaza un atasament puternic intre mama si bebelus
Citeste si despre Semne ca bebelusul primeste suficient lapte matern
Comentarii legate de Alaptarea bebelusului