Cum stii cand incepe travaliul?
Primele semne ca incepe travaliul sunt usor de observat si simtit: ruperea apei te poate lua prin surprindere, apoi contractiile devin tot mai dese. Vei realiza destul de repede ca ultimul trimestru de sarcina a ajuns la final si ca astazi este ziua cand vei naste bebelusul.
Sarcina este o asteptare frumoasa a bebelusului sa se nasca, dar si plina de griji: pe de o parte iti vei dori sa strangi in brate bebelusul, dar pe de alta parte vei avea teama de durerea si disconfortul din timpul travaliului.
Pentru mamicile care sunt insarcinate prima oara, travaliul este un subiect dezbatut intens. Ne-am gandit sa te ajutam cu sfaturi si informatii necesare pentru acest moment delicat din viata ta.
Care sunt primele semne ca incepe travaliul?
Mamicile se tem ca nu vor putea sa recunoasca momentul in care incepe travaliul. De fapt, indiciile sunt clare si nu va exista niciun dubiu ca sarcina a ajuns la final.
Simptomele declansarii travaliului
Printre simptomele declansarii travaliului se regasesc: sangerarea usoara si eliminarea mucusului cervical (mucus care proteja cervixul). Uneori, sangerarea se poate sa apara chiar si cu cateva zile inainte de travaliu, de aceea este indicat sa anunti medicul daca observi pete de sange sau scurgeri maronii.
Contractiile puternice si regulate datorate incordarii muschilor uterului si dilatarii cervixului devin tot mai dureroase. Aceste contractii vor tine in jur de 45 de secunde si vor fi la distanta de 5 minute. Le poti cronometra foarte usor si vei simti ca sunt mult mai puternice decat in mod obisnuit.
Ruperea apei este un semn care indica eliminarea lichidului amniotic in urma dilatarii cervixului si ruperii membranei de protectie.
Perioada travaliului poate sa difere de la o mamica la alta, sau chiar de la o nastere la alta. Pregateste-te pentru ambele situatii si conserva cat mai mult energie in ultimele saptamani ale nasterii, alegand un program de odihna adecvat, dar si miscare usoara.
Cum se poate ameliora durerea dupa ce incepe travaliul?
Durerile din timpul nasterii sunt normale, dar ele pot sa difere in intensitate de la o mamica la alta. Asadar, sunt mamici care opteaza pentru calmante si anestezie, dar si altele care pot duce nasterea naturala la final fara medicamente.
Tipurile de medicamente folosite la debutul travaliului
Anestezicele locale administrate printr-o injectie care elimina temporar durerea si senzitivitatea, mai ales daca este necesara o epiziotomie. Partea buna este ca nu vei simti durerea suplimentara cauzata de epiziotomie, dar din pacate vei simti in continuare contractiile. Alaptarea imediat dupa nastere va fi posibila fara probleme.
Blocajul pudendal - anestezicul este injectat prin peretii vaginului si s e efectueaza la inceputul fazei a doua a travaliului. Zona va fi amortita indeajuns de mult pentru a permite efectuarea cusaturilor necesare dupa nastere. Amorteste perineul, permite medicului sa faca o epiziotomie timpurie si reduce semnificativ durerea cand nasti bebelusul.
Anestezia epidurala - elimina durerea dar nu mai simti nimic de la mijloc in jos. Anestezicul se adiministreaza printr-o injectie in spate. Partea buna este ca elimina durerile travaliului. Ai insa nevoie de un anestezist pentru aceasta procedura si vei semna un document de asumare a riscurilor asociate acestei interventii.
Gravidele recunos usor inceperea travaliului, la fel cum simt fiecare moment al sarcinii. In functie de tipul de nastere, medicii recomanda solutii de ameliorare a durerii dar important este ca tu si bebelusul sa suferiti cel mai mic nivel de stres.
Sunt mamici care trec printr-un travaliu prelungit dar momentul nasterii este usor si rapid, sunt alte mamici care au un travaliu scurt si nasc fara anestezice fiindca acestea nu au cand sa isi faca efectul, dar sunt si mamici care nu rezista disconfortului si au nevoie de medicamente pentru ameliorarea durerii.
Comentarii legate de Cum stii cand incepe travaliul?
Bun am si eu 28 de spatamani sunt la prima sarcina pot sa zic si mie cam groaza de durerile de nastere.. am mai avut o pierdere de sarcina si am fost chiuretata doar cu o mica injectie de amortire care mie mi se pare ca nu si a facut efectu si am avut niste dureri groaznice .. intrebarea mea e care au mai trcut prin asa ceva si au si nascut care durere e mai mare cea de nastere sau de chiuretaj?
durerile menstruale sunt floare la ureche,nu vreau sa sperii viitoarele mamici,mai ales cele care sunt la prima experienta..dar trebuie sa fiti curajoase si sa va ganditi k odata ce iese bebele totul trece k prin minune..:)).eu am 2 nasteri deja si acum sunt insarcinata deja in 33 de sapt.si recunosc k tot am emotii si putina teama pt k nici o nastere nu seamana cu celelalte,te poti astepta la orice,ma imbarbatez spunandu mi k o sa fie totul bn si o sa mi tin cat de curand bebitza in brate,va urez nastere usoara tuturor si fiti barbate!!
Eu am nascut la 19 ani si nu mia fost asa de frica decat atunci cand miam dat seama ca fiul meu se va naste mai devreme de termen. dar doctorii miau spus ca este ok si nu va fi nimic rau.Nu este asa de dureros si chiar daca tie frica gandeste-te ca vei tine in brate un ingeras.
Eu cred ca se intampla toate dupa cum iti este scris. Am 31 de saptamani...prima sarcina.. va da-ti seama ca sunt toata ziua pe net, si citesc tot felul de articole...toate trec...Va pup si numai bine!
pentru ameliorarea durerii important este sa te relaxezi cat de mult poti. sa fii pregatita psihic pentru dureri groaznice pentru ca durerile reale sa ti se para usoare....
SI eu ma gandesc cu groaza la acest moment desi am aflat de curand ca sunt insarcinata. mamicile din jurul meu imi spun ca doare mai rau decat menstruatia, mult mai rau. Asa o fi?