De ce este copilul meu mofturos la mancare si ce solutii am?
Mancarea este o experienta importanta pentru copii iar modul in care o percep inca de mici le influenteaza comportamentul pentru restul vietii. Metodele prin care parintii abordeaza procesul de diversificare si alimentatia copiilor cand acestia mai cresc le poate afecta celor mici relatia cu mancarea.
Copiii obligati sa manance anumite alimente pot sa dezvolte stari de anxietate sau teama. In plus, alimentatia bogata in grasimi si zahar, dar fara un continut nutritiv poate duce la obezitate, chiar daca ar putea sa fie acceptata mai usor de catre copii. Despre motivele pentru care un copil poate sa fie mofturos, dar si cum sa creezi o relatie buna a copilului cu alimentele pe care le consuma, vei afla citind acest articol.
- De ce este bebelusul mofturos si refuza sau nu gusta anumite alimente?
- Cum sa introduci alimente noi cand ai un copil mofturos?
- Cum pot sa imi conving copilul sa accepte mai multe alimente?
De ce este bebelusul mofturos si refuza sau nu gusta anumite alimente?
A incerca un aliment nou inseamna pentru un copil mai mult decat o simpla satisfacere a curiozitatii. El trebuie sa se obisnuiasca nu doar cu gustul, ci si cu textura, culoarea, mirosul. In plus, felul in care ii sunt prezentate alimentele si comportamentul parintilor atunci cand il hranesc pot sa conteze mai mult decat mancarea in sine. Desi cei mici sunt foarte curiosi legat de tot ceea ce ii inconjoara, atunci cand vine vorba de mancare, cel mai probabil vor fi impredictibili.
In plus, copiii mici isi pot schimba frecvent preferintele in materie de alimente, de aceea este posibil ca de la o zi alta sa refuze un aliment sau sa accepte unul pe care nici macar nu voiau sa il guste. Acest lucru este cauzat de nevoile nutritionale ale copiilor care sunt intr-o permanenta schimbare. Dupa primul an de viata, copilul nu mai creste intr-un ritm atat de accelerat, de aceea nu va mai fi la fel de interesat de mancare si nu va manca la fel de mult.
In plus, un copil de 2 ani va avea nevoie sa isi manifeste tot mai mult independenta si va dori sa ia deciziile proprii. Desi pentru tine poate sa insemne provocari si frustrare, profita de aceasta perioada pentru a invata copilul cum sa faca alegeri sanatoase si cum sa il convingi sa incerce alimente noi.
Cel mai important lucru este sa ii oferi in fiecare zi mai multe alternative sanatoase, mai ales la masa de pranz, când este odihnit si plin de energie si pregatit sa exploreze. Ori poti incerca sa ii oferi mai multe alternative de gustare atunci cand copilul are deja o rutina.
Cum sa introduci alimente noi cand ai un copil mofturos?
Copilul tau stie exact cata mancare trebuie sa manance, inca de la nastere. Daca primeste din partea ta alimente sanatoase si variate, va stii cu siguranta ce cantitate sa manance.
Micul dejun, pranzul sau cina trebuie sa fie un moment placut pe care il petreceti in familie. Un mediu relaxant si linistit, in care familia sta la masa si se bucura impreuna de o mancare sanatoasa este "marele secret" in ceea ce priveste copiii mofturosi. De ce? Pentru ca cei mici imita comportamentul parintilor si fac mai degraba ceea ce vad, nu ceea ce li se spune.
De exemplu, daca bebelusul vede ca parintii mananca legume in tigaie, vor fi interesati sa guste din mancarea lor. Daca insa au in farfurie un piure de legume sau o supa crema, in timp ce parintii mananca sandvisuri sau pizza, mai mult ca sigur vor observa diferenta si este posibil sa interpreteze in modul: parintii mei mananca ceea ce este bun, eu nu am voie sa mananc ce mananca parintii mei.
Asigura-te ca orarul meselor este respectat, astfel incat copilul mic sa aiba 3 mese generale si 2 gustari. Doctorii pediatri spun ca cei mai multi copii mananca gustari pe tot parcursul zilei, ceea ce nu este recomandat din 3 motive:
- dobandesc un comportament nedorit privind alimentatia si risca sa manance mai mult decat au nevoie, mai ales cand mai cresc.
- Nu au ocazia sa primeasca alimente sanatoase si variate, fiindca mai mult ca sigur vor avea mereu tendinta sa ceara acelasi tip de gustare
- Este greu sa monitorizezi cate portii de mancare a consumat copilul si daca mananca atat cat este necesar si recomandat.
Atunci cand introduce un nou aliment, nu trebuie sa faci nimic special in afara de a-l adauga in farfurie si a-i spune denumirea. Incearca sa adaugi un aliment nou in acelasi timp cu altele pe care copilul le prefera. Cu cat este mai mare diversitatea, cu atat este mai probabil pentru un bebelus sa vrea sa guste, mai ales daca este ora mesei si ii este foame.
Atentie la portiile pentru copiii mici. O bucatica de carne de marimea palmei unui copil este suficienta, asa cum sunt suficiente 3 lingurite de legume. Portia trebuie sa fie doar un sfert din cat mananca un adult, de aceea nu este recomandat sa oferim copiilor mici o farfurie mare de mancare sau 3 feluri de mancare la aceeasi masa (supa, felul 2 si desert, de exemplu).
Copiii pot avea anumite preferinte in materie de culori, textura si gust, de aceea unii copii pot sa refuze o legume sau un fruct daca nu le place culoarea, ori pot sa nu bage bucatelele in gurita daca nu le place cum se simt ele la atingere. Unii copii scuipa repede bucatelele de legume sau fructe ori mancare daca au seminte mici (de ex, capsunile sau rosiile), daca sunt prea cremoase sau prea lichide, ori dimpotriva, sunt prea uscate. Sunt si situatii cand copiii refuza un aliment daca au o amintire neplacuta despre el; de ex, copiii internati in spital care mananca iaurt sau supa, ar putea sa le refuze o lunga perioada de timp fiindca asociaza amintirile neplacute cu acestea. La fel se poate intampla si pentru diverse mancaruri pe care parintii le ofera copiilor cu foate mari insistente sau chiar alegand sa ii pedepseasca daca nu le mananca.
Daca vrem sa ne educam copiii sa se hraneasca sanatos, trebuie sa fim atenti la modul in care le oferim mancarea. Trebuie sa ii hranim fara insistente, fara a pedepsi copilul ca nu mananca ceva anume sau ca nu mananca tot, fara a recompensa copilul cu un desert dulce doar pentru ca a mancat o legume anume.
Alege metode inteligente de a oferi alimentele necesare pentru o nutritie sanatoasa. Foarte multe legume pot fi combinate ca sos pentru paste sau ca supa-crema, preparatele la cuptor iti permit sa gatesti mancarea cu diverse mirodenii, fructele iti permit sa le servesti in diverse feluri (frigarui, piureuri).
Rezista tentatiei de a oferi copiiilor mancaruri deja preparate sau dulciuri. Idea ca cei mici poftesc la dulce este gresita si nu trebuie sa reprezinte un motiv de a le oferi zilnic un desert. O gustare sau doua gustari de fructe intr-o zi, in locul unor biscuiti sau prajituri, contribuie zilnic la construirea unui ritm de viata sanatos.
Cum pot sa imi conving copilul sa accepte mai multe alimente?
Realitatea este ca ne amagim daca avem impresia ca normal este ca cei mici sa se bucure mancand dintr-o mare varietate de alimente. De fapt, cei mai multi au cateva preferinte si sa nu te mire daca in fiecare zi de gradinita cer acelasi tip de pachet. Important este ca cei mici sa simta ca fac o anumita alegere, doar prin aceste exercitii vor invata sa aprecieze cu adevarat mancarea pe care o primesc si sa nu se simta “obligati” ca o mananca. Daca la doi ani, copilul tau alege sa accepte anumite alimente, nu inseamna ca nu va manca mai multe cand va avea 4 ani sau 6 ani sau 10 ani. Daca te asiguri ca primeste elementele nutritive zilnic, atunci nu sunt motive de ingrijorare.
Copiii care nu au libertatea sa aleaga ce vor sa manance si li se impune o anumita dieta sau carora parintii le spun ca trebuie sa termina toata mancarea (desi nu pot face asta, fiindca portia este una de adult) au un risc mai mare sa ajunga obezi sau sa dezvolte anumite reticente in a incerca ceva nou (mai tarziu, in viata lui).
Daca te ingrijorezi ca cel mic accepta doar paine, paste si cateva legume si fructe, atunci cel mai probabil are numarul necesar de vitamine si minerale sau le va recupera in timp. Daca ai mari ingrijorari privind alimentatia celor mici, atunci un control medical la peditaru nu ar strica; tine evidenta lunara privind cantitatea si calitatea alimentelor pe care le mananca.
Daca te preocupa inaltimea si greutatea copilului si crezi ca sunt ceva probleme, tine cont de faptul ca ritmul de crestere difera si ca in viata unui copil sunt diverse perioade. Un copil de 3 ani nu va mai creste in ritm accelerat perioada cand avea 1 sau 2 ani.
Orice ingrijorare ai avea privind alimentatia copilului, nu o transfera copilului tau. Nu ii spune ca este prea slab, gras, mofturos si nu insista sa manance anumite alimente avand acest tip de argumente. Copilul tau are nevoie sa manance sanatos si atat cat simte pentru a creste armonios, dar mai ales pentru a reusi sa faca singur cele mai bune alegeri privind alimentele.
Comentarii legate de De ce este copilul meu mofturos la mancare si ce solutii am?