Semne ca bebelusul primeste suficient lapte matern
Care sunt semnele ca bebelusul primeste cat lapte trebuie atunci cand alaptezi? Iti vom raspunde in acest articol la toate ingrijorarile privind cantitatea de lapte pe care o primeste bebelusul din san si care sunt semnele ca este satul.
Mămicile care alăptează se îngrijorează deseori că laptele matern nu este suficient pentru bebeluș sau că acesta stă prea mult la sân ca indiciu că nu se satură. In plus, bebelușii sunt diferiți: unii pot să sugă mai lent și stau mai mult la sân, alții au un mod eficient de a suge și se satură repede, reușind să extragă din sân o cantitate mai mare de lapte matern. Mai mult decât atât, sunt diverse perioade în dezvoltarea unui bebeluș când crește nevoia de a sta la sân – puseele de creștere – mai ales din motive emoționale.
Iata mai jos principalele teme abordate in articol.
- Care sunt semnele că bebelușul meu se hrănește suficient cu laptele matern?
- Care sunt semnele că bebelușul nu se satură doar cu laptele matern?
- Cât de des trebuie alăptat bebelușul meu?
- Când este necesar să folosesc pompa de sân și cât lapte matern este nevoie să extrag?
- Este posibil ca un bebeluș să primească prea multe lapte matern când este alăptat?
- Cum pot să previn introducerea laptelui praf în alimentația bebelușului?
Care sunt semnele că bebelusul primeste suficient lapte matern?
Laptele matern este suficient pentru hrănirea, hidratarea și confortul emoțional al bebelușului. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la șase luni și continuarea alăptării, în paralel cu diversificarea alimentației, până la cel puțin doi ani. Alaptarea bebelusului poate să fie însă o provocare pentru o proapătă mămică, fiindcă sunt nenumărate întrebări care apar și diverse situații care fac alăptarea dificilă (descurajarea alăptării în primele zile după naștere, mediul familial, lipsa sprijinului din partea familiei etc).
Cea mai frecventă întrebare este legată însă de cantitatea de lapte matern pe care o primește bebelușul și dacă acesta se satură. Iată care sunt cele mai frecvente semne că bebelușul a mâncat suficient lapte matern:
- Sânii tăi sunt moi și nu mai ai senzația de tensiune, fiindcă bebelușul a extras o parte din laptele care umplea canalele galactofore (canale care conțin laptele matern).
- Bebelușul este relaxat și pare satisfăcut după ce este alăptat.
- Bebelușul continuă să câștige în greutate după ce a pierdut câteva sute de grame, dupa nastere, la externarea din spital. Cei mai mulți bebeluși recuperează în 2 săptămâni greutatea pe care o pierd în primele 3-4 zile după naștere. In primele patru luni de viață, bebelușul ia în greutate în jur de 150-250 de grame / săptămână, pe când în următoarele 4 luni câștigă 100-150 de grame/săptămână.
- Bebelușul udă cel puțin 6 scutece /zi. In primele zile după naștere, fiindcă primește colostrul – primul lapte matern bogat în nutrienți și de consistența mierii – poate să aibă mai puține scutece ude. Dar pe măsură ce este alăptat la cerere și cantitatea de lapte crește, va uda mai multe scutece.
- In prima lună, bebelușul va avea cel puțin 3 scaune / zi. Dacă în primele zile de viață scaunul bebelușului este negru-maroniu și lipicios, după prima săptămână acesta devine asemănător cu muștarul, atât la culoare cât și consistență. Bebelușii alăptați pot avea scaun zilnic sau unul la câteva zile. Nu există motiv de îngrijorare și scaunele mai rare nu sunt un indicator al faptului că bebelușul nu este hrănit suficient. Atunci când se introduc alimentele solide, bebelușul va reveni la un scaun /zi sau mai multe.
Care sunt semnele că bebelusul nu se satura doar cu laptele matern?
Dacă ești îngrijorată că bebelușul nu se hrănește suficient, iată semnele care trebuie urmărite:
- Bebelușul continuă să piardă în greutate chiar și după cinci zile de la externarea din spital.
Atenție: solicitați greutatea la externare și cântăriți bebelușul imediat când ajungeți acasă, pentru că pot să apară diferențe între cântarul folosit acasă și cel din spital.
- Bebelușul începe să scada în greutate, chiar dacă a câștigat câteva zeci sau sute de grame fata de greutatea de la nastere.
- Bebelușul are scaune negre (meconiu) chiar și după 5-6 zile de la naștere.
- Urina bebelușului este închisă la culoare, roșiatică sau maronie, precum sucul de mere. Aceasta indică deshidratarea, deci poate fi un semn că bebelușul nu primește suficient lapte matern.
- Bebelușul este letargic sau agitat în cea mai mare parte a timpului. Adoarme la scurt timp după ce îl așezi la sân, deși nu suge cu putere, apoi devine agitat dacă îi scoți mamelonul din guriță.
- Bebelușul pare să aibă gura uscată sau ochii uscați.
- Bebelușul nu pare că se satură, chiar și după ce este alăptat mai mult de o oră. Excepție fac perioadele in care se manifestă puseele de creștere, fiindcă atunci este normal ca bebelușul sa stea aproape mereu la sân.
- Sânii tăi nu par să fie mai puțin tensionați după alăptare.
- Nu auzi bebelușul să înghită lăpticul când îl alăptezi. Totuși, dacă restul semnelor de mai sus nu există, atunci nu trebuie să te îngrijorezi că nu auzi când înghite lăpticul. Cei mai mulți bebeluși se hrănesc în perfectă liniște.
Consultă medicul pediatru sau un consultant in alaptare daca observi situatiile mentionate anterior.
Citeste si despre Alimentatia corecta in perioada alaptarii
Uneori, chiar dacă alăptezi bebelușul la cerere și nu ai nicio problemă privind lactația, pot să apară diverse situații când bebelușul nu primește suficient lapte matern și poate ajunge să fie deshidratat. Acest lucru se întâmplă destul de rar, dar este posibil, motiv pentru care îți recomandăm să te adresezi medicului pediatru sau medicului de familie în grija căruia se află bebelușul. De asemenea, un consultant în alăptare te poate ajuta să identifici problemele din timp și să găsești o rezolvare înainte de a merge la doctor. Atenție ca respectivul consultant să fie totodată și medic sau asistent medical și să aibă acreditare.
Cat de des trebuie alaptat bebelusul meu?
Recomandările generale privind alăptarea sunt acelea de a hrăni bebelușul la cerere. Acest lucru înseamnă că bebelușul ne va indica momentele în care dorește să fie alăptat. Insă fiecare bebeluș este diferit. Unii bebeluși sug repede și energic, reușind să ajungă la sațietate în 10-15 minute de supt, alții sug lent și mai puțin energic și ajung la sațietate în 45 de minute. Cert este că niciun bebeluș nu va dori să doarmă dacă îi este foame, așadar plânsul bebelușului când este treaz poate să fie un bun indicator că îi este foame sau că nu s-a săturat.
Dacă în primele câteva zile după naștere, bebelușul s-ar putea să doarmă mai mult și să sugă mai rar, începând cu prima săptămână de viață iată care sunt cele mai frecvente situații.
- 1-7 săptămâni de viață: bebelușul cere să fie alăptat la fiecare 2-3 ore sau de 8-12 ori / zi.
Poate că pare mult, dar ține cont că bebelușul are stomacul foarte mic, de aceea are nevoie de o cantitate mică de lapte pe care o digeră repede și apoi are nevoie de o nouă masă. Bebelușul va manca puțin și des.
- 2-5 luni de viață: bebelușul cere să fie alăptat la fiecare 3-4 ore sau de 7-9 ori/zi.
Pe măsură ce crește, bebelușul devine tot mai eficient în a suge lăptic, motiv pentru care petrece mai puțin timp la sân și reușește să sugă o cantitate mai mare de lapte fiindcă și stomacul este mai mare.
- 6 luni și mai mult: bebelușul cere să fie alăptat la fiecare 5-6 ore sau de 4-5 ori zilnic.
Acest ritm este păstrat atât cât dorești să continui alăptarea, deseori observându-se că bebelușul cere să fie alăptat frecvent si în timpul nopții.
Când este necesar să folosesc pompa de sân și cât lapte matern este nevoie să extrag?
Pompa de sân este recomandată deseori în maternități, atunci când mama se teme că nou-născutul nu suge sau când mama nu poate sta alături de bebelușul ei tot timpul și este nevoie ca o asistentă medicală să hrănească bebelușul cu lapte matern.
Pompa de sân nu este necesară dacă mama și bebelușul sunt împreună permanent, fiindcă alăptarea la cerere asigură o producție permanentă de lapte matern și în cantitatea necesară bebelușului. Sunt însă și situații când poate fi folosită, ca de exemplu:
- Mama nu poate sta permanent împreună cu bebelușul și este nevoie ca altcineva din familie să îl hrănească cu laptele matern.
- Mama revine la serviciu și vrea să continue hrănirea bebelușului cu lapte matern, în consecință folosește pompa de sân la locul de muncă pentru a extrage laptele.
- Bebelușul este născut prematur sau are nevoie de îngrijiri medicale de specialitate și alăptarea nu poate avea loc, caz în care mama folosește pompa de sân pentru a extrage laptele matern necesar hrănirii lui.
In prima lună, bebelușul are nevoie de 60-90 de ml de lapte la fiecare 3 ore, adică în jur de 600-700 ml/ zi. Până la șase luni, bebelușul va avea nevoie de 700-900 ml de lapte zilnic, pe parcursul a 6-8 mese. Atunci când începe diversificarea alimentației, cantitatea de lapte matern necesară zilnic scade. Acestea sunt doar câteva informații generale, așadar ține cont de faptul că fiecare bebeluș este unic și bebelușul tău poate să nu se încadreze în acest tipar.
Este posibil ca un bebeluș să primească prea multe lapte matern când este alăptat?
Dacă bebelușul este alăptat la cerere și este pus la sân, supraalimentarea nu este posibilă fiindcă bebelușul se va opri din supt atunci când este sătul și va refuza sânul dacă i se oferă imediat. Dacă este hrănit cu biberonul, chiar dacă vorbim de laptele matern, bebelușul riscă să fie supraalimentat. Atunci când bebelușul suge, poate să regleze frecvența cu care suge, cantitatea de lapte pe care o extrage, pe când hrănirea cu biberonul este diferită și cantitatea de lapte extrasă din biberon poate să fie mai mare decât ce își dorea bebelușul.
Cum pot să previn introducerea laptelui praf în alimentația bebelușului?
Introducerea chiar și a unui biberon de lapte praf sabotează alăptarea bebelușului. Un biberon de lapte praf va înlocui laptele matern pe care bebelușul l-ar fi extras prin supt, motiv pentru care sânul va produce mai puțin lapte matern în ziua următoare. Laptele praf se digeră mai greu decât laptele matern, motiv pentru care poți avea impresia că bebelușul nu se satură la sân și are nevoie de o formulă specială de lapte. Ai încredere în tine că poți alăpta cu succes și nu este nevoie de suplimente de lapte. Cere sprijinul unui consultant în alăptare dacă ești îngrijorată că bebelușul nu se hrănește suficient.
Citește și articolul Mituri despre alăptare: Bebeluşul nu se satură
Iată cele mai bune recomandări pentru a preveni introducerea laptelui praf în alimentația bebelușului:
- Alăptarea la cerere va lăsa bebelușul să decidă când are nevoie de lapte, deci nu va ajunge să fie supraalimentat sau prea înfometat. Atenție, nu trebuie folosită nici suzeta în acest caz.
- Alăptarea exclusivă până la șase luni presupune să nu îi oferiți bebelușului altceva în afară de lapte matern (nici apă, ceai, suc sau alte lichide). Laptele matern este hidratant și hrănitor și este suficient pentru bebelușul tău.
- Continuarea alăptării în paralel cu diverisificarea alimentației îi asigură bebelușului calorii, vitamine și anticorpi, motiv pentru care laptele matern este important și după primul an de viață, chiar dacă hrana solidă devine baza alimentației.
- Cereți ajutorul consultanților în lactație atunci când credeți că laptele matern nu este suficient sau că bebelușul nu se satură.
Concluzie: Nu ai de ce sa îți faci griji că bebelușul nu se satură dacă ia în greutate constant. Laptele matern este produs pe măsură ce bebelușul suge iar lactația se reglează de la o zi la alta. Ține cont de perioadele puseelor de creștere (1 lună, 3 luni etc), când bebelușul simte nevoia să stea la sân mai mult, dar acesta nefiind un semn că nu se satură. Ține cont de faptul că pompa de sân extrage o cantitate mai mică de lapte decât bebelușul, așa că nu te îngrijora că bebelușul nu suge suficient doar pe baza acestei măsurători. Ai incredere în tine, mămico!
Citeste si despre Tehnici si pozitii eficiente de alaptare a bebelusului
Comentarii legate de Semne ca bebelusul primeste suficient lapte matern