Intarcarea copilului: cand si cum se face intarcarea?
Intarcarea copilului inseamna oprirea alaptarii si hranirea copilului doar cu alimente. Faptul ca bebelusul nu mai primeste lapte formula si se hraneste cu hrana solida, nu inseamna ca a fost intarcat. Intarcarea se refera doar la oprirea alaptarii, fapt ce se poate intampla la orice varsta a copilului, nu si la renuntarea de a bea lapte formula.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva a bebelusului pana la 6 luni, apoi continuarea alaptarii chiar daca se incepe diversificarea. Laptele matern este cea mai buna hrana pentru bebelus, iar alaptarea presupune mult mai mult decat simpla hranire: inseamna alinare, conexiunea cu mama, un atasament sanatos.
Fiindca alaptarea inseamna pentru copil si confortul emotional de care are nevoie in anumite etape (eruptia dintilor, colici, pusee de crestere), dupa intarcare trebuie sa gasesti alte metode de a-i oferi linistea emotionala, de ex: imbratisari, leganari, citirea unei povesti sau sa ii canti o melodie.
- Cand se poate incepe intarcarea copilului?
- Metode de intarcare a copilului
- Copilul meu va primi suficiente elemente nutritive dupa intarcare?
- Ce sa faci cand intarcatul devine dificil?
Cand se poate incepe intarcarea copilului?
Fiecare mama decide care este cel mai bun moment pentru intarcarea copilului, dar acest lucru trebuie facut doar dupa o informare completa privind etapele intarcarii, nevoile copilului in functie de varsta si disponibilitatea mamicii de a continua sau nu alaptarea bebelusului.
Sunt foarte multe articole legate de intarcare in care se prezinta ideea ca intarcarea decisa de copil (sau autointarcarea ), adica atunci cand copilul decide singur ca nu mai vrea sa fie alaptat, este cea mai buna varianta de intarcare, dar adevarul este ca se intampla destul de rar.
Intarcarea condusa de copil (autointarcarea)
Intarcarea condusa de copil este cea mai usoara si apare cand copilul nu mai manifesta interes pentru alaptare si prefera hrana solida. Sunt bebelusi de 12 luni care prefera alimentele diversificate si sa bea din cesti sau sticle, pierzandu-si interesul pentru laptele matern. Insa cei mai multi bebelusi continua sa ceara san chiar si dupa 2 ani.
Copiii mici dau semne ca sunt pregatiti pentru intarcare atunci cand le este usor distrasa atentia de jucarii sau jocuri si renunta la san pentru a merge la joaca.
Intarcarea condusa de mama
Intarcarea condusa de mama apare atunci cand bebelusul sau copilul nu este inca pregatit sa renunte la san, dar din diverse motive (reintoarcerea la munca, probleme medicale de care sufera mama, alte motive personale sau familiale) mama este nevoita sa opreasca alaptarea.
Intarcarea blanda necesita timp si rabdare si depinde mult de varsta copilului, dar si de modul in care este intarcat. Evita plecarile de o zi sau mai multe zile in procesul intarcarii, fiindca aceasta decizie de intarcare brusca poate afecta copilul iar trauma pierderii mamei lui (chiar daca este temporara) il poate afecta pe termen lung. In plus, intarcarea brusca poate avea efecte negative si pentru tine, ducand la riscul aparitiei mastitei sau infectii ale sanilor.
Metode de intarcare a copilului
Trebuie sa ai rabdare si sa te astepti la reactii de frustrare din partea copilului tau. Poti face aceasta tranzitie mai usoara folosind cateva metode de intarcare:
Scade numarul de alaptari, daca bebelusul are mai mult de 1 an, inlocuind mesele de alaptare cu sticla cu apa sau lapte matern extras cu pompa de san. Reducerea numarul de alaptari treptat te va ajuta sa eviti mastita si ii vor da copilului tau timp sa se obisnuiasca cu noile schimbari.
Scade timpul de alaptare. Incearca sa reduci din timpul pe care il petrece copilul la san, in timpul alaptarii. In functie de varsta copilului, poti sa ii oferi copilului apa, lapte formula sau lapte matern din sticla. Doar dupa un an se recomanda inlocuirea alaptarii cu hrana solida, daca vrei sa reduci timpul unei alaptari. De multe ori, bebelusii cer sanul atunci cand vor sa adoarma sau in timpul noptii, daca nu au un somn profund si se mai trezesc. Incearca sa reduci din timpul de alaptare in timpul zilei, pastrand totusi alaptarea de seara, cand copilul trebuie sa adoarma linistit.
Amana si distrage atentia. Incearca sa amani momentele in care copilul cere sa fie alaptat, mai ales daca are peste 1 an sau este la o varsta la care te poate intelege foarte bine. Ii poti distrage atentia cu joculete care sa implice miscare si buna dispozitie, oferind apa sau gustari (daca este momentul pentru gustare).
Oferirea de lapte matern extras cu pompa, direct din sticla sau paharel, poate sa fie de ajutor pentru copiii de peste 1-2 ani, mai ales daca explicam ca au crescut si copiii mai mari beau din pahar.
Copilul meu va primi suficiente elemente nutritive dupa intarcare?
Bebelusii au nevoie si de alte vitamine decat cele pe care le contine laptele matern, cum ar fi vitamina D3. Daca alegi sa intarci bebelusul inainte sa implineasca 1 an, atunci trebuie sa ii oferi formula de lapte imbogatita cu fier sau lapte matern extras cu pompa. Pe masura ce creste, copilul are nevoie de o mare varietate de alimente care sa ofere o multitudine de vitamine si minerale, de aceea alimentatia adoptata trebuie sa fie una echilibrata si sanatoasa.
Ce sa faci cand intarcatul copilului devine dificil?
Daca ai incercat mai multe metode de intarcare a copilului insa nimic nu functioneaza, atunci poate nu ai ales momentul potrivit pentru a face asta.
Te-ai intors la serviciu de putina vreme? Cu siguranta copilul simte efectele despartirii si opune rezistenta intarcarii.
Copilul este bolnav? Atunci cu siguranta isi va dori sa fie alaptat mai des, in niciun caz sa fie intarcat. Are nevoie de alinare si confort emotional, de aceea alegerea momentului de intarcare exact cand bebelusul este bolnav nu este potrivita.
Familia trece prin schimbari importante, cum ar fi o relatie tensionata intre parinti, schimbarea casei in care locuiti sau introducerea copilului in colectivitate? Atunci cu siguranta copilul are nevoie de mai multa afectiune, iar alaptarea este momentul de legatura cu mama pe care orice copil il pretuieste.
Incearca asadar intarcarea copilului in alt moment, atunci cand nu are o frustrare sau o suferinta care sa ii accentueze starea de frustrare si disconfort.
Citeste si despre Copilul meu nu mananca
Comentarii legate de Intarcarea copilului: cand si cum se face intarcarea?