Beneficiile alaptarii bebelusului
Beneficiile alaptarii bebelusului sunt nenumarate, fiindca laptele matern este cea mai sănătoasă formă de hrană pentru bebeluşi, având avantaje la nivelul sănătăţii bebeluşului şi al mamei, în procesul de creştere şi dezvoltare dar şi în a asigura imunitatea organismului bebeluşului.
Alăptarea este un proces natural, benefic pentru bebeluşi, o sursă sigură de hrană, confort emoţional, ataşament. Beneficiile sunt nenumărate dar vom încerca să le prezentăm în mod diferenţiat.
Sunt trei mari avantaje ale alăptării pe care trebuie să le ştii:
- Bebeluşii alăptaţi sunt mai rezistenţi la boli în primii ani de viaţă în comparaţie cu cei hrăniţi cu lapte formulă pentru că laptele matern conţine şi anticorpi.
- Copiii alăptaţi în primii ani au şanse mult mai mici să aibă anumite afecţiuni la vârstă înaintată printre care se numără şi: diabetul, screloza multiplă, boli cardiovasculare, cancer.
- Mămicile care alăptează riscă mai puţin să sufere de osteoporoză mai târziu în viaţă, reuşesc să slăbească mai repede după naştere şi au riscuri mai mici de a devolta cancer mamar, uterin sau ovarian.
Beneficiile alaptarii în primul an de viaţă
Laptele matern este o combinaţie unică de nutrienţi care sunt benefici sănătăţii bebeluşului şi care nu pot fi reproduşi în laborator. Aceşti nutrienţi asigură starea de sănătate a bebeluşului, previn apariţia anumitor afecţiuni şi ajută la formarea şi întărirea sistemului imunitar.
Alaptarea exclusiva mai ales în primele 6 luni, aşa cum recomandă şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, este cel mai bun start în viaţă pe care i-l poţi da copilului tău.
Printre cele mai importante beneficii pentru bebeluşi se numără:
- Anticorpii din laptele matern ajută la întărirea sistemului imunitar al bebeluşului care luptă mai uşor cu anumite boli în primii ani de viaţă.
- Otitele sunt printre cele mai frecvente afecţiuni în cazul bebeluşilor, însă incidenţa este mult mai mică în cazul bebeluşilor alăptaţi.
- Un risc scăzut de SIDS (Sindormul Morţii Subite)
- Un risc scăzut de alergii dar şi de afecţiuni ale aparatului digestiv.
Beneficiile alaptarii pentru copiii mai mari
Anumite beneficii ale alaptarii devin evidente atunci când copilul creşte. Cele mai importante avantaje sunt:
- Copiii alăptaţi au o dantură mai rezistentă şi un risc scăzut de a face carii.
- Studii recente au demonstrat că este mai puţin probabil ca bebeluşii alăptaţi să devină obezi mai târziu, în copilărie sau adolescenţă.
Beneficiile alaptarii pentru mama
Alaptarea este importantă şi pentru sănătatea mamei, nu doar a copilului. Printre cele mai importante beneficii se numără:
- Alăptarea ajută o mămică să slăbească mai repede după ce naşte fiindcă procesul de producţie al laptelui este consumator de energie.
- In corpul mamei se elimină hormonul numit oxitocină care se mai numeşte şi hormonul fericirii, iar acest hormon ajută uterul să revină la forma lui normală.
- Alăptarea este şi o metodă de contracepţie fiindcă organismul răspunde natural la noile schimbări.
- Osteoporoza, diabetul şi cancerul mamar au o incidenţă mai mică în cazul mămicilor care alăptează.
- Sănătatea mentală şi emoţională este construită treptat, pe măsură ce bebeluşul şi mama se ataşează, iar alăptarea devine momentul perfect pentru conectare.
Sfaturi pentru o alaptare indelungata
Deşi alăptarea este naturală, poţi întâmpina probleme la început, când nu ţi se oferă consultanţa necesară în spitale, imediat după naştere. Chiar şi mai târziu, pe măsură ce nevoile bebeluşului cresc, ai nevoie de sfaturi şi ajutor.
Pentru a reuşi cu succes să alăptezi bebeluşul ţine cont de câteva sfaturi esenţiale.
- Alăptează la cerere, adică ori de câte ori bebeluşul doreşte să sugă.
- Tratează ragadele la timp (dacă apar), consultând un specialist, pentru a evita durerile insuportabile şi disconfortul. Ragadele apar de obicei din cauza poziţionării greşite a guriţei copilului în timpul suptului, de aceea este bine să primiţi sfatul şi unui consultant în alăptare.
- Continuă alaptarea bebelusului chiar dacă trebuie să te întorci la serviciu sau nu eşti mereu lângă bebeluşul tău. În aceste situaţii poţi folosi cu succes pompele de sân. Poţi alege pompa de sân manuala sau pe cea electrica, cu oricare din ele te vei simţi confortabil. Laptele este colectat direct în biberon si poate fi pastrat in frigider sau congelator.
- Hrăneşte-te sănătos, hidratează-te constant şi odihneşte-te.
Alăptarea bebeluşului este aşadar cea mai importantă decizie pe care o poţi lua la naşterea bebeluşului. Beneficiile sunt incomparabile atât la nivel fizic, dar şi emoţional.
Citeste si despre Intarcarea copilului: cand si cum se face intarcarea?
Comentarii legate de Beneficiile alaptarii bebelusului