Dieta pentru fertilitate
Daca incerci sa ramai insarcinata, o dieta pentru fertilitate care include obiceiuri alimentare sanatoase te poate ajuta sa ai success in conceperea rapida a unui copil. Ceea ce mananci afecteaza tot organismul, inclusiv hormonii care pot stimula fertilitatea.
Indiferent cat de echilibrata este dieta ta, uneori medicii recomanda vitamine prenatale care sa reduca riscul de a avea un copil cu defect de tub neural. Prima recomandare este aceea ca o femeie sa ia suplimente de acid folic in perioada preconceptiei.
Iata ce sfaturi sunt recomandate privind dieta ta in perioada in care vrei ca tu si partenerul tau sa concepeti un copil.
9 recomandari privind dieta pentru fertilitate
Reducerea cantitatii de cofeina din cafea sau a numarul de cafele/zi
Nu este clar in ce masura cofeina poate afecta fertilitatea, fiindca există dovezi că un consum foarte mare de cafea - mai mult de 500 de mg/zi - ar putea scadea intr-o anumita masura fertilitatea. Dar experții considera, in general, ca 1-2 cesti de cafea / zi (mai puțin de 300 de mg/ zi) nu ar scadea sansele tale de a ramane gravida.
Fiindca nu exista studii extinse asupra acestui capitol, recomandarea este sa reduci cantitatea de cofeina consumata zilnic (atentie, reducerea consumului nu doar pentru cafea, ci pentru toate produsele care contin cofeina) mai ales daca ai probleme de fertilitate sau daca ai avut o fertilizare in vitro.
In primul trimestru de sarcina, cand riscul de avort spontan este mai ridicat, recomandam sa nu bei mai mult de o cafea mica / zi (maxim 200mg cofeina).
Mananca multe fructe si legume
Fructele și legumele oferă o mare varietate de vitamine și minerale, iar obținerea unor cantități suficiente de nutrienți este deosebit de importantă înainte de a concepe un copil.
Anumite legume, precum spanacul, salata, sparanghelul si broccoli au un nivel ridicat de acid folic. Consumul de alimente bogate în acid folic în timpul preconcepției și al sarcinii poate ajuta la prevenirea defectelor maligne ale tubului neural, cum ar fi spina bifida.
Alimentele bogate în vitamina C - cum ar fi citricele, capsunile, broccoli și roșiile - ajuta corpul să absoarbă mai ușor fierul, un mineral important pentru femeile gravide.
În general, alege fructele și legumele cat mai variate din punct de vedere al culorii pentru a te asigura ca obtii o mare varietate de vitamine si minerale.
Mananca peste, dar atentie la sursa de provenienta
Fructele de mare sunt cea mai buna sursa de acizi grasi omega-3 , adica grăsimi esențiale ce pot avea un efect pozitiv asupra fertilității, mai precis in reglarea ciclului menstrual. In general, avem un deficit de acizi grasi omega-3 in organism, fiindca nu obisnuim sa consumam prea mult peste.
Reticenta apare si pentru ca pestele poate avea o sursa de provenienta discutabila, in consecinta nu stim cate toxine contine si cum ne poate afecta. Se recomanda insa consumul de ton, somon si somn din surse verificate si unde nu exista risc de poluare.
Creste aportul de fier din alimentatie
Ai nevoie de fier in organism, mai ales daca menstruatia lunara este abundenta si pierzi cantitati importante de fier prin sangerari. Mai mult, dezvoltarea bebelusului in uter consuma o cantitate mare de fier din organism, de aceea este bine ca depozitele din perioada de conceptie sa fie substantiale. Anemia sau deficienta de fier pot duce la afectarea fertilitatii.
Daca nu consumi deloc carne sau mananci in cantitati mici, atunci iti recomand sa discuti cu medicul tau despre o varianta de a obtine fierul din suplimente.
Mananca cereale integrale
O femeie care incearca sa conceapa trebuie sa manance cât mai multe alimente diversificate, iar includerea cerealelor integrale este cea mai buna strategie.
O portie cu cereale integrale (ovaz, orez brun, grau) ajuta bacteriile bune din intestin sa se inmulteasca si sa descompuna cu mai multa eficienta elementele nutritive din mancare.
Daca ai sindromul ovarului polichistic (SOP), una dintre cele mai frecvente cauze de infertilitate la femei, acorda o atenție deosebită tipurilor de carbohidrati pe care îi consumi. SOP este un dezechilibru hormonal care se poate inrautati atunci cand nivelurile de insulină din sânge cresc, iar painea si produsele de panificatie pot duce la cresteri ale insulinei, asa ca alege cereale integrale in locul lor.
Evita alcoolul
O bere sau un pahar de vin nu iti va afecta sansele de a concepe un copil, dar asta daca alegi sa le consumi ocazional. Consumul zilnic de alcool poate afecta nu doar fertilitatea, dar poate creste riscul de avort spontan. Cum prezenta unei sarcini poate fi verificata folosind un test de sarcina la doua saptamani dupa conceptia bebelusului, alcoolul consumat in aceasta perioada poate afecta dezvoltarea bebelusului.
Cea mai buna decizie este aceea de a renunta la alcool daca ai decis ca vrei sa ramai insarcinata.
Atentie la Listeria
Listeria este o bacterie care poate contamina branzeturile, branzeturile moi și produsele lactate nepasteurizate. Infecția cauzată de listeria - listerioza - poate provoca o pierdere de sarcină la începutul primului trimestru – atunci cand poate nici nu banuiti ca sunteti insarcinata, ori cand bebelusul se dezvolta intr-un ritm incredibil de rapid.
Pentru a ucide listeria, prepara alimentele la temperaturi ridicate. Pentru a reduce cresterea bacteriilor pe mancarea depozitata in frigider, potriveste temperatura frigiderului la 4 grade sau mai puțin. Arunca mancarea depozitata la temperatura camerei mai mult de 2 ore si care are un risc ridicat de alterare.
Nu manca peste crud sau afumat, branza din lapte nepasteurizat, produse de patiserie depozitate in frigider.
Alege surse variate de proteine
Proteina este o parte critica a unei alimentații sanatoase, insa nu trebuie sa consumi prea multa carne de vita, carnea de porc sau pui pentru a obtine cantitatea zilnică. Include in alimentatia ta nuci, fasole, mazare si vei avea beneficii suplimentare, mai ales un aport de vitamine.
In plus, consumul exagerat de carne duce la ingrasare si la probleme de metabolism, motiv pentru care echilibrarea balantei cu un consum ridicat de legume este esentiala.
Dieta partenerului de viata
Cand vine vorba de fertilitate, nu doar stilul alimentar al femeii trebuie sa fie luat in calcul. Regulile sunt valabile si pentru viitorul tatic. Barbatii trebuie sa consume alimente bogate in seleniu si zinc, sa renunte la fumat si alcool, sa manance echilibrat. O dieta pentru fertilitate este necesara si barbatilor, nu doar viitoarelor mamici. In plus, este nevoie de aproximativ 74 de zile pentru ca sperma sa ajunga la maturitate; practic, sperma ejaculata astazi a fost produsa cu mai bine de 2 luni in organismul barbatului.
Citeste si despre Importanta alimentatiei in cresterea fertilitatii
Comentarii legate de Dieta pentru fertilitate