Sarcina extrauterina (ectopica)
Sarcina extrauterina (sarcina ectopica) apare atunci cand oul fertilizat nu se implanteaza normal in uter ci pe o suprafata din afara uterului. In aproximativ 2% din cazuri, oul nu se implanteaza corect, iar aceasta problema medicala poarta denumirea de sarcina extrauterina.
Ce este sarcina extrauterina (sarcina ectopica)?
Sarcina extrauterina este acea situatie medicala in care ovulul, dupa fertilizare, nu se implanteaza in uter, ci ramane in trompa uterina (in tuburile falopiene) sau, mai rar, in ovar ori in cervix . In mod normal, ovulul fertilizat trebuie sa coboare prin trompa uterina si sa ajunga in uter unde sa fie implantat in captuseala uterina. Fiindca un ovul fertilizat creste in dimensiune repede, oprirea lui la nivelul trompei poate duce la sangerari si chiar ruptura trompei uterine, caz periculos pentru mama insarcinata. De aceea este important sa recunoastem din timp semnele unei sarcini ectopice.
Cauzele aparitiei unei sarcini extrauterine
Principala cauza ce determina aparitia unei sarcini extrauterine este o trompa uterina dezvoltata anormal. Ovulul fertilizat ramane astfel prins intr-o portiune a trompei unde incepe sa creasca.
Trompa uterina se poate sa prezinte anormalitati daca a avut loc o infectie pelvina, daca ai suferit o interventie chirurgicala sau suferi de endometrioza. Alte cauze pot fi aparitia sarcinii in urma legarii trompelor uterine (cazuri foarte rare) sau implantarea unui dispozitiv intrauterin (pentru contraceptie).
In urma anumitor tratamente pentru infertilitate sau in cazul in care ovulul fertilizat implantat in uter coboara in trompa uterina, exista riscul aparitiei unei sarcini ectopice
Alte situatii care pot duce la aparitia unei sarcini extrauterine sunt:
Operatiile la nivelul aparatului genital
Legarea trompelor sau o anumita operatie pentru a corecta probleme la nivelul tuburilor falopiene pot creste riscul aparitiei sarcinii ectopice.
O alta sarcina extrauterina in istoricul medical
Daca ai mai avut o sarcina extrauterina, din pacate, cresc riscurile sa ai o noua sarcina in afara uterului, de aceea este important tratamentul dupa prima sarcina ectopica.
Endometrioza
Endometrioza apare atunci cand captuseala uterina creste si in alte zone din aparatul genital, cum ar fi in ovare sau in tuburile falopiene, fapt ce determina inflamatie si zgarieturi, crescand astfel riscul unei sarcini ectopice.
Infectii la nivelul aparatului genital
Anumite infectii la nivelul ovarelor sau a tuburilor falopiene, ori la nivelul uterului, cum ar fi chlamydia si gonoreea, pot creste riscul aparitiei unei sarcini in afara uterului.
Probleme de fertilitate
Infertilitatea poate cauza probleme trompelor uterine, de aceea tratamentele de fertilitate sau fertilizarea in vitro cresc riscul aparitiei acestui tip de sarcina.
Fumatul si varsta mai mare de 35 de ani
Fumatul poate afecta intr-o mica masura functionarea aparatului genital, la fel cum varsta inseamna acumularea de factori ce pot creste riscul aparitiei sarcinii ectopice.
Simptome sarcina extrauterina
In etapa initiala, sarcina extrauterina are aceleasi simptome cu o sarcina normala: absenta menstruatiei, oboseala, greata, urinare frecventa, sani sensibili.
Pe masura ce ovulul fertilizat se divide si creste in dimensiuni pot sa apara:
- durere abdominala sau in zona pelvina (de obicei la 6-8 saptamani de la absenta menstruatiei) care se intensifica atunci cand te misti; uneori este asociata cu senzatia de greata sau chiar varsaturi. Aceste dureri se simt uneori puternice si bruste, alteori au o intensitate mai mica si apar lent. In cazul ruperii unui tub falopian, vei simti dureri mai mari si umflaturi.
- sangerari vaginale, de culoare rosie sau maronie
- durere in timpul actului sexual sau cand medicul ginecolog te examineaza
- ameteala, senzatie de lesin
- durere la nivelul umerilor determinata de hemoragie interna este un semn important, fiindca sangerarile de la nivelul abdomenului afecteaza nervii ce ajung la umeri.
Tratament pentru sarcina ectopica
Tratamentul este specific perioadei de evolutie a sarcinii. Sarcina ectopica este tratata imediat dupa ce este diagnosticata, pentru a evita riscul rupturii trompei uterine si a unei hemoragii care sa puna in pericol viata mamei. Diagnosticarea se face prin ecografie intravaginala, mai ales daca testul de sarcina indica prezenta hormonului hCG, dar ecografia nu arata prezenta embrionului in uter.
Metoda chirurgicala este necesara daca trompa uterina este afectata deja de cresterea ovulului fertilizat (de obicei dupa saptamana 6 de sarcina). Desi esentiala intr-un stadiu de evolutie mai avansat al sarcinii, aceasta poate avea drept consecinte infertilitatea sau aparitia unei alte sarcini extrauterine.
Metoda medicamentelor presupune administrarea unor medicamtene pe cale intravenoasa. Uneori, acest tratament este necesar chiar si dupa interventia chirugicala pentru a elimina riscul dezvoltarii tuturor celulelor ectopice localizate la nivelul trompei uterine. Medicamentul are ca efecte secundare greata, indigestia, diaree, dureri abdominale.
In orice situatie, indepartarea ovulului fertilizat (care are oricum sanse infime de a se dezvolta normal) este solutia pentru a salva viata mamei, dar si pentru a asigura posibilitatea unei noi sarcini in viitor.
Iti recomandam sa citesti despre Teste obligatorii in sarcina si Calculator ovulatie.
Comentarii legate de Sarcina extrauterina - riscuri si rezolvare