Mituri despre alaptare, partea 1: Nu mai am lapte
"Nu mai am lapte" este unul din motivele pentru care o parte din mamici renunta la alaptat. Realitatea este ca ele ar fi putut alapta in cotinuare, fiindca laptele matern nu se termina atata timp cat bebelusul este alaptat.Vei vedea in acest articol de ce ideea ca "nu mai am lapte" este una gresita si ce poti face pentru a avea incredere mai multa atunci cand alaptezi bebelusul.
Ca un procent mic de mamici reusesc sa alapteze exclusiv pana la 6 luni este o realitate dureroasa tinand cont ca alaptarea este un proces natural. Totusi, de ce atat de multe mamici renunta la alaptat? O parte inca din primele zile de la nastere, multe alte mamici in primele 6 luni si o alta parte in perioada urmatoare. Motivele sunt nenumarate, de la lipsa unei informari corecte pana la lipsa unui sprijin emotional din partea familiei. Dar poate cea mai periculoasa influenta o au miturile care circula prin media si in societate si sunt neadevarate.
Mit despre alaptare: Nu mai am lapte sau Am ramas fara lapte
Conform unui sondaj realizat de asociatia Alapteaza Timisoara, 18% dintre mamele care au participat la acest sondaj au mentionat ca nu au alaptat fiindca nu au avut lapte.
Inca din timpul sarcinii, in sani exista lapte. Primele picaturi se numesc colostru, un lapte magnific, de culoare aurie si consistenta mierii. Aceste picaturi sunt deja acolo, pregatite pentru bebelus imediat cu eliminarea placentei din uterul mamei. Asa ca, indiferent daca ai nascut natural sau prin cezariana, laptele incepe sa curga de la inceput. Picaturile de colostru sunt suficiente pentru stomacul nou-nascutului si ii asigura hrana in primele 30-40 de ore.
Si de aici incepe aventura in alaptarea bebelusului!
Cum se produce laptele matern?
Glandele mamare produc in functie de cerere, adica cererea sugarului. Ori modalitatea de a „cere” este sa suga. Nou-nascutul suge foarte des la inceput, atat de des incat inevitabil te gandesti ca „nu ai lapte”. Dar laptele este in productie, asteapta sa fie extras cu maxima eficienta de bebelusul tau abia nascut.
De aceea, mamicile care „asteapta” sa le vina laptele sub forma lui cunoscuta, de lichid alb, si ofera sugarului lapte praf constata cu regret ca laptele nu mai vine deloc! De ce? Fiindca nu exista cerere! Bebelusul nu este atasat la san, deci semnalul pentru glandele mamare este acela ca trebuie sa produca mai putin lapte sau deloc.
Alapteaza din prima ora dupa nastere de cate ori cere bebelusul. Cat timp e treaz, in primele zile, nou-nascutul face doua lucruri: se hraneste si are scaune!
Daca depasesti cu succes acest pas si ii oferi de la inceput bebelusului sanul atunci cand cere, in cateva zile, glandele mamare stiu exact cat sa produca pentru zilele urmatoare. Sa facem o analogie: daca ma duc zilnic la piata si cumpar 10 mere de la un singur vanzator, in cateva zile, ma va astepta cu sacosa pregatita.
La fel se intampla si cu laptele matern. Bebelusul stimuleaza sanul, prin atasarea la mamelon, iar laptele este produs in mod continuu.
Citeste si despre beneficiile alaptarii bebelusului
De ce apare aceasta impresie gresita ca "nu mai am lapte"?
Aici ajungem la urmatoarea etapa care descurajeaza mamicile sa alapteze si le intareste convingerea ca „nu mai au lapte”: Puseele de crestere!
Daca mamicile au trecut de prima perioada, mai dificila, si au alaptat cu succes pana la 2-3 luni, constata in aceasta etapa a cresterii bebelusului ca isi petrec ore bune alaptand. Bebelusul cere ziua si noaptea tot mai mult lapte si pare ca nu se mai satura. Draga mama, bebelusul se satura! Trece doar prin perioade in care se dezvolta mult emotional si are nevoie de atentia ta prelungita, iar aceste perioade se numesc pusee de crestere. Ele pot sa apara la 1 saptamana, 1 luna, 3 luni, 6 luni etc.
Prin supt el cere sanului sa produca mai mult lapte de care va avea nevoie in perioada urmatoare. Pe masura ce creste, bebelusul devine mai puternic si mai eficient in privinta suptului. Are nevoie de o cantitate mai mare de lapte pentru a se hrani. A castigat mult in greutate si nevoile lui sunt mai mari. Iar singura metoda de a spune glandelor mamare sa produca lapte este suptul. Dar nu te ingrijora, este doar o perioada de cateva zile, poate chiar mai mult, in care bebelusul se bazeaza pe disponibilitatea ta. E dificil, obositor si uneori ingrijorator, dar sunt etape normale in cresterea puiului de om.
Este totusi posibil sa ramai fara lapte?
Nu poti ramane fara lapte cat timp bebelusul este alaptat. Dar poti ajunge sa ramai fara lapte daca introduci un biberon de lapte praf / zi. De ce se intampla asta?
Un biberon inlocuieste o masa la san a bebelusului tau. Daca bebelusul suge de 15 ori in 24 de ore, sanul tau va produce lapte matern pentru cele 15 mese. Oferi un biberon, scazi o masa la san, poate chiar doua sau trei tinand cont ca laptele praf se digera mai greu decat cel matern. A doua zi, glandele mamare vor pregati pentru bebelus o cantitate mai mica de lapte, caci bebelusul a semnalat in ziua anterioara ca se satura cu mai putin. Ai prins ideea? Mai putin lapte produs de san, mai mare ingrijorarea ta si convingerea ca ramai fara lapte. Este un cerc vicios in care vei ajunge sa oferi tot mai des lapte formula si mai putin vei avea increderea ca laptele matern este suficient pentru bebelusul tau. Doua biberoane pe zi si drumul spre pierderea laptelui este sigur, presarat cu frustrari, dezamagire, costuri uriase si lipsa hranei naturale pentru copilul tau.
Bebelusul este deci cel care decide cat lapte ai si pentru cata vreme. Fara lapte poti ramane, treptat, intr-o singura situatie: cand bebelusul nu mai este atasat la san. Asadar, alapteaza la cerere !
Odihneste-te cand poti, mancanca echilibrat si hidrateaza-te pentru a avea o stare buna de sanatate. Lapte matern ai cu siguranta si este in cantitatea optima pentru bebelusul tau.
Citeste si despre Mituri despre alăptare, partea 2: Bebeluşul nu se satură
Comentarii legate de Mituri despre alaptare, partea 1: Nu mai am lapte