De ce ne cade părul după naștere și cum combatem alopecia postnatală
Pierderea părului în perioada post-partum este un efect secundar frecvent întâlnit. Și chiar dacă multe dintre noi îl consideră o consecință dramatică a sarcinii, acesta este un efect temporar și normal, care nu trebuie, însă, ignorat. Specialiștii susțin că trebuie să ne îngrijim scalpul cu aceeași dedicare cu care avem grijă de pielea noastră și este bine să alegem produse testate, cu eficiență dovedită. În plus, este indicat să consultăm un medic dermatolog atunci când apare această problemă, pentru o prevenție sigură și o combatere eficientă.
Cei mai mulți medici asociază alopecia post-partum cu schimbările hormonale ce au loc în organismul nostru, care influențează fazele de creștere ale firului de păr. În plus, deficiențele de fier, vitamine sau de nutrienți pot fi factori care contribuie la căderea masivă a părului. În perioada de dezvoltare a fiecărui fir de păr există două etape: cea de creștere, numită anageneză și cea de odihnă, numită telogen. Aproximativ 90% din părul nostru se află în faza numită anageneză, în timp ce restul de 10% intră în faza de odihnă, în care firul de păr rămâne în folicul până ce este împins spre creștere. În timpul sarcinii, nivelul ridicat de estrogen, coroborat cu circulația accelerată a sângelui, pot încetini acest ciclu natural de creștere și regenerare a firelor de păr. Acesta este și motivul pentru care unele femei se bucură de o podoabă capilară mai bogată pe parcursul sarcinii și de un păr strălucitor.
În momentul în care naștem, nivelul de estrogen revine la normal, iar viața părului își reia ciclul firesc. Însă înainte de această regenerare a părului are loc, de cele mai multe ori, o cădere masivă a acestuia, denumită telogen effluvium, care poate provoca stres, dar trebuie să știm că este vorba doar despre eliminarea firelor de păr care în timpul sarcinii nu s-au regenerat. Acesta este un proces temporar, care începe de regulă în primele trei luni de după naștere, atingând vârful în luna a patra. Tot acest ciclu de creștere și regenerare reintră în normal la aproximativ un an după ce am devenit mame. Ce trebuie să știm este că, în anumite cazuri, această cădere a părului se poate petrece și în timpul sarcinii, deoarece hormonii acționează diferit, mai ales în primul trimestru, rezultatele fiind sesizabile în luna a patra sau a cincea.
Diferența dintre alopecia post-partum și cea definitivă constă în faptul că pierderea permanentă a părului este un proces ce are loc gradual și nu atât de ușor sesizabil, în timp ce căderea părului după naștere se petrece rapid, subit și aparent dramatic. În plus, pot exista și alți factori care influențează pierderea părului în această perioadă: insolitul pe care o femeie îl traversează pe perioada sarcinii, o naștere dificilă, deficitul de vitamine și nutrienți și chiar și adaptarea la acest nou rol destul de solicitant în primele luni, care duce de multe ori la privarea de somn.
Deși căderea părului după naștere este o parte naturală a recuperării de după naștere, un consult la medicul dermatolog este recomandat în cazul în care acest fenomen persistă pentru o lungă perioada de timp. Una dintre gamele cele mai recomandate de medicii specialiști în tratamentul de regenerare a părului după naștere este Dercos de la Vichy. Acesta este un brand dermatocosmetic specializat în sănătatea scalpului și a părului, având formule ce respectă micro-biomul pielii capului, cu un conținut bogat de ingrediente active cu eficacitate ridicată. În cazul șamponului, conținutul de Aminexil, o moleculă de referință, acționează împotriva căderii părului, iar în cazul Tratamentului Aminexil Clinical 5, această moleculă în combinație cu cele 5 ingrediente active conferă o acțiune multiplă împotriva căderii părului, ce ajută la ancorarea firului de păr în scalp. În plus, formula supusă numeroaselor studii clinice reduce dezechilibrele minore de la suprafața scalpului, crescând, totodată, rezistența acestuia.
Așadar, în perioada următoare nașterii este bine să apelăm la un produs cu eficiență ridicată pentru a regla din timp eventualele dezechilibre produse de fluctuațiile hormonale și de stresul post-partum.
Comentarii legate de De ce ne cade părul după naștere și cum combatem alopecia postnatală