Dureri in sarcina
Dureri în sarcină? Pare improbabil atunci când ne gândim la momentele minunate din cele 9 luni de sarcină. Totuşi, corpul mamei trece prin atât de multe transformări încât stările de disconfort sunt inevitabile. Apar senzaţii noi, nu toate plăcute, unele mai usor de suportat decat altele.
Printre cele mai comune simptome în sarcină sunt durerile. In majoritatea cazurilor, durerile aparute in perioada sarcinii nu au cauze grave si sunt normale daca ne gandim la schimarile hormonale si fizice ale mamei. Pe masura ce burtica se mareste si postura ta este schimbata, inevitabil apar dureri de spate sau abdominale. Fiindca volumul de sange din corp creste si organismul tau consuma energie suplimentara, apar migrene sau dureri musculare. Asadar, anumite tipuri de dureri sunt normale, insa exista si situatii in care este nevoie de consultatie medicala de urgenta.
Iata mai jos un ghid util despre tipurile de dureri din sarcina, remedii si cand sa te ingrijorezi.
- Dureri de spate (lombare)
- Dureri abdominale
- Contracţiile in sarcina
- Durerile de cap (Migrenele)
- Durerile si crampele musculare, amorţeala membrelor
Dureri de spate (lombare) in sarcina
Durerile de spate se pot manifesta din luna a cincea de sarcină dar pot să apară şi mai devreme, mai ales în cazul mămicilor care nu făcut sport înainte de a rămâne însărcinate sau au mai avut probleme de sciatică.
Durerile lombare se pot accentua pe măsură ce burtica se măreşte dar pot fi ameliorate daca faci mişcare, te odihneşti suficient dar iei în considerare şi câteva sfaturi utile.
Cauzele disconfortului în zona lombară sunt creşterea în volum a uterului care determină schimbarea centrului de greutate, slăbirea ligamentelor ca urmare a hormonilor secretaţi în organism, un timp prea mare petrecut în aceeaşi poziţie (pe scaun sau în picioare).
Durerile lombare in sarcina sunt mai puternice atunci când mămica îşi schimbă poziţia – se ridică din pat sau de pe scaun – sau când merge mult. Deşi masajul poate să ajute, durerile vor persista atâta timp cât există presiunea asupra nervului sciatic.
Aceste dureri pot fi prevenite sau ameliorate astfel:
- Evitarea efortului fizic exagerat, ridicarea greutăţilor sau a mersului pe jos prea mult timp.
- Purtarea pantofilor comozi, fără toc, uşori.
- Purtarea unei centuri pentru gravide care să suţină burtica şi spatele.
- Exerciţii fizice speciale pentru gravide, cu efort fizic scăzut.
Evitarea statului în picioare în mod exagerat şi menţinerea unei poziţii corecte pe scaun (folosirea unui scaun ergonomic).
Dureri abdominale in sarcina
Durerile abdominale in sarcina sunt atât de diverse şi au intensităţi diferite încât provoacă cele mai multe îngrijorări. Sunt dureri normale, care nu trebuie să ne preocupe dar şi dureri care indică anumite probleme în sarcină.
Constipaţia
Constipaţia este un simptom specific sarcinii şi care se manifestă ca urmare a secreţiei de hormoni din organism care duc la încetinirea digestiei şi deci la dereglarea prelucrării elementelor la nivelul colonului. Durerea este uşor de recunoscut şi cel mai bun remediu este alimentaţia corectă (iaurt, prune uscate, fructe, aport mare de lichide).
Balonarea
Balonarea apare ca urmare a presiunii exercitate de uter asupra colonului dar şi a încetinirii digestiei. Este un simptom care produce disconfort şi durere dar persistă pe toată perioada sarcinii, mai ales în ultimele luni. Balonarea poate fi ameliorată prin alimentaţie şi mişcare.
Crampe abdominale in sarcina
Dacă nu sunt sigur contracţii şi nici nu sunt asociate cu stări de greaţă, ameţeală sau scurgeri vaginale, crampele apar ca urmare a întinderii ligamentelor. Ele pot fi ameliorate printr-un aport ridicat de magneziu sau prin administrarea de vitamine prenatale.
Arsuri gastrice
Secreţia gastrică este abundentă în perioada sarcinii şi poate provoca arsuri gastrice, mai ales după consumul unor alimente care provoacă şi mai multă aciditate (prăjeli, citrice, carne). Se pot manifesta doar dimineaţa, după trezire sau imediat după masă. Dacă apar dureri mai puternice şi senzaţia că se ameliorează dacă mănânci ceva, dar la scurt timp după masă durerile revin, poţi suferi de gastrită şi este necesar sfatul unui medic sau un control. De obicei medicii recomandă Rennie pentru ameliorarea arsurilor gastrice.
Durerile abdominale grave
Infecţii urinare
Infecţiile urinare sunt destul de frecvente în sarcină şi se manifestă prin durerea la urinare, usturime, disconfort pelvian, senzaţia de urinare frecventă şi chiar sânge în urină. Sumarul de urină si urocultura sunt analizele frecvente care se solicită de medic pe parcursul sarcinii şi care dezvăluie existenţa unor infecţii ce pot fi tratate la timp.
Avortul spontan
Pierderea sarcinii în primele 20 de săptămâni poartă denumirea medicală de avort spontan. Primul simptom este pierderea de sânge pe cale vaginală, urmat apoi de dureri abdominale, la distanţă de ore sau zile şi care poate să difere de la o persoană la alta (crampe, durere puternică sau difuză, durere tăioasă sau presiune în zona pelvisului). Uneori apar stări de rău, ameţeală, vărsături sau febră.
Sarcina extrauterină (ectopică)
Durerile specifice unei sarcini ectopice se manifestă în primele 5-7 săptămâni de la fertilizarea ovulului care în loc să se implanteze în uter se opreşte la nivelul trompei uterine. Uneori durerile apar chiar şi mai devreme, înainte ca testul de sarcină să aibă un rezultat pozitiv şi se resimt sub formă de crampe abdominale, dureri la nivelul umerilor sau care radiază spre spate, crampe la încordarea muşchilor. Sarcina extrauterină este periculoasă dacă nu este identificată şi tratată la timp, fiindcă poate avea ca urmare ruperea trompei uterine.
Naşterea prematură
Naşterea prematură este naşterea înainte de termen , adică înainte de 37 de săptămâni. Simptomele sunt contracţii regulate, dureri de spate şi sângerări vaginale dar şi presiuni în zona pelviană. In cazul unei naşteri premature bebeluşul are nevoie de asistenţă medicală de specialitate pentru a supravieţui în afara uterului.
Placenta abruptio
Placenta abruptio este definirea acelei condiţii în care placenta se desprinde de uter înainte de a se declanşa travaliul. Apar dureri abdominale care radiază spre spate, sângerări abundente, contracţii ale uterului sau o contracţie care nu mai dispare chiar şi după mai mult timp. In anumite cazuri nu apar sângerări sau se observă că bebeluşul nu se mai mişcă. Este necesara intervenţia medicală de urgenţă.
Preeclampsia
Preeclampsia este o afecţiune periculoasă în sarcină şi se caracterizează printr-o creştere a tensiunii arteriale care poate duce la afectarea vaselor de sânge şi a organelor interne ale mamei. Simptomele pot să apară treptat după săptămâna 20 de sarcină sau să se manifeste brusc. In multe cazuri apar edeme la nivelul pielii, dureri de burtă, dureri de cap, ameţeli, greaţă, vărsături. Preeclampsia pune viaţa mamei şi a bebeluşului în pericol şi trebuie diagnosticată şi tratată la timp.
Dureri în zona buricului
Durerile din zona buricului apar din cauza creşterii în volum a uterului sau din cauza vărsăturilor frecvente (mai ales în primul trimestru de sarcină când se manifestă greţurile). Dacă durerea persistă mai mult de 3 zile şi apar umflături în zona buricului, este nevoie de un consult medical de urgenţă fiindcă poţi suferi de hernie ombilicală.
Contracţii in timpul sarcinii
Contracţiile sunt dureri în sarcină specifice fiecarei femei insarcinate, fie ca sunt dureroase sau nedureroase.
Contracţii Braxton-Hicks – sunt nedureroase în general sau puţin dureroase, apar la intervale neregulate şi sunt de intensitate mică. Uterul se contractă dar revine la starea de relaxare după câteva secunde. Dispar la relaxare sau după administrarea de No-Spa.
Contracţiile specifice travaliului – sunt dureroase, apar la intervale regulate (la început din oră în oră ajungând, pe măsură ce colul uterin se dilată, la intervale de 3 minute).
Durerile de cap (Migrenele) in sarcina
Durerile de cap sunt inevitabile în sarcină şi se manifestă diferit (atât ca intensitate dar şi ca frecvenţă şi durată). Migrenele apar din cauza hormonilor din organism, a greutăţii suplimentare, oboseală, deshidratare. Dacă sunt însoţite de creşterea febrei, vărsături, sinuzită sau ameţeli puternice, se recomandă controlul medical de urgenţă.
Migrenele pot fi ameliorate sau prevenite prin odihnă, comprese cu apă caldă, mişcare, ieşirea la aer curat, aport ridicat de lichide. Nu se administrează medicamente fără consult medical (cele mai multe din ele nu sunt recomandate în sarcină).
Durerile si crampele musculare, amorţeala membrelor
Durerile musculare şi crampele musculare mai ales în zona pulpelor picioarelor sunt frecvente în sarcină şi apar nu doar din cauza creşterii în greutate dar şi ca urmare a nevoii de calciu în organism. Suplimentele de calciu vor fi recomandate de medic, fiindcă un tratament neadecvat poate cauza contracţii.
Crampele pot fi tratate cu comprese de apă caldă şi prevenite dacă faci mişcare zilnică, incluzi în dieta zilnică alimente care conţin calciu şi magneziu şi te hidratezi suficient. Dacă durerile musculare persistă şi sunt asociate cu umflături, atunci se recomandă consultul medicale. Amorţeala membrelor este la fel de frecventă precum durerile de spate, mai ales în ultimul trimestru de sarcină şi trece de la sine, prin mişcare.
Autor: Sfatul mamicilor
Comentarii legate de Dureri in sarcina
Sant însărcinată in 15 săptămâni si de 2bzile am dureri de spate îngrozitoare ma poate ajuta cineva
Buna ziua!pe 19,21,23noiembrie am avut contact sexual neprotejat,ne dorim un bebe.Astazi 29.11 am avut alt contact urmat de scurgeri rozii...imi poate sa cineva o explicatie .este grav?; (
buna ,eu am 13 saptamani si am dureri de la inceput,am fost la medic si mi-a dat nos-pa de 40 sa iau de 3 ori pe zi ,daca o sa ai si scurgeri maroni,dute la doctor ,sa ai o sarcina usoara
Buna , am si eu o întrebare ... Sunt însărcinată in aproximativ 5 săptămânii dupa calculele mele , am dureri abdominale care tin cateva secunde pot spune si ceva scurgeri pe care le aveam si inainte nu e ceva diferit ... E vreo problema in asta ? E ceva ce nu trebuie sa se întâmple ? Sunt speriata e prina mea sarcina si nu sunt in România acum ! Ma puteți ajuta va rog
Buna , am si eu o întrebare ... Sunt însărcinată in aproximativ 5 săptămânii dupa calculele mele , am dureri abdominale care tin cateva secunde pot spune si ceva scurgeri pe care le aveam si inainte nu e ceva diferit ... E vreo problema in asta ? E ceva ce nu trebuie sa se întâmple ? Sunt speriata e prina mea sarcina si nu sunt in România acum ! Ma puteți ajuta va rog