Depresia in sarcina - cauze, simptome, tratament
Depresia in sarcina provoaca sentimente de tristeţe şi lipsă de speranţă. Este normal să te simţi aşa, din când în când, dar când eşti deprimată, aceste sentimente pot dura săptămâni sau chiar luni întregi. Depresia poate afecta fiecare aspect al vieţii tale, de la modul în care gândeşti şi acţionezi, la modul în care mănânci şi dormi.
Atunci cand ai o depresie care a fost tratata anterior, schimbările hormonale prin care corpul tau trece în timpul sarcinii, ar putea duce la o recidivă. Este obişnuit ca femeile să dezvolte primele semne de depresie postpartum (DPP) in timpul sarcinii.
Să treci prin depresie este greu oricând, dar poate fi deosebit de dificil să faci faţă acestei situaţii atunci când eşti gravidă. Există aşteptarea că sarcina ar trebui să fie o perioadă de bucurie, aşa că poate fi greu să recunoşti că nu te simti cu adevarat fericita.
Dar depresia este o boală, nu o alegere. Este, de asemenea, surprinzător de frecventă: aproximativ 1 din 10 femei au depresie in timpul sarcinii, iar numărul real ar putea fi chiar mai mare fiindca multe gravide sunt reticente in a recunoaste ca trec prin momente dificile.
Este puţin probabil ca depresia să dispară fără tratament sau terapie, dar există multe opţiuni eficiente. Poti sa te simti mai bine dupa cateva luni, insa important este sa ceri ajutor. Sănătatea ta emoţională este la fel de importantă ca şi sănătatea ta fizică atunci cand ai un bebelus care creste in burtica.
- Depresia in sarcina - simptome
- Ce factori de risc duc la aparitia depresiei in timpul sarcinii?
- Ce pot face dacă am depresie prenatala?
- Care este tratamentul pentru depresia in sarcina?
- Cum afecteaza depresia in sarcina dezvoltarea bebelusului?
- Cum pot sa previn depresia in timpul sarcinii?
- Ce este depresia postpartum?
- Când ar trebui să suni urgent medicul?
Depresia in sarcina: simptome
Cele mai frecvente simptome ale depresiei in sarcina sunt oboseala sau tulburările de somn, dar acestea pot fi si consecinte ale modificarilor hormonale din timpul sarcinii. Dar când ai un sentiment de tristeţe sau lipsă de speranţă, daca iti pierzi interesul pentru lucrurile pe care le făceai inainte cu drag, daca simti ca nu poţi funcţiona în viaţa de zi cu zi, atunci cel mai probabil suferi de depresie.
Daca timp de doua saptamani, ai experimentat zilnic cateva din urmatoarele simptome, atunci este foarte probabil sa ai o depresie in sarcina.
- Ti-ai pierdut interesul pentru activităţile zilnice sau ai sentimentul că nimic nu mai este plăcut sau distractiv
- Te simţi tristă sau fara vlaga in fiecare zi, in cea mai mare parte a zilei.
- Plângi tot timpul
- Te simţi extrem de iritată sau agitată
- Ai o senzaţie de anxietate
- Îţi este greu să te concentrezi
- Ai o energie scăzută sau oboseală extremă, care nu se îmbunătăţeşte dupa o perioada de odihna.
- Ai dorinţa de a mânca sau a dormi tot timpul sau exact opusu, adica nu poti manca si ai insomnii.
- Ai sentimente copleşitoare de vinovăţie, lipsă de valoare sau lipsă de speranţă
- Simţi că viaţa nu merită a fi trăită
Dacă treci prin starile de mai sus, atunci trebuie sa discuti de urgenta cu medicul tau ginecolog si el te va indruma catre un specialist care sa puna un diagnostic.
Ce factori de risc duc la aparitia depresiei in timpul sarcinii?
Oricine poate avea depresie, deşi ea afectează de până la trei ori mai multe femei decât bărbaţi. Depresia se dezvoltă adesea pentru prima dată la femeile aflate în jurul vârstei de 20 ani - chiar atunci când femeile au primul copil.
Factori de risc in aparitia depresiei prenatale sunt:
Istoricul familial
Dacă depresia se întâlneşte în familia ta, ai un risc mai mare pentru această afecţiune şi este mai probabil să o experimentezi la o vârstă mai mică. Riscul de sinucidere creşte, de asemenea, dacă există un istoric familial de depresie.
Antecedente personale de anxietate sau depresie
Dacă te-ai confruntat cu depresie sau anxietate în trecut - cum ar fi în timpul unei sarcini anterioare sau după naşterea unui copil anterior - este mai probabil să devii iar deprimată acum că eşti din nou însărcinată. De asemenea, femeile care s-au luptat cu depresia înainte de a se gandi la conceperea unui copil, au un risc mai mare de a dezvolta anumite boli psihice cand raman gravide.
Stresul si evenimentele care te afecteaza emotional
Confruntarea cu evenimente stresante, cum ar fi probleme financiare, sfârşitul unei relaţii, moartea unui prieten apropiat sau al unui membru al familiei, ori pierderea unui loc de muncă, poate declanşa aceasta suferinta psihica.
Lipsa unui sprijin in familie
Dacă aştepţi un copil şi eşti pe cont propriu, dacă te simţi izolată de prieteni sau de familie, atunci ai un risc mai mare de depresie. Având probleme în relaţie sau un partener care nu-ţi oferă sprijin, atunci riscul sa intri intr-un episod depresiv este mare.
O sarcină neplanificată
A afla că eşti însărcinată, când nu intenţionai să fii, poate fi extrem de stresant şi poate creşte riscul depresiei.
Violenta in familie
Violenta in familie si abuzul emoţional pot să se înrăutăţească atunci când eşti însărcinată. Dacă ţi se întâmplă acest lucru, este esenţial să ceri ajutorul celor din jur si sa nu ramai in relatia abuziva. Discută cu medicul tău, daca simti ca nu poti vorbi cu altcineva.
Ce pot face daca am depresie prenatala?
Discută cu medicul tău. Depresia este una dintre cele mai frecvente complicaţii ale sarcinii. In cadrul consultatiilor tale ginecologice, medicul tău te va intreba despre starea ta de spirit şi despre cum te simţi. Ii poti spune prin ce treci, chiar daca medicul nu te intreaba.
A vorbi despre problemele de sănătate mintală poate fi greu, dar desi crezi că eşti singura care simte acest lucru, sa stii ca multe alte gravide sufera de aceasta tulburare. Poţi începe rezvolvarea problemelor doar discutand despre ele, de aceea este important sa comunici tuturor din familie despre starile tale si sa le ceri sa te ajute.
Care este tratamentul pentru depresia in sarcina?
Există diferite opţiuni de tratament pentru depresia in timpul sarcinii: psihoterapia sau medicamentele, ori ambele.
Este normal să te simţi ingrijorata ca trebuie sa iei medicamente în timp ce eşti însărcinată. Medicul tău va evalua beneficiile şi riscurile medicamentelor pentru tine şi pentru bebeluşul tău şi le va explica astfel încât să poţi lua o decizie în cunoştinţă de cauză cu privire la tratamentul tău.
Dacă iei medicamente pentru depresie sau orice altă tulburare de sănătate mintală înainte de a rămâne gravidă, nu înceta să le iei fără a discuta mai întâi cu medicul tău. Oprirea bruscă ar putea fi riscantă pentru tine şi bebeluşul tău.
Principala preocupare legată de oprirea tratamentului este că depresia se poate agrava. Mai mult, netratarea acestei afectiuni poate sa puna in pericol relatia de atasament intre mama si bebelus, dupa nastere. Daca esti in depresie, s-ar putea sa iti fie dificil sa ajungi la consultatiile medicale, de aceea este necesar sa ceri ajutorul membrilor familiei care te vor ajuta sa ai mai multa grija de tine si bebelus.
Cum afecteaza depresia in sarcina dezvoltarea bebelusului?
Depresia netratată în timpul sarcinii creste probabilitate ca un bebeluş să se nască prematur sau să aibă o greutate mai mică la naştere. Cercetările sugerează că bebeluşii născuţi de mame cu depresie sunt iritabili şi pot plânge mai mult, fiindca depresia afecteaza relatia de atasament dintre mama si bebelus. Bebelusul se simte astfel parasit, singur, neinteles si neacceptat.
Riscurile asociate cu administrarea unui antidepresiv sunt mici şi variază în funcţie de medicament, de doză, dar şi de cât timp îl iei.
Efectele secundare potenţial dăunătoare ale antidepresivelor includ:
- nasterea prematura
- tensiunea arterială crescută la nivelul plămânilor bebeluşului (hipertensiune pulmonară)
Dacă iei antidepresive în cel de-al treilea trimestru de sarcină, bebeluşul tău poate experimenta sindromul abstinenţei neonatale (sevrajul nou-nascutului). Acest lucru va fi probabil uşor şi de scurtă durată, dar poate include probleme de respiraţie, iritabilitate, chiar scăderea nivelului de zahăr în sânge (hipoglicemie).
Cum pot sa previn depresia in timpul sarcinii?
Atunci cand ai depresie este dificil sa faci faţă schimbărilor fizice, hormonale şi emoţionale ale sarcinii. Cea mai bună abordare este să discuţi cu medicul tău şi să găseşti un plan de tratament care să iti fie benefic, dar sa nu afecteze dezvoltarea bebelusului.
Rezistă nevoii de a rezolva multe treburi casnice înainte de a veni bebeluşul. A avea grija de tine este prioritatea ta, fiindca daca tie iti este bine atunci si bebelusul va creste in burtica fericit si sanatos. Nu vei putea să mai ai atât de mult timp pentru tine, după ce ai născut bebeluşul, aşa că până atunci profita de perioada sarcinii pentru a face lucrurile care iti plac, pentru a te odihni si relaxa.
Trebuie sa intelegi ca este greu sa treci singura peste episoadele depresie, de aceea iti recomandam sa urmezi un tratament individualizat - fie că este vorba despre terapie, medicamente, fie de o combinaţie a celor două.
Ce este depresia postpartum?
Daca depresia apare în primele patru până la şase săptămâni după naştere, ai putea avea depresie postpartum. (Jumătate dintre femeile cu depresie postpartum simt întâi simptome în timpul sarcinii). Simptomele şi tratamentul sunt aceleaşi cu cele ale depresiei înainte sau în timpul sarcinii.
Nu confunda depresia postpartum cu tristeţea postpartum care trece după o săptămână sau două de la nastere. Depresia postpartum este probabil rezultatul unei combinaţii de factori hormonali, genetici si care tin de experientele prin care treci.
Când ar trebui să suni urgent medicul?
Dacă nu reuşeşti să te ocupi de activităţile tale zilnice, ori daca ai gânduri de a-ţi face rău, contactează imediat medicul ginecolog sau medicul de familie. Daca simti o ingrijorare exgerata, daca ai atacuri de panica sau cele mai mici ganduri de a face rau bebelusului, ai urgent nevoie de ajutor, asa ca apeleaza la familie sau medici pentru a te ajuta.
Chiar daca depresia in sarcina este etichetata ca o problema de care nu se discuta, trebuie sa intelegi ca este o afectiune serioasa si ca nu poti depasi episoadele depresive pe cont propriu. Depresia trebuie tratata, chiar daca asta prespune, in cel mai bun caz, doar terapie.
Comentarii legate de Depresia in sarcina - cauze, simptome, tratament