Cum scăpăm de vergeturi?
Vergeturile sunt o problemă frecvent apărută în timpul sarcinii. Ele sunt cauzate de întinderea pielii ca efect al creşterii rapide în greutate. Stratul de piele specific vergeturilor este mai decolorat şi are o suprafaţă neregulată; de aceea aspectul lor este neplăcut mai ales atunci când sunt numeroase. In momentul formării lor, vergeturile sunt roşiatice dar pe măsură ce timpul trece, devin albicioase.
Schimbările hormonale dar uneori şi genele pot fi alte cauze ale apariţiei vergeturilor. Unii din hormonii secretaţi în perioada sarcinii sunt responsabili pentru accelerarea acestui proces. Deşi este un efect nedorit al sarcinii, 90% dintre femeile gravide îl suportă.
Sunt mai multe metode de a trata vergeturile, dar cel mai bine este să prevenim apariţia lor în timpul sarcinii.
Prevenirea apariţiei vergeturilor
In primul rând, vergeturile apar pentru că pielea nu se regenerează suficient de repede pentru a produce un strat nou atunci când creştem rapid în greutate. In zona abdomenului, pe coapse, pe picioare şi sâni observăm cel mai des vergeturile, pentru că în acele zone sunt modificările majore pe parcursul sarcinii.
Aşadar, o regenerare rapidă a pielii poate preveni apariţia vergeturilor, iar acest lucru poate fi stimulat prin hidratare (cel puţin 2 l de lichide/zi), mişcare şi masaj care să activeze circulaţia.
Există foarte multe creme care pretind că ajută la prevenirea vergeturilor dar conţin substanţe periculoase pentru piele (cu potenţial alergen, toxice). Citiţi întotdeauna ambalajul cremelor înainte să le achiziţionaţi. Ele nu fac minuni dar pot stimula regenerarea pielii dacă au un conţinut bogat de elemente naturale. De exemplu : untul de cacao, coada-calului, iedera, cretisoara, tataneasa. Colagenul (proteina din piele) este produsă de aceste elemente care ajută astfel la regenerare.
Dacă preferi uleiul în locul cremelor, alege uleiuri cu vitamina E sau lavandă, de preferat cât mai naturale. Acizii din fructe ajută la refacerea rapidă a stratului de piele, de aceea se recomandă şi creme pe bază de fructe.
Tratamentul vergeturilor
Dacă ai rămas cu vergeturi după sarcină, poţi folosi fie creme puternice dar al căror efect se vede în câteva luni, fie tratamente cu laser. Vergeturile nu foarte profunde, cele superficiale şi de dimensiuni reduse pot dispărea după o perioadă fără niciun tratament.
Cele mai multe creme de tratament conţin Retin A şi Tretionina – elemente care intrate în piele ajută la regenerarea colagenului. Fiindcă de obicei, pe lângă elementele ajutătoare pielii, cremele pot conţine şi substanţe alergene, cel mai bine este să testaţi produsul înainte sau să citiţi cu atenţie compoziţia. De obicei ele se aplică prin masare.
Există creme pe care le prescriu medicii şi care conţin elemente ce tratează stratul mai profund al pielii, deci au efect asupra vergeturilor adânci. In general însă, tratamentele au la bază colagen, elastină, vitamina A, aloe vera.
Pentru femeile care îşi doresc îndepărtarea vergeturilor şi îşi permit tratamentul, terapia cu laser poate fi o bună opţiune. Si in acest caz sunt mai multe tipuri de procedee, de aceea trebuie discutat cu medicul estetician.
În funcție de gradul de severitate al vergeturilor și de tipul de tratament ales, terapia poate să dureze mai mult sau mai puţin. Un termen de 3-6 luni este realist dacă se respectă tratamentul, fie că e vorba de creme, uleiuri sau alte metode, pentru a observa o îmbunătăţire. Cele mai multe mămici se aşteaptă să vadă rezultate de la o săptămână la alta, de aceea se descurajează şi cred că nu mai există soluţii pentru a scăpa de vergeturi.
Chiar dacă vergeturile sunt o consecinţă normală a sarcinii, nu înseamnă că trebuie să fie permanente. Tehnologia actuală permite tratamentul lor însă cea mai bună soluţie rămâne prevenţia. Insă este important să înţelegem că tratamentul lor este unul de durată şi că schimbările se pot vedea în câteva luni, nu doar săptămâni.
Comentarii legate de Cum scăpăm de vergeturi?
Am 3luni de la nastere si nu am menstruatie dar specific alaptez si am nascut prin cezariana