Saptamana 5 de sarcina este cea in care poti afla sigur daca esti insarcinata! Desi astepti cu nerabdare acest moment, se poate sa simti un amestec de emotii: fericire, neincredere, anxietate, euforie. Totul se va schimba pentru totdeauna in viata ta si a partenerului tau.
Chiar daca nu ai inca simptome, in corpul tau se petrec transformari incredibile. Putin cate putin, sufletelul din interiorul tau incepe sa creasca.
Iata evenimentele importante din saptamana 5 de sarcina!
Evolutia embrionului in saptamana 5 de sarcina este uimitoare. Celulele din lichidul amniotic se divid tot mai repede, incepand sa se specializeze cu fiecare stadiu al evolutiei.
Embrionul arata acum precum un conglomerat de celule si constituie baza sistemului nervos central. Creierul si coloana vertebrala se vor forma primele in acesta grupare de celule, desigur, in forma lor incipienta.
Marimea embrionului este de ~2.5 mm in aceasta saptamana.
In plus, baza de formare a placentei este pozitionata corect si aceasta incepe sa dezvolte ramuri subtiri care momentan nu sunt vascularizate dar care vor aduce aportul de oxigen si nutrienti necesari fetusului.
Ai in sfarsit dovada ca esti insarcinata, daca faci un test de sarcina, asa ca spune-i vestea partenerului tau de viata! Fie ca adopti varianta directa, fie ca recurgi la un truc (o cutie cadou cu testul de sarcina sau o pereche de botosei), partenerul tau va fi cu siguranta entuziasmat.
Transformarile hormonale pot induce in aceasta saptamana (si nu numai) o stare de anxietate. Sunt mamici care spun ca nu isi mai doresc un copil desi sunt insarcinate si s-au bucurat la aflarea vestii. Acest amestec de sentimente contradictorii este normal si se intampla in multe situatii. Incearca sa te relaxezi si sa descoperi, discutand cu partenerul tau, motivele reale de ingrijorare.
Modul de viata recomandat este cel in care alimentatia si miscarea trebuie sa fie realizate echilibrat. Aportul de acid folic este important in aceasta perioada, mai ales pentru ca sistemul nervos al embrionul este in formare. Consuma asadar legume verzi, fasole si cereale.
Stresul este un factor de risc si poate duce chiar la pierderea sarcinii, de aceea sfatul meu este sa te relaxezi . Alergarile usoare sau plimbarile nu vor afecta dezvoltarea embrionului si sunt recomandate daca vrei sa ramai in forma si sa ai o sarcina usoara. Metabolismul este oricum accelerat in sarcina, dar un plus de miscare contribuie la arderea grasimilor suplimentare.
Daca esti foarte slaba, discuta cu un nutritionist si stabileste un plan alimentar bine pus la punct. Daca organismul tau nu are suficiente elemente nutritive pentru fat, risti sa nasti prematur sau sa ai un bebelus prea micut. Nu adopta o alimentatie bogata in grasimi! Mananca multe fructe, proteine si alimente bogate in minerale si respecta numarul de mese zilnice recomandat.
Testul de sarcina este indicat in cazul in care nu ai menstruatie. In acest moment este foarte probabil sa obtii un rezultat valid, fiindca nivelul hormonului hCG din sange este mai ridicat in saptamana 5 de sarcina decat in saptamana anterioara.
Daca nu ai mai cumparat pana acum un test de sarcina, te asigur ca procedura este extrem de usoara. Este nevoie de cateva picaturi de urina pentru a umple canalul special (de preferat este sa testezi prima urina dupa trezire).
In functie de tipul testului se pot afisa doua linii colorate sau simboluri care sa indice daca esti insarcinata.
Daca ai constatat ca esti insarcinata in a cincea saptamana de sarcina, desi urmai o metoda contraceptiva, atunci iata ce trebuie sa faci in fiecare caz:
Cu siguranta deja te intrebi cand se va naste bebelusul tau desi este doar saptamana 5 de sarcina. Data nasterii lui se calculeaza numarand 280 de zile de la prima zi a ultimei tale menstruatii. Afla data nasterii bebelusului tau folosind calculator sarcina.
Ecografia va indica data estimativa insa bebelusii nu se nasc exact la termen, ci undeva intre a 37-a si a 42-a saptamana de sarcina.