Colici la bebelusi - cauze si tratament
Colicile la bebeluşi (durerile abdominale) sunt printre cele mai comune manifestări după naşterea lor şi provoacă disconfort atât pentru bebeluş (durere, agitaţie) dar şi pentru părinţi care se simt neputincioşi şi frustraţi. Iţi oferim în acest articol toate informaţiile necesare legate de colici, remedii şi sfaturi utile pentru îngrijirea bebeluşului în perioadele de plâns.
- Care sunt cauzele crizelor de colici la bebelusi?
- Care sunt simptomele aparitiei colicilor la bebelusi?
- Tratamente şi remedii pentru eliminarea crizelor de colici la bebelusi
Cauzele crizelor de colici la bebeluşi
Colicile apar în general după primele 2-3 săptămâni de la naşterea bebeluşului şi pot să dureze chiar şi până la 3-4 luni. Crizele se manifestă diferit de la un bebeluş la altul şi sunt şi situaţii când manifestările sunt aproape insesizabile (mămicile spun că bebeluşul lor nu a avut vreodată colici).
O cauză a spasmelor este aceea că aparatul digestiv al bebeluşului se obişnuieşte cu noua alimentaţie, însă starea emoţională a nou-născutului influenţează aceste manifestări. Colicile nu indică o problemă de sănătate dar sunt deranjante pentru bebeluş. De multe ori plânsul este cel care declanşează apariţia durerilor abdominale fiindcă bebeluşul nu ştie să îşi controleze emoţiile la o vârstă fragedă.
Pentru a te asigura că plânsul bebeluşului este doar datorat crizelor de colici şi nu altor probleme de sănătate, cel mai sigur este un control medical care să confirme acest lucru. Atunci când apar însă vărsături, diaree, febră, erupţii cutanate sau probleme de respiraţie, scaun cu mucus sau sânge, simptomele pot indica intoleranţa la gluten, lapte sau fructoză, motiv pentru care controlul medical de urgenţă este obligatoriu.
Care sunt simptomele aparitiei colicilor la bebelusi?
Atunci când bebeluşul plânge din cauza colicilor, se observă o creştere în intensitate, durata plânsului este mai mare iar bebeluşul îşi contractă abdomenul şi îşi strânge picioarele la piept.
Uneori, chiar înainte să plângă se observă modul în care îşi contractă burtica şi îşi arcuieşte spatele, semnele disconfortului se observă astfel foarte clar. Bebeluşul se calmează mult mai greu după un plâns de durere decât atunci când îi este foame, somn sau vrea să fie schimbat.
Tratamente şi remedii pentru eliminarea crizelor de colici la bebelusi
Crizele de colici la bebelusi trec de la sine şi se recomandă a fi tratate prin medicamente doar dacă medicul consideră necesar. Plânsul bebelusului este manifestarea care trebuie „tratată” în primul rând fiindcă accentuează spasmele abdominale şi starea de disconfort.
Chiar dacă nu elimină complet colicile, iată câteva sfaturi care duc la ameliorarea durerilor, calmarea bebeluşului şi readucerea stării de calm şi relaxare atât a celui mic dar şi a părinţilor.
- Ridicarea bebeluşului din pătuţ atunci când începe să plângă pentru a-l ajuta să se calmeze mai repede şi pentru a evita o sesiune de plâns mai lungă.
- Ajutarea bebeluşului să eructeze (râgâie) după fiecare alăptare şi masarea abdomenului dacă este balonat.
- Tinerea bebeluşului lângă abdomenul mamei pentru a avea burtica încălzită de temperatura corpului. Legătura dintre mamă şi bebeluş este benefică pentru starea de calm a acestuia.
- Părinţii trebuie să rămână cât mai calmi atunci când îngrijesc un bebeluş care plânge din cauza crizelor de colici. Starea de agitaţie accentuează neliniştea celui mic.
- Alaptarea bebeluşului dacă este o metodă ce îl calmează sau pur şi simplu ţinerea lui aproape de sân chiar dacă nu se hrăneşte.
- Nu se administrează medicamente fără recomandarea medicului iar în cazul unui tratament se respectă întocmai prescripţia medicală.
- Compresele cu apă călduţă pot fi utile pentru ameliorarea durerilor dar trebuie folosite dacă bebeluşul se opreşte din plâns.
- Bebeluşul nu trebuie lăsat să plângă până la epuizare, fiindcă în primele luni de viaţă nu are capacitatea emoţională de a-şi controla stările. Are nevoie de atenţia şi mângâierea mamei pentru a se calma. Nu trebuie legănat sau zdruncinat, este suficientă apropierea lui de pieptul sau burtica ta.
- Evitarea suprastimulării bebeluşului - zgomote exagerate, agitaţie, sunete deranjante, lumină prea puternică, prea multe jucării care se rotesc, strălucesc, cântă etc.
- Starea mamei influenţează direct starea bebeluşului - acesta simte când mama este nervoasă, agitată, stresată. Inainte de a calma bebeluşul trebuie să te calmezi chiar tu. Dacă nu reuşeşti să te linişteşti, cere ajutorul partenerului sau altei persoane mai calme.
Prevenirea crizelor de colici la bebeluşi
Colicile bebelusului pot fi prevenite dacă se respectă următoarele recomandări:
- Bebeluşul este alaptat iar mama a respectat o dietă sănătoasă, care să nu îi afecteze digestia celui mic.
- Bebeluşul este alăptat la cerere.
- Se previn balonările prin masaj şi se lasă bebeluşul cât mai liber, să îşi poată mişca picioarele în voie.
- Se evită fumatul, spaţiile nearisite sau locurile populate.
- Se spală întotdeauna mâinile când interacţionaţi cu bebeluşul şi se cere acelaşi lucru şi vizitatorilor.
Citeste si despre Cum ameliorăm colicii bebeluşului
Comentarii legate de Colici la bebelusi
Contra colicilor beblusului, mamica sa bea in fiecare zi o lingura de otet de mere si miere.