Eruptia dentara la bebelusi – ghid despre eruptia dintilor
Eruptia dentara (eruptia dintilor) la bebelusi poate sa fie o perioada solicitantă pentru mămici. Stările de agitaţie ale bebeluşului, febra, saliva în exces şi mânuţele în guriţă sunt doar câteva din „simptomele” asociate perioadei in care ies dintii de lapte.
Fiecare bebeluş reacţionează diferit atunci când ajunge la această perioadă normală în dezvoltarea sa. In cazul unora, eruptia dintilor este asociată cu scaune moi, insomnie, febră; în alte cazuri, poate fi doar starea de agitaţie şi inflamarea gingiilor.
In acest ghid poţi afla ce este normal în perioada apariţiei dintilor de lapte, ce te poate îngrijora şi cum să ajuţi bebeluşul să se simtă cât mai bine în această perioadă.
- Eruptia dentara - cand se intampla?
- Ce probleme sunt asociate eruptiei dintilor de lapte?
- Cum amelioram durerile si disconfortul din cauza eruptiei dentare?
- Ingrijirea dintilor de lapte
- Cand sa ne ingrijoram legat de eruptia dintilor?
Eruptia dentara – cand se intampla?
Eruptia dintilor de lapte apare la bebeluşii cu vârsta cuprinsă între 4 şi 8 luni. Uneori aparitia dintilor poate avea loc chiar mai devreme (3 luni) sau mult mai târziu (1 an).
Dinţişorii bebeluşului sunt deja formaţi şi ascunşi în gingie, pregătiţi să erupă. In cele mai multe situaţii, primii dinţi care apar sunt incisivii inferiori (dinţii din faţă, în partea de jos). Apoi urmează erupţia dinţilor de sus şi o dată la fiecare 4 luni înca 4 dinţi îşi fac apariţia. In total, dantura de lapte este formată din 20 de dinţi care apar până când bebeluşul împlineşte 2 ani şi jumătate – 3 ani.
Dacă bebeluşul tău are mai mult de un an şi încă nu i-au apărut dinţişorii, cel mai indicat ar fi să apelezi la consultul unei medic pediatru pentru a elimina riscul unor probleme de sănătate. Cel mai probabil nu ai de ce să te ingrijorezi chiar dacă dinţii apar chiar şi după această vârstă, însă este de preferat să ceri părerea medicului.
Ce probleme sunt asociate eruptiei dintilor de lapte?
Fiindcă dinţii de lapte străpung gingia, în majoritatea cazurilor bebeluşii vor avea diverse manifestări: salivează în exces, sunt agitaţi, iritabili, au insomnii sau pur şi simplu o stare de disconfort pe care o vei observa cu uşurinţă.
In multe cazuri problemele asociate erupţiei dentare sunt:
- Dureri gingivale (care creează stare de agitaţie, disconfort, insomnie)
- Umflarea şi înroşirea gingiilor (sensibile la atingere)
- O stare febrilă uşoară (până la 38.5 grade Celsius)
- Scaune moi (nu diareice şi nici mult mai dese decât în mod normal).
- Salivaţie abundentă şi chiar nevoia de a roade obiecte (uneori obrajii sunt roşiatici)
- Stare de agitaţie, plâns (bebeluşul este „mârâit”)
- Lipsa poftei de mâncare sau un apetit mai scăzut pentru solide (dacă se manifestă câteva zile şi nu o perioadă mai mare de timp).
In cazul în care bebeluşul are scaune diareice (apoase), nu are poftă de mâncare o perioadă mai mare de timp (peste 4-5 zile), are febră mare (peste 38.5), recomandat este să consultaţi medicul pediatru fiindcă este posibil ca aceste simptome să indice o altă afecţiune.
Cum amelioram durerile si disconfortul din cauza eruptiei dentare?
Jucăriile gingivale sunt utile în perioada în care bebeluşii simt nevoia să roadă orice. Cele moi, care conţin lichid, pot fi introduse în frigider şi suprafaţa lor rece amorţeşte gingiile şi ameliorează astfel durerea. Poţi improviza o astfel de jucărie dintr-un morcov crud curăţat şi lăsat la frigider, dacă nu i-a apărut bebeluşului primul dinte.
Gelurile pentru gingii pot ajuta doar în situaţiile în care durerile sunt mult prea puternice, bebeluşul plânge excesiv sau starea de disconfort este prea mare. Gelurile sunt un medicament şi trebuie administrate doar în funcţie de indicaţiile din prospect sau la recomandarea medicului. In niciun caz nu trebuie depăşită doza zilnică, chiar dacă gelul pare să nu îşi facă efectul.
Masajul gingiei îl ajută pe bebeluş să se liniştească şi îi ameliorează durerea. După ce te speli foarte bine cu apă şi săpun, usucă bine mâna şi masează uşor gingiile cu degetul arătător; dacă îi face plăcere bebeluşului îl poţi lăsa să îţi „roadă” degetul.
Febra şi durerile pot fi ameliorate cu paracetamol sau ibuprofen. Dozele trebuie calculate în funcţie de vârsta şi de greutatea bebeluşului. Nu trebuie depăşită nici în acest caz doza recomandată de medic sau cea menţionată în prospect.
Pentru a evita rănirea gingiilor oricum sensibile, se vor evita alimentele solide. Bebeluşul va primi astfel mâncarea pasată sau foarte bine fiartă. Hidratarea este la fel de importantă în zilele în care erup dinţii, fie că e vorba de lapte, apă sau sucuri de legume/fructe (evident, doar dacă au fost introduse în alimentaţie, adică după 6 luni).
Ingrijirea dintilor de lapte
Dintii de lapte au nevoie de îngrijire la fel ca şi dantura definitiva. Pentru bebeluşii până la 1 an, dinţii pot fi periaţi doar cu apă; după un an (sau mai exact când bebeluşul înţelege că trebuie să scuipe) se poate folosi şi pasta de dinţi. Chiar dacă există tendinţa de a spune că oricum aceşti dinţi cad (aşa că nu contează dacă sunt sau nu cariaţi), ei sunt totuşi fundaţia pentru dinţii definitivi şi de ei depinde atât sănătatea danturii din anii următori dar şi dezvoltarea vorbirii.
Evită să hraneşti bebeluşul cu sucuri de fructe sau lapte din biberon pe parcursul nopţii fiindcă acestea sunt dulci şi cariază ; apa este cea mai bună opţiune.
Ordinea de apariţie a dinţilor este următoarea (deşi mai sunt şi excepţii): incisivii de jos, incisivii de sus, Incisivii laterali, molarii şi la final caninii.
Lasă bebeluşul să roadă jucăriile dar asigură-te că are mâinile curate şi că jucăriile au fost spălate. Dacă salivează excesiv, şterge-i guriţa şi bărbia fiindcă saliva poate produce iritaţii.
O bavetă umedă lăsată la frigider pentru jumătate de oră poate fi cel mai bun remediu pentru gingiile dureroase. Trebuie spălată cu atenţie înainte de fiecare folosire şi nu trebuie să fie dintr-un material care lasă scame.
Când să ne îngrijorăm legat de eruptia dintilor?
Dacă bebeluşul are şi alte simptome care te ingrijorează - febra prea mare, stări de vomă, diaree, dureri de urechi - cel mai bine este să mergi la un control. Iată situaţiile în care se recomandă consultul medical:
- Dacă simţi că ceva nu este în regulă cu bebeluşul şi că starea lui nu poate fi explicată doar prin erupţia dentară. (Bazează-te pe instinct).
- Dacă febra depăşeşte 38.5 grade C sau nu scade nici după administrarea antitermicelor (paracetamol sau ibuprofen)
- Dacă scaunele nu sunt moi, ci mai degrabă diareice şi dese, nu dinţii sunt cauza şi este necesar consultul pentru a evita deshidratarea bebeluşului.
- In caz de vărsături sau refuzul de a bea lichide consultă de urgenţă medicul pediatru.
- Dacă primii dinţi erup mai devreme de 3 luni sau nu au erupt nici după ce bebeluşul a împlinit un an.
- Dacă dinţii de lapte sunt poziţionaţi anormal sau observi răni la nivelul gingiei.
- Dacă ai administrat greşit medicamentele sau geluri calmante (doze prea mari).
Citeste si despre Etapele mersului la bebelusi
Comentarii legate de Eruptia dentara la bebelusi – ghid despre eruptia dintilor
este un motiv de ingrijorare faptul ca la numai trei luni si jumatate erup incisivii dar si maselutele? Multumesc!
Am si eu un baietel de 6 luni.Primul dintisor i a iesit jos unul singur si apoi unul sus , acum se vede si al doilea sus .Ce credeti e normal sa apara unul jos ai unul sus?
Am fetita de 8 luni jumate are patru dinti sus si doi jos,acuma e imflata gingina de sus de la colti,la doi dinti de sus parca imi pare ca are rana,am avut si febra prima si adoua zi acuma sintem bine ,dar vreau sa stiu de la cei asta pe cei doi dinti