6 intrebari si raspunsurile lor in perioada postnatala
Venirea pe lume a unui copil reprezinta un miracol pentru intreaga familie. Inca din timpul sarcinii mamica trece prin tot felul de modificari fiziologice. Corpul sau se modifica de la o luna la alta. Bucuria creste pe masura ce burtica se mareste. Se apropie ultima luna de sarcina. Luna a noua, intalnirea cu bebelusul. Bebelusul este asteptat din clipa in clipa. Cand isi face aparitia, toata familia radiaza de bucurie. Greul prin care a trecut mamica la nastere, durerile cumplite ale contractiilor sunt date uitarii odata ce bebelusul este tinut la piept.
Primul zambet, prima atingere pe pielea sa fina, prima strangere de mana cu degetelele sale mici sterg cu buretele clipele de durere ale mamei. Este momentul dupa nastere in care mama incepe sa se simta bine. Nu mai conteaza ca travaliul a durat mult, ca mama s-a chinuit sau ca au existat probleme.
Mamica isi tine pentru prima data puiutul aproape si acesta este momentul cand cei doi fac cunostinta. Este cu adevarat o minune felul spectaculos in care organismul trece de la o stare la alta. De la rau, la bine. De la chin, la bucurie, la extaz. De aici incepe sirul minunatelor clipe in care mama se va bucura tot mai mult de prezenta bebelusului in viata sa. Mama se redescopera, iar puiul de om se lasa ingrijit si iubit. Iata insa cateva sfaturi care te vor ajuta in primele zile sau saptamani dupa nastere.
Depresia postpartum – cum sa o eviti?
Inca din primele zile de viata ale bebelusului mamica primeste tot felul de sfaturi si informatii despre cresterea micutului. Atat medicul, dar si familia vin in sprijnul mamicii cu tot felul de informatii. Orice mama trece printr-o perioada delicata imediat dupa nasterea bebelusului, mai ales daca este primul copil. Este foarte sensibila din punct de vedere emotional si poate claca oricand. Hormonii ii provoaca o stare de neliniste si mama simte o lipsa de incredere. Daca nu primeste sprijinul partenerului de viata sau a celorlalti membri din familie, exista riscul sa ajunga la depresie. Sunt mamici care sufera un soc dupa nastere, dar si femei care au depresia in sarcina si afectiunea lor nu este tratata. Nu este usor sa fii mama, insa totul se invața pas cu pas. Mamica trebuie sa se odihneasca atat de mult cat ii permite bebelusul, chiar sa doarma atunci cand el doarme, chiar si in timpul zilei. Alaptarea, crizele de plans ale bebelusului, baita zilnica, ingrijirea buricului, iritatiile la fundulet – toate sunt motive de preocupare si pun presiune pe mamica deja obosita si neincrezatoare. In plus, organismul mamei a trecut printr-o nastere si are nevoie de cateva saptamani pana ce organismul sau se reface, de aceea alimentatia si odihna sunt necesare pentru o recuperare rapida.
Daca mamica este foarte sensibila, plange usor, se panicheaza si exista riscul sa sufere o depresie, nu trebuie ocolita varianta mersului la un psiholog. Dar dincolo de toate acestea, sprijinul familiei, dar si al medicilor este foarte important.
Alaptatul – de ce este benefic pentru mama si bebelus?
Intre mama si bebelus se stabileste o legatura stransa inca din momentul in care aceasta isi tine pentru prima data copilul in brate. Copilul o simte, iar mama isi descopera instinctul matern.Mama simte si stie anumite lucruri fara ca nimeni sa o fi invatat-o. In scurt timp de la nastere incepe sa inteleaga momentele cand copilului ii este foame, somn, are colici sau alte probleme. Alaptatul bebelusului este foarte important atat pentru mama dar si pentru bebelus. Micutul este hranit sanatos, preia din anticorpii mamei si este ferit de multe boli. In plus, alaptarea calmeaza bebelusul daca are colici, este obosit sau pur si simplu se adapteaza mai greu mediului extern. De asemenea, mama se bucura de niste momente de fericire alaturi de puiutul sau. Alaptatul este benefic si pentru mama. Scade riscul de boli grave precum cancerul. In plus, prin alaptat se pierd din kilogramele acumulate in sarcina iar mama poate ajunge mai repede la silueta dorita.
Durerea de dupa nastere – cand sa te ingrijorezi?
Multe mamici se tem de durerile unei nasteri naturale, aleg in consecinta cezariana. Ce nu se stie este faptul ca recuperarea in cazul unei nasteri prin cezariana este mai indelungata. Dupa o nastere naturala mama isi revine pana in 6 saptamani. In cazul nasterii prin cezariana mama isi poate reveni in cateva saptamani, dar recuperarea la unele mame poate fi cuprinsa intre 6 luni si 12 luni. Dupa nastere este normal sa existe dureri. Mamele care au suferit o cezariana resimt dureri locale.
Evident, fiecare organism reactioneaza diferit. O mama cu nastere naturala poate acuza dureri puternice si disconfort daca i s-a facut o epiziotomie. La fel cum o mama cu cezariana se poate recupera foarte repede. Nu exista o decizie buna sau rea privind nasterea, fiecarea experienta poate fi diferita.
Dupa nastere mama s-ar putea sa mai aiba contractii, dureri si sangerari. Este absolut normal. Organismul incepe usor-usor sa isi revina. Durerile cedeaza pe parcurs. Organismul mamei se recupereaza pana in 6 saptamani.
Daca bebelusul s-a nascut prin cezariana, mama trebuie sa aiba mereu grija de incizie. Aceasta trebuie sa nu se infecteze. In plus, mama nu trebuie sa faca efort. O perioada nu va face sport. Pentru dureri se pot administra analgezice, supozitoare, se pot pune pungi cu apa calda. Exista posibilitatea ca doctorul sa fi lasat un cateter prin care sa se introduca anestezic pentru calmarea durerilor de dupa naștere prin cezariana. Tratamentul pentru calmarea durerilor de dupa cezariana poate sa dureze si doua saptamani.
Primele 2-3 zile dupa cezariana sunt grele. Chiar daca nu au existat complicatii in timpul nasterii sau dupa, sunt dureri suparatoare. Corpul are nevoie de timp pentru a se recupera.
Indiferent daca mamica a nascut natural sau prin cezariana, in perioada imediat de dupa nastere nu se recomanda sa se faca efort. Ridicarea unor obiecte grele de jos poate fi un chin, dar si un pericol pentru operatia de cezariana.
Importanta orelor de somn – cat de mult conteaza?
Mamica trebuie sa se odihneasca pentru a reusi astfel sa se recupereze dupa nastere. Somnul este atat de binefacator si contribuie la vindecarea organismului, ajuta la producerea laptelui matern si ajuta mama sa evite o depresie. Chiar daca somnul devine fragmentat dupa nastere, fiindca bebelusul cere sa fie alaptat des, este bine pentru mamici sa doarma si in timpul zilei, atunci cand doarme si bebelusul. Pentru asta au nevoie de sprijinul taticilor care vor prelua din atributii: curatenie, cumparaturi si chiar gatit.
Vindecarea cicatricelor – cum sa le ingrijesti?
In cazul cezarienei, incizia se face orizontal, deasupra zonei intime. In cazul epiziotomiei, incizia se face intre vagin si anus. Uneori inciziile sunt strambe, inegale, arata urat. Imediat dupa nastere este normal ca incizia sa supureze. In cateva saptamani incizia incepe sa se vindece. In timp, de la culoarea vinetie, incizia se va deschide la culoare.
Ar trebui sa te ingrijorezi in momentul in care din rana curge un lichid de consistenta puroiului. Daca sangerarile devin abundente, mergi urgent la doctor. Daca langa incizia pentru cezariana apare o zona rosie, este semn ca s-a infectat. Daca ai febra, dureri in partea inferioara, mancarimi, roseata, umflaturi, trebuie sa mergi la doctor.
Mentine curata zona operatiei. Schimba frecvent lenjeria si hainele pentru a mentine curata zona inciziei. Foloseste pentru igiena produse blande care nu agreseze pielea. Pentru vindecarea pielii poti folosi creme cu vitamina E si galbenele.
Alimentatia sanatoasa – de ce este esentiala?
Mananca un meniu echilibrat, cu ingrediente proaspete pentru a-i oferi organismului toate vitaminele, minerale si restul de nutrienti necesari. Consuma fructe, legume, proteine de calitate si carbohidrati. De multe ori medicii recomanda un anumit regim alimentar care sa fie compatibil cu alpatarea, dar scopul este sa exista un echilibru. Evident, evita bauturile acidulate, prajelile si mancarea de fast-food. Daca observi anumite reactii ale bebelusului dupa ce ai consumat un anumit aliment – colici mult mai puternici, roseata, diaree – atunci este posibil ca bebelusul sa aiba intoleranta si poti evita in viitor aceste alimente. Exemplele cele mai comune sunt: laptele de vaca, rosiile, condimentele puternice.
Bea suficiente lichide pentru a ajuta lactatia. Desi exista multe ceaiuri de stimulare a lactatiei, nu ai nevoie decat de un singur lichid: apa. Chiar daca si aceste solutii contribuie un pic la cresterea lactatiei, o hidratare eficienta este solutia ideala.
Comentarii legate de 6 intrebari si raspunsurile lor in perioada postnatala