Cum decurge o cezariana si ce urmeaza dupa?
Cezariana este o operatie pe care o sufera mamica atunci cand naste bebelusul printr-o incizie a peretelui abdominal si a uterului. In mod normal, toate mamicile pot naste natural insa, in anumite situatii, cand acest lucru nu este posibil sau este riscant pentru viata mamei si a bebelusului, se apeleaza la cezariana.
Desi mamicile aleg de multe ori aceasta metoda de nastere din dorinta de a nu simti durere, nasterea prin cezariana nu este intotdeauna cea mai buna solutie, fiindca recuperarea se face mult mai greu.
Din ce motiv medicii recomanda cezariana?
Sunt cateva situatii in care medicii recurg la cezariana in locul unei nasteri naturale:
- Diferenta de proportie intre capul bebelusului si cavitatea pelviana
- Pozitia bebelusului (cu picioarele inspre vagin)
- Placenta previa
- Desprinderea placentei de uter
- Probleme cardiace ale mamei, miopie, diabet gestational sau alte conditii riscante
Cum decurge operatia de cezariana?
Daca medicul a decis ca este necesara operatia de cezariana, in primul rand vei fi anesteziata printr-o injectie in maduva. Intr-o procedura de urgenta, se recurge la anestezie totala.
Atunci cand nu mai simti nimic de la mijloc in jos si medicul anestezist se asigura ca esti pregatita, incepe operatia. Taietura este orizontala in partea de jos a abdomenului, urmata apoi de o incizie la nivelul uterului. Vei simti cum bebelusul este ridicat. De la incizie pana la nastere trec cel mult 3 minute.
Imediat dupa nastere, bebelusul are caile respiratorii inca blocate de fluid, de aceea medicii intervin pentru a elibera nasucul si gurita de secretii. Dupa acest moment, vei auzi primul plans al bebelusului. In timp ce iti admiri puiul, medicul se ocupa sa inchida incizia si sa panseze locul respectiv.
Cum te recuperezi dupa o cezariana?
Cu siguranta ai multe intrebari legate de perioada de recuperare: Cat de repede se va vindeca rana? Va fi dureroasa? Cum va arata cicatricea? Cat de repede imi voi recupera vechea silueta?
Recuperarea este lipsita de confort doar daca iti folosesti muschii abdominali prea mult. Trebuie sa te asezi cat mai confortabil cand alaptezi copilul si nu trebuie sa ridici obiecte sau chiar si bebelusul in prima saptamana. Vei primi medicamente analgezice daca simti o durere prea mare, insa doar cele potrivite a fi luate in perioada de alaptare.
Daca cicatricea se inroseste sau devine inflamata, suna de urgenta la medic. Un bandaj curat care acopera zona respectiva o va proteja de infectii si bacterii.
Cicatricea se va vindeca si la un an dupa operatie va arata ca o linie subtire, greu de observat mai ales pentru ca este in zona de jos a abdomenului.
Silueta se recupereaza mai greu pentru ca sportul este interzis in prima perioada dupa nastere, insa daca alaptezi si mananci sanatos vei da repede jos kilogramele acumulate. Important este ca tu si bebelusul sa fiti in siguranta, fiindca vei avea timp suficient sa slabesti dupa primele 6 luni de viata ale puiului tau.
Cum afecteaza operatia viata mea sexuala?
In cazul unei operatii de cezariana, vaginul nu sufera trauma specifica unei nasteri naturale, asa ca viata sexuala va fi lipsita de disconfort din acest punct de vedere.
Totusi, trebuie sa astepti pana cand cicatricea se vindeca iar cervixul revine la normal. Acest lucru se intampla in general la 4 saptamani dupa nastere, dar cel mai bine este sa verifici starea ta de sanatate cu medicul tau.
Exista o solutie sa elimin sansele unei operatii de cezariana?
Mai ales mamicile care isi doresc sa nasca natural, incearca prin alimentatie sa reduca sansele de a avea o operatie de cezariana.
Defapt, nu poti face nimic extraordinar pentru a te asigura ca vei naste natural, fiindca decizia tine de momentul travaliului si de toate conditiile din acel moment. Medicul decide care este cea mai buna solutie astfel incat bebelusul dar si tu sa suferiti cel mai mic nivel de stres.
Comentarii legate de Cum decurge o cezariana si ce urmeaza dupa?
Daca este o necesitate,e vorba de probleme de sanatate ,atunci nu mai tii cont de cum vei arata tu, ci o faci pentru binele tau si a copilului,daca nu este nevoie, atunci e mai bine sa nasti normal, asta e parerea mea.
mai bine nu va ganditi, caci oricum nu ve-ti simti nimic atunci