Un moment incredibil - nasterea
Nasterea poate avea loc in diverse moduri (naturala, cezariana, etc) dar un lucru este comun - nasterea este un moment incredibil. Fie ca e vorba de o nastere naturala programata si asteptata sau de o cezariana necesara in acel moment, fiecare clipa este incarcata de dureri dar si emotii incredibile.
Multe nasteri programate sa fie naturale devin cezariene pentru ca este nevoie sa fie protejati fatul si mama. Alteori, mamele se programeaza pentru cezariana dar ajung sa nasca natural fiindca travaliul dureaza putin. In acest articol va prezentam cateva detalii despre nastere, dar experientele pot fi diferite pentru fiecare mamica.
Contractii si ruperea apei
Primul semn al travaliului il reprezinta contractiile regulate, care se succed intr-un termen relativ scurt. Mamica simte ca uterul ei se contracta si apoi se relaxeaza de la sine. In plus experimenteaza ruperea apei ca o scurgere de apa din vagin sau un mucus decolorat - o urmare a ruperii membranei si scurgerii lichidului amniotic.
Indiferent de semnale, momentul cel mai important in viata unei femei se petrece. Corpul se pregateste astfel sa elimine fatul dezvoltat complet. Este momentul in care trebuie sa mergi la spital sau sa chemi doctorul (daca nasti acasa).
O data ce mamica ajunge in sala de nastere, sotul sau persoana care o asista din partea familiei, devine la fel de emotionata ca si ea. Doctorii se pregatesc sa examineze mamica in scopul de a decide care este cea mai buna metoda pentru nastere.
Prima analiza o fac la nivelul cervixului, mai exact dilatatia lui. In functie de modul in care se dilata cervixul, bebelusul va avea loc sa iasa prin vagin. Cervixul este defapt un muschi care conecteaza uterul cu vaginul si care formeaza un canal de trecere. Acest canal permite spermei sa ajunga la ovule in timpul actului sexual sau sangelui sa fie eliminat in cazul menstruatiei. In timpul travaliului, cervixul se dilata extrem de mult fata de normal.
In momentul in care cervixul se dilata peste 10 centimetri, cea de-a doua etapa a nasterii incepe. Mamica trebuie sa inceapa sa impinga bebelusul in afara. Daca cervixul este dilatat la maxim, capul bebelusului se vede deja in vagin. Capul bebelusului iese cel mai greu fiindca este cel mai voluminos, apoi umerii, abdomenul si picioarele aluneca fara greutate.
Acest moment este deopotriva cel mai minunat si cel mai dificil moment din viata unei mame: este o combinatie de durere, efort fizic, emotie si fericire ca in scurt timp isi va tine bebelusul in brate si va auzi primele scancete. In ultimele minute ale nasterii, toate energiile persoanelor din sala de nastere se concentreaza pe momentul sublim in care bebelusul este complet afara, se misca si respira fericit ca mamica lui il tine in brate.
Comentarii legate de Nasterea - un moment incredibil