Vitamina D3 la bebelusi (sfaturi si utilizare)
Vitamina D3 (sau cunoscuta printre parinti sub forma de vigantol) este prescrisa de medicii pediatri bebelusilor cu varsta mai mare de 2 saptamani. Subiectul a devenit tot mai controversat in ultimii ani si de multe ori mamicile nu stiu ce sfat sa urmeze: al pediatrului care prescrie medicamentul, al medicului de familie care doar il recomanda sau al mamicilor cu copii care nu au urmat acest tratament si s-au dezvoltat perfect normal?
Pentru a ne lamuri, sa intelegem intai ce este vitamina D3, in ce situatii se recomanda si ce se intampla daca administram sau nu tratamentul copilului nostru.
Ce este vitamina D?
Vitamina D este un element benefic pentru sanatatea sistemului osos fiindca ajuta corpul in resorbtia calciului si fosforului la nivelul intestinului. Adultii cu deficit de vitamina D3 au oasele mai fragile, subitiri si risca sa dezvolte o boala numita osteomalacie.
In plus, aceasta vitamina este necesara si muschilor si sistemului nervos, dar mai ales sistemului imunitar. Impreuna cu calciul din oase, vitamina D protejeaza adultii de osteoporoza.
Cata vitamina D este necesara corpului?
Cantitatea de vitamina D necesara corpului depinde de varsta. Expertii in nutritie de la FNB (Food and Nutrition Board) au realizat un tabel cu recomandarile in functie de varsta.
Varsta |
Cantitate |
2 saptamani – 1 an |
400 UI |
Copii 1–13 ani |
600 UI |
Adolescenti 14–18 ani |
600 UI |
Adulti 19–70 ani |
600 UI |
Adulti peste 71 ani |
800 UI |
Femei insarcinate si care alapteaza |
600 UI |
Ce alimente contin vitamina D?
Sunt destul de putine alimente care contin vitamina D si uneori alimentele pentru copii au un astfel de supliment. Cele mai bune surse sunt:
- Peste gras (somon, tuna, macrou)
- Ficat de vaca, branza sau albus de ou (cantitate mica)
- Ciupercile
- Anumite cereale si preparate din soia.
In ce mod ne ajuta soarele?
Corpul uman are capacitatea de a „produce” vitamina D cand ne expunem direct la soare. Pielea expusa prin intermediul unui geam nu va produce aceasta vitamina, nici lumina naturala (daca stam la umbra de ex). Doar expunerea directa la soare este indicata insa respectand orele recomandate de medicul dermatolog (pentru a preveni arsurile sau cancerul de san).
Vara se evita asadar expunerea la soare intre orele 11:00-16:00. In cazul bebelusilor, pielea trebuie intotdeauna protejata de crema cu factor de protectie 50+ (desi este clar ca se va limita astfel producerea de vitamina D, dar riscurile unor arsuri sunt mult mai mari).
Tocmai pentru ca expunerea la soare este limitata in cazul bebelusilor, medicii prescriu suplimente de vitamina D3 (vigantol sau alte medicamente cu aceeasi compozitie).
De ce au nevoie bebelusii de vitamina D3?
Bebelusii alaptati nu primesc suficienta cantitate de vitamina D fiindca laptele matern nu contine decat in cantitate mica acest element. In plus, expunerea la soare este restrictiva in timpul verii (cand se recomanda protectie in cazul bebelusilor) iar in lunile de toamna si primavara destul de scazuta, mai ales pentru populatia din orase. De aceea, copiii care traiesc in mediul rural si petrec mai mult timp in natura au o sursa mai buna de vitamina D.
Sunt suficiente 20 de minute de expunere zilnica la soare, dimineata, la razele ultraviolete, pentru a stimula formarea vitaminei D.
Bebelusii alaptati cu lapte formula pot primi suplimentar vitamina D3 daca formula respectiva nu contine cantitatea suficienta.
Carenta de vitamina D in cazul bebelusilor sau copiilor duce la aparitia rahitismului, mai exact inmuierea oaselor care tind sa se curbeze. Simptomele rahitismului sunt oasele picioarelor curbate, sternul curbat spre exterior, coastele pronuntate, abdomenul marit (ca o minge), fontanela deschisa pana la o varsta avansata, intarzierea aparitiei dintilor. Urmarile rahitismului pot sa ramana intreaga viata de aceea este important sa prevenim boala si sa administram corect vitamina D3.
Pe termen lung, deficienta de vitamina D poate duce la osteomalcie, diverse boli ale sistemului osos, osteoporoza, chiar cancer.
Este vitamina D periculoasa?
Da, in cazul unui supradozaj al medicamentului. Expunerea la soare mai mult timp nu duce la supradozaj fiindca organismul uman este capabil sa produca atat cat este necesar. Vigantolul este insa vitamina D3 sintetica si deci poate duce la toxicitate daca nu este folosit conform prescriptiei.
Simptomele supradozajului sunt: ameteli, vomitat, apetit scazut, constipatie, scaderea in greutate. Uneori, pot fi afectati si rinichii.
Limita sigura pentru bebelusi este de 1.000 – 1.500 UI/zi , pentru copii 1-8 ani de 4,000 UI/zi.
Fiindca administrarea vitaminei D3 picturi este uneori dificila (mai ales cand bebelusul creste), se intampla sa fie administrate 3 picaturi in loc de 2 pe zi. Nu exista niciun pericol pentru bebelus in acest cazuri. Supradozajul apare cand se administreaza o perioada mai mare de timp mai multe picaturi zilnice decat limita maxima admisa sau daca se adiministreaza o singura data o cantitate mult prea mare.
Mai exista o controversa privind necesitatea inlocuirii flaconului de vigantol la o luna din cauza deschiderii repetate a acestuia. Prospectele suplimentelor de vitamina D3 (inclusiv vigantol, vitamina D3 kids, etc) mentioneaza pastrarea la 15-25 de grade dupa deschidere si o valabilitate de 180 de zile. In cazul in care nu se respecta aceste conditii, este mai bine sa schimbati flaconul mai des, mai ales ca pretul este acceptabil.
In concluzie, vitamina D este extrem de importanta pentru organism si mai ales pentru bebelusi. Expunerea la razele solare este cea mai buna metoda, fiind una naturala si care stimuleaza productia de vitamina D din organism. Totusi, pentru ca traim o perioada mai mare de timp in spatii inchise, suplimentarea cu vitamina D3 este necesara pentru a preveni aparitia rahitismului.
Comentarii legate de Vitamina D3
Buna! Ce părere ai despre faptul ca vitamina D3 de la secom, de ex conține un îndulcitor natural( glicerina vegetală) . Știu ca nu se da bebelușilor nimic dulce înainte de 1 an. Poate reprezenta o problema administrarea ?