Cum prevenim vergeturile?
Vergeturile sunt inevitabile în timpul sarcinii sau imediat după naştere, şi deşi sunt prezente la fiecare persoană, acestea sunt mai accentuate când slăbeşti sau te îngraşi în scurt timp.
Vergeturile sunt linii subţiri pe suprafaţa corpului care apar în urma ruperii ţesuturilor pielii care se află imediat sub piele. Deşi nu dor, acestea sunt totuşi inestetice şi apar ca urmare a întinderii pielii.
In cazul femeilor însărcinate marea majoritate observă apariţia vergeturilor chiar în primele săptămâni de sarcină. Atunci când apar, acestea au culoare roşiatică, apoi devin albicioase. Fibrele de colagen sunt cele care suportă trauma în urma întinderii pielii, se rup si provoacă aceste efect inestetic.
Vergeturile apar în mare parte pe coapse, sâni, şolduri si fese, dar la femeile gravide şi pe burtică, mai ales în ultima perioada a sarcinii.
Vergeturile sunt greu de tratat dar sunt mai uşor de prevenit.
Prevenirea aparitiei vergeturilor
Iată câteva metode care ne pot ajuta să prevenim într-o anumită măsură apariţia vergeturilor.
Masajul
Masajul zonelor care sunt predispuse la apariţia vergeturilor este util nu doar pentru prevenire dar şi pentru îmbunătăţirea circulaţiei sângelui si a limfei. In plus, reducem şi celulita prin masajul constant pe care îl putem face seară de seară, în timpul duşului sau după.
Vă recomand să folosiţi o perie specială pentru masaj, eventual cu peri din silicon, moi şi care să nu rănească pielea. Masajul să fie circular şi cât mai energic.
Alimentaţie şi hidratare
Alimentaţia bogată in vitamina E, zinc şi siliciu, vitamina A, vitamina D dar şi o hidratare corespunzătoare ne ajută sa prevenim rupturile fibrelor de colagen de la nivelul pielii. Deşi recomandarea de a bea 2 litri de apă într-o zi este atat de întalnita, adevărul este că de puţine ori ţinem cont de această soluţie eficientă şi la îndemână. Sfatul meu: ţineţi mereu un pahar de apă de 500 ml lângă voi şi după ce îl beţi umpleţi paharul la loc si asezaţi-l cât mai aproape de voi (dar fără să existe riscul să fie vărsat pe electronice).
Creme
Cremele emoliente au efect de hidratare dar sunt recomandate cele care conţin şi elemente naturale. Mai ales în timpul sarcinii, când apar cu precădere mai multe vergeturi decât în mod obişnuit, vă recomandăm o emulsie pe bază de muşeţel, pătlagină şi gălbenele.
Metode medicale
Metodele medicale se impun atunci când vergeturile devin o problemă care afectează sănătatea pielii, adică atunci când se extind pe o suprafaţă mare de piele care se fisurează. Printre acestea se numără: aplicarea unor derivaţi din vitamina A (retinoizi), terapia cu laser, îndepărtarea chirurgicală a zonelor afectate în anumite situaţii.
Ceea ce trebuie să ştiţi este că tratarea vergeturilor nu se poate realiza fără intervenţia medicală, dar putem preveni apariţia lor dacă aplicăm metodele de mai sus.
Comentarii legate de Cum prevenim vergeturile?
Sunt multe sfaturi bune,pentru a scapa de ele este nevoie de sport,creme, vointa