Saptamana 3 de sarcina

Saptamana 3 de sarcina este cea in care miracolul are loc - incepe dezvoltarea embrionului. Ovulul fertilizat incepe sa se divida intr-un mod extrem de rapid si se pozitioneaza in uter.

Din aceasta saptamana, bebelusul tau incepe sa se dezvolte treptat, de la stadiul de ou, la embrion si apoi fetus. Fiecare etapa a evolutiei lui depinde de informatia genetica, alimentatie, mod de viata. Pune accent pe stilul sanatos de a trai si vei incepe sarcina cu dreptul!

Iata evenimentele importante din saptamana 3 de sarcina!

Evolutia bebelusului in saptamana 3 de sarcina

In doar trei zile, ovulul fertilizat ajunge sa se divida intr-o grupare de alte 58 de celule. Acest conglomerat se numeste blastocist. Blastocistul ajunge in uter si se implanteaza in peretele acestuia, incepand ulterior sa se transforme in embrion.

Embrionul trimite semnale creierului si menstruatia nu este declansata in timpul sarcinii. In plus, in organism se produce un nou hormon - hCG (gonadotropina corionica umana) - care mentine nivelul ridicat al progesteronului, extrem de util in cazul sarcinii.

In cazul in care ovulul se divide in doi embrioni, dupa ce a fost fertilizat de un singur spermatozoid, apare sarcina cu gemeni identici (bebelusii vor avea acelasi sex). Daca insa doua ovule diferite au fost fertilizate de doi spermatozoizi separati, atunci vei avea o sarcina cu gemeni non-identici (bebelusii pot avea si sexe diferite).

In cazul gemenilor, istoricul familiei conteaza. Daca ai rude apropiate care au avut gemeni, sunt sanse mai mari sa ai la randul tau gemeni, fiindca in timpul ovulatiei esti programata genetic sa produci doua ovule, in loc de unul. 

Ce se intampla in corpul gravidei in a treia saptamana de sarcina

gravida Saptamana 3 de sarcina

Organul tau reproductiv trece prin transformari complexe care permit mentinerea unei sarcini. In primul rand, foliculul din care provine ovulul fecundat se transforma in corpus luteum - corpul galben. Acest saculet plin cu lichid devine vascularizat si incepe sa produca progesteron, ajutand astfel blastocistul sa se fixeze de peretii uterului.

Daca ai probleme de fertilitate, poti opta pentru fertilizarea in vitro. Dupa recoltarea de ovule mature, medicii le fertilizeaza folosind sperma partenerului si le implanteaza in ovar. In cazul femeilor sub 40 de ani, se implanteaza in mod normal doi embrioni, pe cand in cazul femeilor de peste 40 de ani sunt folositi 3-4 embrioni. Scopul este sa creasca sansele inceperii unei sarcini dar sa se elimine riscul sarcinii multiple.

Alimentatie si sanatate la 3 saptamani de sarcina

Pastreaza in continuare un mod de viata echilibrat, respectand recomandarile din saptamanile anterioare. Chiar daca este doar saptamana 3 de sarcina si tu nici nu banuiesti ca esti insarcinata, stilul de viata conteaza.

Consuma alimente bogate in acid folic si vitamina B, relaxeaza-te cu exercitii usoare si cu miscare in aer liber.

Stresul are un efect negativ asupra conceptiei, asa ca bucura-te de aceasta saptamana si pregateste-te sentimental pentru o viata plina de schimbari.

Analize si teste medicale recomandate in sarcina: saptamana 3

Teste si ecografie in saptamana 3 de sarcina

Unele virusuri si infectii pot afecta evolutia bebelusului in sarcina, saptamana 3. Pojarul, intoxicatia alimentara si toxoplasmoza sunt cateva exemple care pot afecta embrionul.

Din acest motiv, mai ales daca ai animale, este important sa participi la testele indicate de medicul tau specialist.

In cazul toxoplasmozei,  unii medici recomanda chiar intreruperea sarcinii, asa ca verifica daca porti virusul si trateaza-te inainte sa concepi un copil.

Sunt medicamente care pot fi luate in timpul sarcinii, dar o mare parte din ele sunt interzise. In a doua categorie sunt incluse tratamentele contra alergiilor, analgezicele si antibioticele. Consulta medicul specialist pentru informatii complete sau citeste articolele despre sarcina legate de acest subiect.

Citeste mai multe despre sarcina

Descopera nume de copii

Ultima carte online

Alfabetul in imagini - carduri pentru decupat

Alfabetul in imagini - carduri pentru decupat Ajuta-ti copilul sa învete alfabetul cu ajutorul imaginilor, decupând c...

DESCARCA

delamamalafiica.ro
Modifică setările cookies