Ce nu stiai despre raceli si gripe
Perioada gripelor si racelilor sperie de obicei pe toata lumea. Dobandirea unei raceli sau a unei gripe poate fi insa un moment bun pentru un organism sanatos de a se regenera. Ne referim la populatia adulta, la persoanele care au un sistem imunitar rezistent in general si nu sufera de alte afectiuni (de ex: diabet, boli cardiace, boli ale plamanilor).
Daca nu scapati nici in aceasta toamna de gripa sau raceala, inlocuiti medicamentele cu remedii naturiste si lasati boala sa se manifeste, avand grija sa va odihniti si sa beti suficient de multe lichide.
Industria farmaceutica promoveaza tot mai mult ideea de vaccinare impotriva gripei sau racelii si prezinta aceste doua boli ca fiind extrem de periculoase pentru organism. Sunt nenumarate medicamente dedicate reducerii simptomelor asociate acestor boli. Care este insa realitatea?
Ce se intampla in organism cand ne imbolnavim de raceala sau gripa?
Din pacate, populatia nu este atat de bine informata legat de modul in care actioneaza virusurile in cazul celor doua boli, dar este insa bombardata cu reclame de medicamente si studii privind rata deceselor. Auzim mereu statistici privind numarul de cazuri grave sau decese aparute in sezonul gripal dar rareori se mentioneaza ca acestea sunt complicatii aparute la persoanele care aveau si alte afectiuni (de ex: batrani cu diabet, hipertensiune sau probleme cardiace).
Raceala si gripa sunt cauze de virusuri - particule mici ce contin material genetic intr-o membrana proteica. Virusurile nu se pot inmulti pe cont propriu, au nevoie de un organism si de metabolismul specific corpului pentru a se inmulti. Atunci cand un virus ajunge la una din celulele din corpul tau, doua lucruri se pot intampla:
- Virusul foloseste resursele unei celule pentru a se multiplica, distruge membrana celulei si permite eliberarea noilor particule replicate care ajung la alte celule ale organismului tau si le infecteaza.
- Virusul se incorporeaza in ADN-ul unei celule care, atunci cand se divide in mod natural, transmite ADN-ul celulelor fiice. Mai tarziu, virusul din fiecare celula fiica se va multiplica in metoda descrisa anterior.
Ambele situatii duc la acelasi rezultat: celulele infectate sunt in final distruse.
Iata insa cum actioneaza virusurile racelii si gripei in organismul tau si de ce nu trebuie sa te temi de aceste boli.
Virusurile ataca mai usor celulele slabite ale organismului, cele care contin deja toxine si care urmeaza sa se distruga pe cale naturala. Aceste celule vor fi astfel inlocuite mai repede cu celule sanatoase, puternice. De aceea, aceste virusuri permit o regenerare mai rapida a organismului care, in lipsa unei infectii virale, ar reusi intr-un timp mai indelungat sa elimine celulele slabite. Secretiile nazale specifice perioadelor de manfiestare a bolii contin si ele celule moarte si toxine.
Raceala sau gripa nu se trateaza – organismul elimina anticorpi care distrug la randul lor orice urma de virus. Odihna si hidratarea sunt cele mai importante sfaturi fiindca ajuta organsimul sa lupte impotriva agentilor infectiosi. Simptomele nu sunt decat semnale ale modului in care corpul tau elimina toxinele si celulele afectate. Febra, tusea si secretiile nazale sunt absolut normale si nu ar trebui tratate cu medicamente decat in situatia in care provoaca un prea mare disconfort (de ex, din cauza nasului infundat, nu poti respira in somn).
Doar pentru ca o raceala te ajuta sa iti regenerezi organismul, asta nu inseamna ca nu trebuie sa iei toate masurile de igiena pentru a te proteja. Daca sistemul tau imunitar este deja slabit si dobandesti o gripa, simptomele se pot manifesta mai mult timp si uneori pot sa apara complicatii.
Care este diferenta intre raceala si gripa?
Raceala debuteaza gradual, intr-o zi sau doua. Te simti obosita, stranuti, tusesti si iti curge nasul. In general nu ai febra dar chiar si in acest caz este mica. Racelile trec de la sine in 3-4 zile, dar uneori, daca organismul este slabit, se vindeca mai greu (10 zile).
Gripa debuteaza brusc si se manifesta mai agresiv decat raceala. Te simti fara putere, poti avea febra, te dor muschii si articulatiile, ai frisoane, gatul uscat si dureri de cap. Gripa se vindeca si ea fara niciun tratament in 5-6 zile, dar uneori vindecarea poate dura si pana la 10-14 zile. Pentru ca atat gripa cat si raceala sunt cauzate de virusuri, antibioticele nu sunt necesare. Ele pot ameliora anumite simpome dar nu trateaza cele doua boli. Insa, antibioticele pot afecta flora intestinala si nu sunt recomandate sa fie administrate in aceste situatii. O mica doza de paracetamol este mai indicata decat orice alt medicament care pretinde ca „amelioreaza simptomele”. Ceaiul cald sau sucurile din fructe proaspete stoarse ajuta organismul sa revin la normal. Odihna este foarte importanta si se recomanda concediu medical.
Comentarii legate de Ce nu stiai despre raceli si gripe