Prima vizită la medic în perioada prenatală
Prima ta vizita la medic în perioada prenatală va fi probabil cea mai lungă, dacă nu te confrunţi cu probleme inainte de a ramane gravida.
De îndată ce ai obţinut un test de sarcină pozitiv, poţi suna pentru a programa o întâlnire cu medicul tău ginecolog sau cu medicul de familie. Dacă nu ai ales încă un medic care să te îngrijească pe durata sarcinii, este important să alegi unul şi să începi primele analize recomandate pentru gravide.
Mulţi obstetricieni vor programa prima vizită pentru momentul în care sarcina a ajuns la 8 săptămâni. Unii te vor vedea mai repede, mai ales dacă ai o afecţiune medicală, ai avut probleme cu o sarcină în trecut, sau ai simptome precum sângerări vaginale, dureri abdominale, greaţă şi vărsături severe.
Dacă ai luat medicamente sau crezi că ai fost expusă la o substanţă periculoasă, ia legatura cât mai curând posibil cu medicul tău.
La această prima vizita şi la toate examinările prenatale viitoare, să nu-ţi fie teamă să adresezi medicului tău întrebările la care doreşti să afli un răspuns. Dacă apar întrebări între întâlniri, poate fi util să le notezi pe o listă.
Detalii despre sanatatea ta sunt necesare la prima vizita medicala din sarcina
Iată ce este posibil să te întrebe medicul la prima vizita medicala din perioada prenatala:
Detalii ginecologice
- Dacă ciclurile menstruale sunt regulate şi cât de mult durează (poti afla asta folosind un calendar menstrual )
- Când a fost prima zi a ultimei menstruaţii (pentru a stabili data estimativă a naşterii)
- Toate simptomele sau problemele pe care le-ai observat de la ultima menstruaţie (legate de sarcină sau nu)
- Orice probleme ginecologice pe care le ai sau le-ai avut în trecut (inclusiv infecţii cu transmitere sexuală)
- Informaţii despre sarcini anterioare (dacă este cazul)
Alte aspecte ale istoricului medical
- Condiţii cronice şi medicamente utilizate pentru a le trata
- Alergii la medicamente
- Probleme psihiatrice
- Operaţii anterioare sau spitalizări
Obiceiuri care ar putea afecta sarcina
- Fumat
- Consumul de alcool
- Consumul de droguri
- Indiferent daca eşti (sau ai fost) victimă a abuzului sau dacă ai alte probleme care ţi-ar putea afecta siguranţa sau bunăstarea emoţională
Afla mai multe despre Simptomele in timpul sarcinii
Istoricul medical al familiei tale
Dacă vreuna dintre rudele tale a suferit de boli grave sau cronice. (Multe probleme de sănătate sunt cel puţin parţial ereditare, prin urmare, relatarea istoricului medical al familiei tale îl ajută pe medicul tău să urmărească potenţiale probleme.)
Realizează un istoric al defectelor de naştere şi genetice
Medicul te va întreba:
- Dacă tu, tatăl bebeluşului sau oricine altcineva din familiile voastre, are o tulburare cromozomială sau genetică, a avut întârzieri de dezvoltare sau s-a născut cu un defect structural la naştere.
- Despre orice medicamente sau suplimente nutriţionale pe care le-ai luat de la ultima menstruaţie şi dacă ai consumat alcool sau droguri. Ai timp sa te gândeşti la eventualele expuneri pe care le-ai putut avea asupra altor potenţiale toxine (întocmeşte o listă cu aceste preocupări, mai ales dacă locuieşti sau lucrezi în apropierea materialelor toxice).
!!! Informează-ţi medicul dacă ai avut recent erupţii, viruşi sau alte infecţii.
Explicaţii despre opţiunile pentru testarea genetică prenatală
Medicul îţi va efectua diverse teste de screening care îţi pot oferi informaţii despre riscul bebeluşului pentru sindromul Down, precum şi alte probleme cromozomiale şi defecte congenitale.
În timpul primului trimestru de sarcină, ţi se poate face un test de sânge care se efectuează între 9 şi 13 săptămâni. Dacă este disponibil în aria ta, ţi se va oferi şi un screening translucid nucal (un tip de ultrasunete efectuat de la 11 până la 13 săptămâni). Împreună, testul de sânge şi ultrasunetele sunt cunoscute sub numele de screeningul combinat din primul trimestru.
Screening-ul din primul trimestru poate fi realizat în asociere cu un ecran cvadruplu, un test de sânge efectuat între 15 şi 20 de saptamani de sarcina.
Dacă ai un risc crescut de a avea un copil cu o boală genetică, vei primi probabil un test prenatal neinvaziv (NIPT) în primul trimestru. Acesta este un test de sânge care poate detecta sindromul Down şi alte câteva afecţiuni cromozomiale la 10 săptămâni de sarcină sau mai târziu.
Dacă nu l-ai făcut deja, vei dori să faci şi un screening pentru depistarea de boli genetice. Este un simplu test de sânge sau salivă efectuat pentru a vedea dacă bebeluşul tău este expus riscului pentru oricare dintre cele 100 de tulburări genetice, cum ar fi fibroza chistică, boala celulară, talasemia şi boala Tay-Sachs.
În cele din urmă, ţi se vor oferi teste de diagnostic genetic care pot spune cu siguranţă dacă bebeluşul tău are sindrom Down sau alte probleme. Aceste teste includ biopsia de placentă (CVS, chorionic villus sample), efectuată în general la 10 până la 12 săptămâni, şi amniocenteza, de obicei, efectuată la 16 până la 20 de săptămâni.
CVS şi amniocenteza sunt invazive şi prezintă un risc mare de avort spontan, astfel încât femeile care aleg să facă aceste proceduri sunt, de obicei, cele cu un risc mai mare pentru probleme genetice şi cromozomiale. Unele viitoare mame aleg să aştepte rezultatele testelor de screening înainte de a decide dacă să facă şi unul dintre aceste teste de diagnosticare.
Afla mai multe despre: Teste obligatorii in sarcina
Examinări şi alte teste din timpul sarcinii
Unii medici vor efectua un ultrasunet la prima vizită prenatală. Dar dacă nu ai probleme medicale sau alte îngrijorări, este posibil să nu faci parte din această rutină. Iată ce este tipic:
- Un examen fizic minuţios
- Un examen pelvian, care include un frotiu Papanicolau (dacă nu ai avut unul recent) pentru a verifica dacă există celule anormale, ceea ce poate să indice cancerul de col uterin
- Posibil o cultură pentru a verifica Chlamydia şi Gonoreea
- Probă de urină pentru a testa infecţiile tractului urinar şi alte condiţii medicale
- Teste de sânge pentru
- Identificarea grupei sanguine şi determinarea factorului RH
- Verificarea anemiei
- Testarea pentru sifilis, hepatita B şi imunitatea la rubeola (rujeola germană)
- Testarea pentru imunitatea la varicelă, cu excepţia cazului în care ai avut-o deja sau ai primit 2 doze de vaccin împotriva virusului care o provoacă
De asemenea, poţi solicita un screening pentru a vedea dacă ai anticorpi împotriva citomegalovirusului (CMV). Citeşte articolul nostru despre modul în care CMV poate fi periculos pentru bebeluşul tău nenăscut şi ce poţi face pentru a evita contractarea acestui virus, în timpul sarcinii, dacă nu ai fost deja infectată. Acest lucru este important în special dacă ai un copil la grădiniţă sau creşă, deoarece el poate să ia uşor CMV de acolo şi să-l transmit mai departe.
Doctorii recomandă acum ca toate femeile gravide să fie testate pentru HIV, virusul care provoacă SIDA, la prima vizită prenatală. Dacă medicul nu îţi oferă un test HIV, asigură-te că îl întrebi. Dacă ai virusul, tratarea, în timpul sarcinii, poate reduce dramatic şansele de a transmite infecţia copilului tău.
Dacă ai un risc crescut de diabet gestational, este posibil să faci un test de toleranţă la glucoză la prima vizită.
Sfaturi şi informaţii cu privire la ce urmează în perioada sarcinii și la naștere
Medicul îţi va oferi sfaturi legate de consumul de alimente, alimente care trebuie evitate, creşterea în greutate şi vitamine prenatale. Vei auzi despre disconfortul obişnuit al sarcinii timpurii şi vei fi atenţionată asupra simptomelor care necesită o atenţie imediată.
Sănătatea emoţională este foarte importantă. Medicul te va examina pentru eventuale semne de depresie in timpul sarcinii. Dar nu aştepta să fii întrebată. Dacă te simţi deprimată sau anxioasă, spune-i asta medicului tău astfel încât să fii îndrumată către un specialist care te poate ajuta.
Medicul îţi va vorbi despre pericolele legate de fumat, consumul de alcool, consumul de droguri şi luarea anumitor medicamente. Dacă ai nevoie de ajutor pentru a renunţa la fumat sau la orice altă dependenţă, cere o trimitere către un specialist sau consilier.
Medicul va parcurge cu tine informaţii cu privire la exerciţii permise şi exerciţii interzise în timpul sarcinii, sfaturi de călătorii şi legate de sex în timpul sarcinii; pericolele de mediu şi de muncă care pot afecta bebeluşul şi cum poţi evita anumite infecţii cum ar fi toxoplasmoza.
Dacă este sezonul de gripă (sau se apropie), medicul îţi va vorbi probabil despre administrarea unui vaccin împotriva gripei (gripa in sarcina poate fi periculoasa)
La final, vei programa următoarea întâlnire, care ar trebui să fie peste aproximativ 4 săptămâni.
Afla mai multe despre: Crampele musculare din timpul sarcinii
Comentarii legate de Prima vizita la medic in perioada prenatala