Evită naşterea prematură urmand aceste sfaturi importante
- Ce este naşterea prematură? Dar travaliul prematur?
- Care sunt simptomele travaliului prematur?
- Ce s-ar putea întâmpla dacă bebeluşul meu se naște prematur?
- Ce cauzează naşterea prematură spontană?
- Care sunt factorii de risc pentru o naştere prematură spontană?
- Există teste care îmi pot anticipa şansele de a avea o naştere prematură?
- Ce altceva pot să fac dacă am un risc ridicat de naștere prematură?
- Ce se va întâmpla dacă încep să am travaliu prematur?
Ce este naşterea prematură? Dar travaliul prematur?
Dacă începi să ai contracţii regulate, care determină cervixul să înceapă să se deschidă, înainte de a ajunge la 37 de săptămâni de sarcină, este un semn că intri în travaliu înainte de termen (travaliu prematur).
Dacă nașterea se declanșează înainte de săptămâna 37 de sarcină, atunci se numeşte „naştere prematură”, iar bebeluşul tău este considerat prematur.
Dacă intri în travaliu prematur nu înseamnă că vei avea un bebeluş prematur. Poți experimenta un travaliu prematur, dar în cele din urmă să naști bebeluşul la 37 de săptămâni sau mai târziu.
Naşterile premature sunt uneori planificate. Dacă tu sau bebeluşul tău aveţi o complicaţie, echipa medicală ar putea decide să-ţi inducă mai devreme travaliul sau să efectueze o operaţie de cezariană înainte de 37 de săptămâni. Acest lucru se poate întâmpla dacă ai o afecţiune gravă, cum ar fi preeclampsia severa sau agravantă, ori dacă bebeluşul tău a încetat să crească ori apare altă situație care necesită intervenția rapidă.
Restul sunt cunoscute ca naşteri premature spontane. Poți avea o naştere prematură spontană dacă intri în travaliu prematur, dacă apa se rupe mai devreme - cunoscută sub numele de ruptură prematură de membrane - sau dacă ai colul uterin deschis prematur fără contracţii (situație cunoscută sub numele de insuficienţă de col uterin).
Numărul de nașteri premature a crescut in ultimele decenii. De asemenea, tot mai multe femei folosesc tratamente de fertilitate, ceea ce crește probabilitatea să aibă gemeni sau bebeluși multipli, care tind să se nască mai devreme. De asemenea, mai multe femei amână prima sarcină, iar şansa de a naște prematur creşte odată cu îmbătrânirea.
Care sunt simptomele travaliului prematur?
Sună imediat medicul dacă ai oricare dintre următoarele simptome înainte de 37 de săptămâni:
- Mai multe secreţii vaginale decât de obicei
- O schimbare a tipului de secreţie vaginală - dacă ai un lichid apos sau dacă secreţia devine apoasă, cu mucus, sau sângeroasă (chiar dacă este roz sau doar cu puţin sânge)
- Orice sângerare vaginală sau spotting
- Dureri abdominale, asemănătoare unor crampe menstruale, sau mai mult de patru contracţii într-o oră (chiar dacă nu sunt dureroase)
- Mai multă presiune în zona pelviană (o senzaţie că bebeluşul împinge în jos)
- Dureri joase de spate, mai ales dacă sunt surde sau ritmice, sau nu ai avut anterior dureri de spate
Aceste simptome pot fi confuze deoarece unele dintre ele, cum ar fi presiunea pelviană sau durerile joase de spate, sunt obişnuite în timpul sarcinii, iar contracţiile timpurii sporadice pot fi doar contracţiile Braxton Hicks.
Dar este întotdeauna mai bine să fii în siguranţă decât să pui viața ta sau a bebelușului în pericol, aşa că sună imediat medicul dacă întâmpini ceva neobişnuit în timpul sarcinii. Pentru a rezolva orice potenţială problemă din timp, este o idee bună să te familiarizezi cu simptomele pe care nu ar trebui să le ignori niciodată în timpul sarcinii.
Te va ajuta in perioada sarcinii sa afli mai multe despre: Simptome pe care nu trebuie sa le ignori in sarcina
Ce s-ar putea întâmpla dacă bebeluşul meu se naște prematur?
Naşterea prematură poate provoca probleme grave de sănătate sau chiar poate fi fatală pentru un bebeluş, mai ales dacă se întâmplă foarte devreme. În general, cu cât bebeluşul este mai matur la naştere, cu atât sunt mai mari şansele acestuia de a supravieţui şi de a fi sănătos.
Unii bebeluşi prematuri pot avea probleme de respiraţie. Prematuritatea, de asemenea, crește riscul de hemoragie cerebrală. Sistemul nervos, tractul gastrointestinal şi alte organe pot fi afectate de asemenea. Bebeluşii prematuri sunt mai predispuşi la infecţii şi icter şi pot avea dificultăţi de hrănire, precum şi probleme în menţinerea temperaturii corporale.
Unii bebelusi supravieţuitori suferă uneori consecinţe pe termen lung asupra sănătăţii, incluzând boli pulmonare cronice, tulburări de vedere şi de auz, paralizie cerebrală şi probleme de dezvoltare.
Majoritatea bebeluşilor prematuri se nasc însă între 34 şi 37 de săptămâni de sarcina. Chiar dacă sunt prematuri, aceşti bebeluşi se nasc totuși aproape de termen, de aceea nu au probleme grave de sănătate. În general, ei se descurcă mult mai bine decât cei născuţi mai devreme de 34 de săptămâni, deşi se confruntă totuși cu un risc mai mare de probleme decât bebeluşii care se nasc la termen.
Dacă intri în travaliu înainte de 34 de săptămâni şi nu există motive medicale pentru o naştere imediată, echipa medicală poate lua măsuri să întârzie travaliul cu câteva zile. Acest lucru înseamnă că bebeluşul tău poate primi corticosteroizi pentru a ajuta plămânii şi alte organe să se dezvolte mai repede, ceea ce sporeşte şansa lui de supravieţuire şi minimizează unele riscuri asociate cu o naştere precoce.
Multe progrese tehnologice au fost făcute pentru a ajuta la tratarea nou-născuţilor prematuri. De aceea este recomandat să mergi la un spital cu o secție specială de terapie intensivă pentru prematuri.
Ce cauzează naşterea prematură spontană?
Deşi cauza poate să fie necunoscută, o varietate de factori pot influența naşterea prematură:
-
Infecţiile genitale
Anumite infecţii ale tractului genital sunt asociate cu naşterea prematură. Substanţele produse de bacteriile din vagin pot slăbi membranele din jurul sacului amniotic şi pot cauza o rupere precoce. Chiar şi atunci când membranele rămân intacte, bacteriile pot provoca infecţii şi inflamaţii în uter, ceea ce poate declanşa un lanţ de evenimente care pot duce la un travaliu prematur.
Cel mai probabil vei face testele pentru chlamydia şi ale boli cu transmitere sexuală la prima ta vizită prenatală. Dacă ai un rezultat pozitiv pentru oricare dintre infecțiile de acest tip, tu şi partenerul tău ar trebui să primiţi tratament imediat, apoi veţi fi verificaţi din nou după tratament, şi vi se va spune să utilizaţi prezervative pentru restul sarcinii.
Anumite infecţii non-uterine, cum ar fi o infecţie a rinichilor, pneumonie, apendicită, pot crește riscul de naştere prematură.
Riscul este mai mare dacă ai un tip de infecţie a tractului urinar cunoscut sub numele de bacteriurie asimptomatică, o afecţiune care nu prezintă simptome. Acesta este motivul pentru care toate femeile însărcinate ar trebui să aibă testată urina în timpul sarcinii.
- Ai o problemă cu placenta, cum ar fi placenta previa, placenta accreta sau abrupţie placentară
- Ai un uter excesiv de mare, care este adesea cazul când eşti gravidă cu multiplii sau ai prea mult lichid amniotic
- Ai anomalii structurale ale uterului sau colului uterin. De exemplu, este posibil să ai un cervix mai scurt decât este normal (mai puţin de 25 de milimetri), care se reduce sau se deschide (dilată) fără contracţii. Aceasta este cunoscută sub numele de insuficienţă cervicală şi poate fi rezultatul unei intervenţii chirurgicale de col uterin sau poate fi ceva cu care te-ai născut
- Ai intervenţii chirurgicale abdominale în timpul sarcinii (pentru a elimina apendicele, vezica biliară sau un chist ovarian mare etc.)
Afla ce tipuri de analize recomanda medicii in timpul sarcinii: Teste obligatorii in sarcina
Care sunt factorii de risc pentru o naştere prematură spontană?
Există o serie de factori de risc, dar reţine că mai mult de jumătate dintre naşterile spontane premature apar în timpul sarcinilor în care nu există factor de risc identificabil. Deşi este imposibil să spui că vei naşte prematur, poate fi mai probabil dacă:
- Ai avut anterior o naştere prematură (cu cât s-a născut bebeluşul mai devreme, cu atât mai mare este riscul)
- Eşti însărcinată cu gemeni sau cu mai mulți bebeluși
- Ai vârsta mai mică de 17 ani sau mai mare de 35 de ani
- Ai avut subponderalitate înainte de a rămâne gravidă sau nu iei suficient în greutate în timpul sarcinii
- Ai avut sângerări vaginale în primul sau al doilea trimestru de sarcina. Sângerarea vaginală mai mult de un trimestru înseamnă că riscul este chiar mai mare.
- Ai avut anemie moderată până la severă la începutul sarcinii
- Fumezi, faci abuz de alcool sau iei droguri în timpul sarcinii
- Ai născut în ultimele 18 luni (mai ales dacă ai rămas însărcinată în termen de şase luni de la naştere)
- Nu ai avut nicio îngrijire prenatală sau ai început târziu îngrijirea prenatală
- Eşti gravidă cu un singur bebeluş care este rezultatul tratamentelor de fertilitate
Există, de asemenea, o asociere între nivelurile ridicate de stres şi naşterea prematură, în special stresul cronic. Stresul sever poate duce la eliberarea de hormoni care pot declanşa contracţii uterine şi travaliu prematur.
Acest lucru poate explica de ce femeile care sunt victime ale abuzului domestic au un risc mai mare de travaliu prematur spontan. Cele care suferă violenţă fizică au un risc şi mai mare, desigur, mai ales dacă există traume la nivelul abdomenului.
Există câteva studii care sugerează că femeile care lucrează în schimb de noapte sau care au locuri de muncă extrem de solicitante, din punct de vedere fizic, pot avea un risc mai mare de naştere prematură.
În cele din urmă, unii cercetători studiază rolul factorilor genetici deoarece naşterea prematură pare să fie mai frecventă în unele familii.
Există teste care îmi pot anticipa şansele de a avea o naştere prematură?
Două teste de screening sunt disponibile pentru femeile care suferă de simptome de travaliu prematur sau sunt expuse unui risc ridicat de a avea. Un rezultat negativ este deosebit de util pentru că te poate ajuta să eviţi intervenţiile inutile şi timpul în spital.
Acestea sunt cele două teste:
Măsurarea lungimii colului uterin cu ultrasunete
Este posibil ca medicul tău să-ţi fi verificat lungimea colului uterin la prima vizită prenatală. Dacă au existat probleme, poate fi recomandată o ecografie pentru a măsura mai precis colul uterin şi pentru a căuta semne de schimbare. Dacă începe să se reducă (retragere) sau se deschide (dilatare), este probabilă o naştere prematură.
Medicul tău poate recomanda o ecografie dacă cervixul tău se simte anormal de scurt sau dacă ai un risc crescut de insuficienţă cervicală, ori dacă ai mai târziu simptome care indică schimbarea colului uterin (cum ar fi presiunea pelviană sau crampe, dureri de spate, exces de mucus, spotting sau sângerări vaginale.)
Dacă ecografia arată că apar schimbări la nivelul colului uterin, medicul îţi poate recomanda să îţi reduci activitatea fizică şi munca, abstinenţa sexuală, eventual să renunţi la fumat dacă nu ai făcut-o deja. În funcţie de situaţia ta şi de vârsta gestaţională a bebeluşului tău, ai putea avea o altă ecografie în următoarele săptămâni.
Dacă eşti gravidă în mai puţin de 24 de săptămâni şi colul uterin se schimbă, dar nu ai contracţii, se recomandă un cerclaj. Pentru această procedură, o bandă de fir puternic este cusută în jurul colului uterin pentru a te ajuta să-l ţii închis. Cu toate acestea, procedura nu este lipsită de riscuri şi există controverse considerabile cu privire la eficiența acestei proceduri.
Femeile care pot beneficia de cerclaj includ persoanele care au avut o istorie de insuficienţă cervicală posibilă. Dacă te încadrezi în acest grup, se poate face un cerclaj la sfârşitul primului trimestru (12-14 săptămâni), înainte de schimbarea cervixului. Dacă ai avut o naştere prematură înainte de 34 de săptămâni, colul uterin poate fi măsurat în mod obişnuit şi un cerclaj se poate plasa dacă scurtarea este observată înainte de 23 de săptămâni. Medicul poate evalua dacă te încadrezi în recomandările pentru procedură.
Există, de asemenea, dovezi că utilizarea progesteronului vaginal poate reduce riscul de naştere prematură la femeile cu un cervix scurt (mai puţin de 2 centimetri).
Screeningul fibronectinei fetale
Acest test este de obicei recomandat femeilor care au contracţii sau alte simptome de travaliu prematur. Fibronectina fetală (fFN) este o proteină produsă de membranele fetale. Dacă proteina apare într-o cantitate mică într-o probă de secreţii cervicale şi vaginale, între 24 şi 34 de săptămâni, atunci se consideră a exista un risc mai mare pentru o naştere prematură.
Testul pentru fibronectină fetală trebui folosit numai la femeile care:
- au membrane amniotice intacte;
- nu au cervix-ul dilatat mai mult de 3 cm;
- au doar sângerări vaginale uşoare;
- nu au cerclaj de col uterin
Un rezultat pozitiv al fFN poate determina medicul să îţi recomande medicamente pentru a preveni travaliul, precum şi corticosteroizi, pentru a ajuta plămânii bebeluşului să se maturizeze mai repede.
Cu toate acestea, testul este mai precis în a-ţi spune când NU vei naşte prematur. Dacă ai un rezultat fFN negativ, este foarte puţin probabil să naşti în următoarele două săptămâni. Un rezultat negativ te poate ajuta să eviţi spitalizarea sau alt tratament inutil.
Ce altceva pot să fac dacă am un risc ridicat de naștere prematură?
Dacă riscul de a naște prematur este ridicat, trebuie să ai mare grijă de tine. Dacă mănânci bine, te odihneşti suficient, începi devreme îngrijirea prenatală, consulţi medicul în mod regulat, renunţi la obiceiurile nesănătoase (cum ar fi fumatul) şi îţi gestionezi nivelul de stres, deja faci multe pentru a-ţi asigura sănătatea și o naștere la termen. În funcţie de situaţia ta, medicul îţi poate recomanda să vezi un specialist care să aibă grijă de tine pe parcursul sarcinii.
Dacă ai avut anterior o ruptură prematură permanentă a membranelor sau o sarcină prematură spontană, care a rezultat într-o naştere prematură înainte de 37 de săptămâni şi, în prezent, porţi doar un bebeluş, discută cu medicul tău despre tratamentul cu medicamente pe bază de progesteron.
Studiile au arătat că injecţiile săptămânale ale acestui hormon, începând de la 16 până la 20 de săptămâni şi continuând până în 36 de săptămâni, reduc semnificativ riscul unei repetări de naştere prematură pentru femeile în această situaţie. (În unele cazuri, medicamentul este început mai târziu de 20 de săptămâni sarcina.)
Pe măsură ce sarcina progresează, fă-ţi timp pentru a te adapta la schimbările care se întâmplă în corpul tău. Petrece o perioadă liniştită, în fiecare zi, de una singură, pentru a-ţi putea concentra atenţia asupra mişcărilor bebeluşului şi pentru a urmări orice dureri sau presiuni neobişnuite.
Ai probleme cu somnul in perioada aceasta? Iata cateva Sfaturi practice pentru un somn liniştit în timpul sarcinii
Învaţă semnele unui travaliu prematur şi anunţă imediat medicul dacă observi vreunul. Cel mai important progres, în gestionarea travaliului prematur, din ultimii 50 de ani, a fost utilizarea corticosteroizilor pentru a accelera dezvoltarea plămânilor bebeluşului înainte de naştere. Cu cât realizezi mai devreme că te afli în travaliu prematur, cu atât este mai posibil ca bebeluşul tău să poată beneficia de acest tratament.
În cele din urmă, unii medici vor sugera repausul la pat, deşi mai multe studii de cercetare de amploare au arătat că nu există dovezi că acesta ajută la prevenirea naşterii premature şi, în unele cazuri rare, poate fi dăunător.
Ce se va întâmpla dacă încep să am travaliu prematur?
Dacă ai semne de travaliu prematur sau crezi că ai scurgere de lichid amniotic, sună medicul, care probabil că te va chema la spital pentru o evaluare ulterioară. Vei fi monitorizată pentru contracţii, în timp ce ritmul cardiac al bebeluşului tău este monitorizat şi vei fi examinată pentru a vedea dacă membranele tale s-au rupt. Urina va fi verificată pentru semne de infecţie şi pot fi luate şi culturi cervicale şi vaginale. De asemenea, ţi se poate face un test de fibronectină fetală.
Dacă apa nu s-a rupt, medicul tău va face un examen vaginal pentru a evalua starea cervicală. O ecografie abdominală se va face deseori, pentru a verifica cantitatea de lichid amniotic prezent şi pentru a confirma creşterea bebeluşului, vârsta gestaţională şi poziţia. În cele din urmă, unii medici vor face o ecografie vaginală pentru a verifica de două ori lungimea colului uterin şi pentru a căuta semne de stergere (întindere).
Dacă toate testele sunt negative, membranele nu s-au rupt, cervixul nu s-a dilatat, după câteva ore de monitorizare, contracţiile tale au scăzut, tu şi bebeluşul tău păreţi sănătoşi, cel mai probabil veţi fi trimişi acasă.
Riscul de nastere prematura
Deşi fiecare medic poate gestiona situaţia puţin diferit, există câteva linii de abordare generale privind riscul de nastere prematura.
Dacă ai mai puţin de 34 de săptămâni de sarcină şi ai descoperit că eşti în travaliu prematur, membranele sunt intacte, ritmul cardiac al bebeluşului este liniştitor, nu ai semne de infecţie uterină sau alte probleme (cum ar fi preeclampsie severă sau semne de abrupţie placentară), medicul tău va încerca, cel mai probabil, să întârzie naşterea.
În primul rând, vei lua antibiotice pentru a preveni infecţia cu streptococi de tip B a bebeluşului tău. (Acest lucru se întâmplă doar în cazul în care o cultură arată că eşti purtătoare.) Cel mai probabil ţi se vor administra medicamente pentru a încerca oprirea contracţiilor suficient de mult, astfel încât bebeluşului tău să i se poată administra corticosteroizi pentru accelerarea dezvoltării plămânilor.
Dacă te afli într-un spital mai mic, unde nu este disponibilă o îngrijire neonatală specializată pentru bebeluşi prematuri, acesta este momentul în care vei fi transferată la un spital mai mare.
Dacă apa se rupe înainte de 34 de săptămâni, dar nu ai contracţii, echipa medicală poate decide să inducă travaliul sau să aştepte, sperând să-i câştige mai mult timp bebeluşului pentru a se maturiza. Depinde în câte săptămâni de sarcină eşti şi de existenţa vreunui semn de infecţie, sau orice alt motiv care arată că bebeluşului tău i-ar fi mai bine dacă se naşte. În orice caz, dacă nu ai avut recent un test negativ al infecțiilor, ţi se vor administra antibiotice pentru a te proteja împotriva streptococului de grup B.
Dacă eşti în 34 de săptămâni sau mai mult şi apa s-a rupt, ţi-ar putea fi indusă naşterea sau ai putea naşte prin cezariană.
Pe de altă parte, dacă eşti însărcinată în mai puţin de 34 de săptămâni, se recomandă să aştepţi naşterea dacă nu există motive întemeiate de a face altfel.
Scopul aşteptării este să încerci să-i acorzi bebeluşului mai mult timp pentru a se maturiza. Dezavantajul este riscul mai mare de infecţie. Dar, la vârstele gestaţionale timpurii, beneficiile aşteptării depăşesc, de obicei, riscurile unui travaliu imediat sau ale unei naşteri prin cezariană.
În timpul aşteptării, vei primi antibiotice (în plus faţă de cele pe care le vei primi pentru infecția cu streptococ B) pentru a reduce riscul altor infecţii şi pentru a te ajuta să prelungeşti sarcina. Vei primi, de asemenea, un tratament cu corticosteroizi pentru a ajuta la accelerarea dezvoltării pulmonare a bebeluşului tău.
Tu şi bebeluşul tău veţi fi monitorizaţi cu atenţie în acest timp. Desigur, dacă dezvolţi simptome de infecţie sau există alte semne că bebeluşul tău nu se dezvoltă bine, ţi se va induce naşterea sau vei naşte prin cezariană.
Dacă nu ai ajuns la 24 de săptămâni de sarcina, nu se recomandă nici administrarea de antibiotice şi nici corticosteroizi. Echipa ta medicală te va sfătui cu privire la prognoza bebeluşului tău şi poţi opta să aştepţi naşterea sau naști prematur.
Bebeluşii prematuri ar putea avea nevoie să rămână la terapie intensivă până când problemele lor medicale se rezolvă, până când ajung să se hrănească bine și să câștige în greutate.
Cu ajutorul unei echipe specializate în nașterea prematura, tu și bebelușul tău aveți cele mai bune șanse să treceți cu succes peste perioada dificilă ce urmează nașterii.
Comentarii legate de Evită naşterea prematură urmand aceste sfaturi importante