Saptamana 32 de sarcina a sosit... Bebelusul tau inca nu este pozitionat pentru nastere, dar se va misca in continuare in perioada urmatoare. Desi a crescut, inca are destul loc de miscare in interiorul uterului si profita de spatiul ramas liber pentru a se intinde - cu siguranta simti acele momente din plin!
Simptomele sarcinii sunt mai dificil de suportat incepand cu aceasta saptamana, insa eforturile tale merita! Bebelusul tau este dezvoltat si abia asteapta sa cunoasca lumea din afara uterului, dar mai ales sa isi vada parintii pentru prima oara.
Iata evenimentele importante din sarcina la 32 de saptamani!
Bebelusul a ajuns aproape de inaltimea maxima in a 32-a saptamana de sarcina; in perioada urmatoare va acumula mai multa grasime in stratul adiacent pielii si oasele se vor intari.
La doar 38-42 de cm si o greutate de 1.3 kg, bebelusul isi va face simtita prezenta - miscarile lui creeaza deja valuri sub pielea ta subtire si poti observa cu usurinta un calcai sau o palma evidentiate in relief.
Creierul copilului se dezvolta in aceasta saptamana, bebelusul clipeste mai des si poate sa simta chiar si diferentele de temperatura.
Pielea bebelusului are o culoare rozalie si nu mai este transparenta; se pot observa riduri in palma sau in dreptul incheieturilor. Pe langa straturile de grasime in formare, muschii vor incepe sa se maturizeze si sa se mareasca in volum. Oasele sunt inca fragile dar urmeaza sa se intareasca in urmatoarele saptamani de sarcina.
Cantitatea de lichid amniotic scade treptat incepand cu aceasta saptamana dar sacul amniotic ramane flexibil in continuare.
In saptamana 32 de sarcina, burtica este marita si pielea subtire iti permite sa observi fara dificultate miscarile bebelusului. In plus, in aceasta saptamana vei observa ca buricul iese in relief, din cauza maririi uterului care preseaza zona buricului.
Vei observa ca atunci cand mergi, burtica se va balansa usor fiindca peretele abdominal este destul de subtire insa rezistent. Chiar daca suferi mici lovituri, bebelusul nu va fi afectat fiindca lichidul amniotic amelioreaza in continuare socurile.
Cele mai frecvente simptome sarcina care se resimt in aceasta saptamana sunt: respiratie ingreunata, dureri de spate, constipatie, crampe musculare, insomnie, schimbari de dispozitie, sani grei si sensibili, contractii uterine, secretii vaginale abundente, urinarea frecventa, arsuri gastrice.
Palpitatiile apar mai ales in aceasta perioada a sarcinii insa nu sunt anormale. Inima ta pompeaza o cantitate mai mare de sange si are nevoie sa isi regleze ritmul. Daca palpitatiile sunt insotite de dureri in piept sau lipsa de aer, trebuie sa anunti imediat medicul.
Stilul de viata sanatos si miscarea sunt elemente de baza intr-o sarcina fara probleme. Multe mamici se intreaba insa daca sexul, inceapand cu a 32-a saptamana a sarcinii, afecteaza bebelusul sau poate induce travaliul.
O sarcina normala nu va fi afectata de un orgasm dar poate duce la cresterea numarului de contractii Braxton Hicks. Daca medicul nu ti-a recomandat contrariul, te poti bucura de sex cu partenerul tau, chiar daca adoptati un numar mic de pozitii (evita sa stai culcata pe spate fiindca uterul va presa venele care asigura circulatia sangelui spre inima).
Castiga energie si destinde-te in aceasta saptamana cu o serie de cocktail-uri din fructe care vor asigura necesarul de vitamine de care are nevoie corpul tau: portocale, lamai, grefe, pere, mere, zmeura.
Exerseaza respiratia si nu renunta la exercitiile Kegel, extrem de utile mai ales in cazul unei nasteri naturale.
Greutatea burticii va fi mai greu de suportat, asa ca foloseste centuri speciale pentru a proteja spatele si coloana vertebrala.
Testele de rutina se fac cu regularitate in acest ultim trimestru, de aceea este posibil sa faci o ecografie de control in saptamana 32 de sarcina. Masuratorile pe care medicul le face in cazul unei ecografii sunt menite sa estimeze greutatea si inaltimea bebelusului. Baietii cantaresc in general mai mult decat fetele in acest stadiu de dezvoltare, dar totul depinde si de stilul de viata adoptat de mamica insarcinata, alimentatia ei si mostenirea genetica.
Pozitia bebelusului este importanta in aceasta saptamana si va fi strict monitorizata. In cazul in care bebelusul sta cu capul in sus si funduletul in jos, medicul poate decide sa umeze o tehnica speciala de rasucire in pozitia corecta. Acum, bebelusul are loc de miscare insa in ultimele saptamani nu va avea la fel de mult spatiu iar pozitia bebelusului in travaliu influenteaza modul in care nasti.