Alimentatia corecta in perioada alaptarii
Care este alimentatia corecta in perioada alaptarii? Vei afla in acest articol cele mai corecte sfaturi legate de alaptare si modul in care este influentata de alimente.
Multe mamici se tem ca alimentele pe care le consuma in perioada alaptarii sa nu cauzeze neplaceri bebelusului. Este bine de stiut faptul ca regimul alimentar adoptat in aceasta perioada sa fie unul sanatos, bogat in calciu, fier, vitamina C, acid folic, fibre, lichide toate acestea provenind din fructe, legume, cereale integrale, vegetale, seminte si carnuri proaspete.
Ideea ca perioada alaptarii impune un regim strict este gresita. Alimentele pot influenta continutul nutritiv al laptelui, dar intr-o masura mica. Ele influenteaza in primul rand nivelul de alcalinitate sau aciditate a sangelui si starea de sanatate a mamei. Iar o mama sanatoasa va putea alapta cu succes bebelusul.
Sunt si situatii cand alimentele influenteaza starea bebelusului, dar acestea sunt depistate tot prin consumul acelor alimente. De aceea, daca observati o influenta directa a unui aliment asupra starii generale a bebelusului, il puteti reduce sau elimina din consum.
Iata ce presupune o alimentatie corecta in perioada in care alaptezi bebelusul.
Consuma cu moderatie alimentele care baloneaza
Cand micutul se agita, isi strange piciorusele pe langa burtica si nu mai conteneste de atata plans, mamele stiu ca au de-a face cu gaze intestinale. In realitate micutul oricum va face colici, acesta fiind un efect al realizarii digestiei. Este adevarat ca sunt alimente care favorizeaza aparitia gazelor intestinale si trebuie evitate, asta pentru ca gazele care se formeaza in stomacul copilului ii provoaca dureri. Alimentele precum broccoli, varza, conopida, varza de Bruxelles si fasolea baloneaza si trebuie consumate intr-o cantintate mai mica. Tot la categoria alimente care baloneaza si pe care mamica trebuie sa le evite pe perioada alaptarii sau macar cu cateva ore inainte de a alapta este si apa carbogazoasa.
Mancarurile condimentate
In multe preparate culinare exotice este regasit la mare cinste ardeiul iute. Desi ardeiul iute este un aliment extrem de bun pentru sanatatea organismului uman mai ales pe timp de iarna pentru prevenirea gripei, racelii sau pentru accelerarea fluxului sangvin, pentru mamele care au nascut recent, ardeiul iute trece in sangele matern si poate cauza neplaceri micutului. Ceapa, usturoiul si piperul pot influenta si ele gustul laptelui matern., mai ales daca sunt consumate in cantitati mari. Testati alimentele consumand cantitati mici si daca observati ca nu este afectat in niciun fel bebelusul, ajustati treptat cantitatea consumata.
Patrunjelul si menta reduc productia de lapte matern
Desi aceste doua plante aromatice aduc un aport de vitamine si minerale corpului si sunt apreciate in foarte multe preparete culinare, in timpul alaptarii fac mult rau.pot avea urmari neplacute. Specialistii au ajuns la concluzia ca atat menta dar si patrunjelul reduc productia de lapte, asa ca trebuie evitat consumul in cantitati mari, insa cateva frunze de menta in salata de fructe sau doua-trei frunze de patrunjel in supa de legume nu afecteaza bebelusul.
Aceste plante aromatice pot fi inlocuite cu altele, astfel incat gustul mancarii servite sa nu fie unul fad. Cu cat alegerea plantelor aromatice este mai diversificata, cu atat mai bine!
Citricele pot fi deranjante pentru bebelus
Desi citricele sunt sanatoase gratie aportului major de acid ascorbic, adica de vitamina C, care stimuleaza sistemul imunitar, odata ingerate substantele din fructe cresc aciditatea laptelui matern. Copilul poate sa devine agitat, sa planga mai mult sau sa aiba dureri de stomac. Cel mai bine este ca citricele sa fie consumate cu precautie, pornind de la cantintati mici astfel incat sa se observe daca portii foarte mici de fructe afecteaza sau nu bebelusul dupa alaptare.
Alimentele care produc alergii
Daca parintii bebelusului prezinta alergie la oua, grau (gluten), lapte, alune, crustacee sau alte alimente care provoaca alergii, acestea trebuie excluse de tot din meniul mamei la inceputul alaptarii, dupa care, treptat, treptat introduse in meniu si urmarit care aliment ingerat provoaca neplaceri copilasului. Tot din categoria alimentelor care provoaca alergii cutanate asupra pielii micutului sau ii perturba comportamentul este si soia. Aceasta poate fi exclusa din meniul mamei sau se poate consuma in cantitati mici.
Nevoia de calciu pentru mama și copil
Calciul este un mineral esential structurii osoase dar si sintezei laptelui. Daca mama pe perioada alaptarii nu consuma suficiente alimente bogate in calciu, organismul ei va prelua calciul din oase. De asemenea, calciul mai este important pentru buna dezvoltare a bebelusului. Mama ar trebui sa consume multe lactate pentru continutul lor ridicat de calciu (branza, iaurt, smantana, cascaval etc). Dar si unele fructe si legume contin acest mineral, de exemplu broccoli si kiwi.
Mai trebuie spus ca daca mama renunta la laptele de vaca pentru ca acesta provoaca intoleranta bebelusului, nu trebuie sa isi faca griji cu privire la sursele de calciu din alimentatie. Pestele bogat in omega 3 este atat o sursa de grasimi sanatoase, nesaturate, dar si de calciu. Mama poate consuma fara probleme sardine, ton light la conserva, somon, somn si creveti. Trebuie evitate sortimentele de fructe de mare si peste care contin mercur, in special pangasius, macrou, pestele spada si rechin. Mai trebuie precizat si ca oasele de peste sunt o sursa de calciu.
Asigurarea necesarului de fier
Un alt mineral care nu ar trebui sa lipseasca atat din alimentatia micutului cat si a mamei este fierul. Fierul poate fi gasit in carnea rosie (carne de vita, carne de porc), in organe (ficati, inima, splina, rinici etc) dar si in legume cu frunze verzi-spanac, urzici etc.
Aportul ridicat de lichide
Consumul ridicat de lichide ajuta organismul mamei sa produca mult lapte. Sucurile din legume, fructe, ceaiurile si apa plata sunt cele mai indicate in aceasta perioada.
Bauturile alcoolice nu sunt permise in perioada alaptarii, iar daca mama vrea totusi sa guste bere sau vin, ea trebuie sa stie ca acesta trebuie consumat fie dupa alaptare, fie cu mult timp inainte de alaptare pentru a iesi din sange (cel puțin o oră diferenta). Alcoolul intra imediat in laptele matern si poate cauza tot felul de neplaceri bebelusului, deci trebuie evitat.
Cafeaua, ceaiul negru, ceaiul care are cofeina, bauturile carbogazoase de tip cola si ciocolata sunt si acestea surse de cofeina si deci trebuie evitate. Odata ce cofeina ajunge in organismul mamei, trece mai apoi in laptele matern. Cofeina il face pe micut sa devina agitat, sa planga mai mult, nu vrea sa doarma si devine irascibil.
Mamica trebuie sa aiba un aport minim de lichide de 2 - 2,5 litri pe zi pentru a produce laptele matern fara sa se deshidrateze.
Pas la o dieta de slabit
Daca unele mamici sunt fericite ca au scapat de povara kilogramele acumulate in sarcina imediat dupa nastere, altele pastreaza din aceste kilograme odata ce micutul a venit pe lume. Sigur ca este chinuitor, mai ales cand acestor kilograme li se adauga si altele.
Alaptatul bebelusului arde din calorii, plus ca o dieta ar inseamna sa consume mai putine calorii sau sa renunte la unele alimente, ceea ce ar afecta sanatatea organismului si implicit productia de lapte.. Deci adoptarea unui diete de slabit nu este permisa imediat dupa nastere, mai exact cand mama alapteaza.
In perioada alaptarii mama trebuie sa consume cu minim 500 de calorii mai mult decat de obicei, ca sa nu mai vorbim de faptul ca trebuie sa se hraneasca bine, sanatos, echilibrat, sa aiba grija sa ii furnizeze organismului vitaminele si mineralele necesare. Iar daca mama nu asimileaza unele vitamine si minerale, ori poate renunta la unele alimente ce le contin, poate cere acordul medicului curant pentru un surplus de calciu, vitamina D, fier, acid folic etc. Si asa cum acidul folic este vital in sarcina, acesta nu trebuie sa lipseasca din meniul mamei cat timp alapteaza. Sparanghelul, porumbul, uleiul de porumb, nautul si spanacul contin acid folic (vitamina B9).
Dezvat de la obiceiurile nesanatoase
Din categoria „nu la alcool”, fumatul este un obicei la care trebuie sa renunti. Toxinele din tigare fac rau orgasnimului mamei si implicit influenteaza laptele matern. In plus, mirosul natural al organismului mamei este estompat de mirosul de fum, fapt ce poate duce la o stare de disconfort din partea bebelusului.
Comentarii legate de Alimentatia corecta in perioada alaptarii