Mituri despre alaptare, partea 2: Bebelusul nu se satura
"Bebelusul nu se satura cu laptele matern" este poate cel mai intalnit motiv de intrerupere a alaptarii, dar in acest articol vei afla de ce este un mit fals despre alaptare si cum poti verifica singura daca bebelusul este satul.
Alaptarea este un proces minunat, dar si dificil, mai ales in cazul primului copil, cand apar multe intrebari si multe ingrijorari. Sunt asa de multe mituri despre alaptare care influenteaza decizia mamicilor incat nu ne mira procentul mic de mame care ajung sa alapteze exclusiv pana la 6 luni.
De ce "bebelusul nu se satura" este doar un mit?
Prima idee care trebuie sa ramana in mintea mamelor este aceea ca laptele matern este perfect pentru bebelus, se adapteaza nevoilor lui si este suficient pentru primele 6 luni din viata. Beneficiile alaptarii bebelusului dar si beneficiile pe care le are mama nu trebuie ignorate.
Un prim mit l-am demontat in primul articol din aceasta serie: Mituri despre alăptare, partea 1: Nu mai am lapte. In acest articol vom dezbate un alt subiect care preocupa mamicile: Bebelusul nu se satura cu laptele matern.
Una dintre cele mai mari griji ale mamicilor este aceea ca bebelusul nu se satura cu laptele matern. Semnalele care duc la aceasta idee sunt de cele mai multe ori:
- Bebelusul suge foarte des si mamica are impresia ca nu se hraneste suficient
- Bebelusul plange la san sau cere sa suga dupa putin timp de la ultimul supt
- Bebelusul nu ia in gretate conform graficelor ( o falsa problema tinand cont ca fiecare bebelusul are propriul ritm de crestere; poate sa fie perfect sanatos chiar daca nu corespunde standardelor)
Cantitatea de lapte pe care o suge bebelusul nu poate fi masurata, de aceea este greu pentru o mama sa aprecieze cat lapte a mancat copilul. Cantarirea bebelusului inainte si dupa fiecare masa nu este o solutie de a vedea cat de mult lapte a baut bebelusul, dar esential este ca nici macar nu trebuie sa ne preocupe cantitatea de lapte oferita prin alaptare.
Sunt si alte metode de a vedea daca bebelusul s-a hranit suficient: sa observam modul in care suge bebelusul ( pentru a vedea daca suge eficient), sa existe scutece udate (mai mult de 3-4 scutece/zi)si bebelusul sa ia constant in greutate (chiar daca nu respecta media din graficele de crestere).
Fiindca mama poate ceda tentatiei de a introduce laptele praf, dupa primul biberon, exista riscul sa isi accentueze convingerea ca bebelusul nu se satura, fiindca:
- Bebelusul nu va cere imediat sa fie alaptat fiindca laptele praf se digera mai greu decat laptele matern
- Inlocuirea unei mese la san cu un biberon va duce la scaderea lactatiei iar bebelusul va sta mai mult la san, motiv pentru care mama va crede din nou ca nu se satura. Un nou biberon va duce iar la scaderea lactatiei.
Asadar, desi mama introduce doar un biberon de lapte praf intr-o zi, acest lucru poate duce treptat la scaderea lactatiei si la riscul de a inlocui laptele matern cu laptele praf.
Semne care determina o mama sa creada ca bebelusul nu se satura sunt:
- Cantitatea de lapte extrasa cu o pompa de san este foarte mica. Pompa de san nu reuseste insa sa stimuleze glandele mamare asa cum se intampla prin suptul bebelusului.
- Sanii nu sunt grei, par goliti dupa alaptare si bebelusul nu se desprinde totusi de la san. Desi poate sa para ca laptele se termina, de fapt, laptele matern este produs in mod continuu. Evident, fluxul la inceput este mai mare, dar oricat ar suge bebelusul, laptele NU se termina.
Alaptarea bebelusului nu este doar un proces de hranire, ci raspunde mai multor nevoi ale bebelusului:
- Nevoia de atasament, prin contactul cu pielea mamei, contact care ii permite bebelusului sa auda bataile inimii si sa simta respiratia mamei, exact ca in acele momente cand era in burtica
- Nevoia de consolare, atunci cand bebelusul are colici sau nu se poate calma dupa o criza de plans
- Nevoia de a suge cand bebelusul trece printr-un puseu de crestere, adica o perioada de cateva zile cand bebelusul sta aproape in continuu la san. Acest comportament poate determina o mama sa creada ca bebelusul nu se satura, dar aceste etape sunt normale in dezvoltarea bebelusului.
Alaptarea la cerere este recomandata tocmai pentru ca bebelusul isi indeplineste mai multe nevoi prin acest proces, nu doar nevoia de hrana. Laptele matern este produs in mod continuu, in functie de cerintele bebelusului. De aceea, inca din primele zile, bebelusul trebuie sa fie alaptat atunci cand cere, fiindca in acest mod glandele mamare sunt stimulate sa produca laptele in cantitatea necesara.
Chiar daca o mamica a oferit si completare cu lapte praf bebelusului, poate sa inlocuiasca treptat acea masa cu laptele matern. Treptat, in doar cateva zile, fluxul de lapte matern se va regla conform cu cerintele bebelusului.
O alta cauza care determina mamicile sa renunte la alaptat pentru ca bebelusul nu se satura este si falsa impresie ca laptele este prea slab. Laptele nu poate sa fie slab sau gras. El contine nutrientii necesari, chiar daca are o consistenta diferita atunci cand bebelusul suge (este mai apos in prima parte a alaptarii, mai consisten ulterior). De aceea bebelusul poate sa suga de la un singur san pana se satura si nu trebuie mutat la un alt san dupa program (cum ar sugera uneori chiar si cadrele medicale ca bebelusul trebuie mutat la fiecare 20 de minute de la un san la celalalt.)
Speram ca te vor ajuta informatiile de mai sus sa nu renunti la alaptare si sa nu cedezi tentatiei de a oferi lapte praf in detrimentul laptelui matern. Daca ti-a fost de ajutor acest articol, distribuie-l si altor mamici care au nevoie de ajutor in procesul de alaptare si le este teama ca bebelusul nu se satura doar cu lapte matern.
Citeste si despre Pozitii de alaptare a bebelusului
Comentarii legate de Mituri despre alaptare, partea 2: Bebelusul nu se satura