Biopsia de vilozitati coriale

Biopsia de vilozitati coriale (biopsia placentara) face parte din seria de analize sarcina solicitate de medic daca este nevoie. Acest test are rolul de a identifica anumite anomalii cromozomiale, dar este un test invaziv, de aceea trebuie sa iei in considerare atat beneficiile cat si riscurile.
Testarea consta in prelevarea unor fragmente din placenta, mai exact vilozitati coriale, parti componente ale placentei.
Avantaje ale biopsiei de vilozitati coriale
Biopsia placentara se recomanda a fi efectuata in saptamanile 11-16 de sarcina iar rezultatele sunt procesate in cateva zile.
Scopul este analiza celulelor prelevate din placenta pentru a descoperi daca exista riscul aparitiei unor anomalii genetice precum sindromul Down. Placenta este compusa din celule care provin de la mama dar si de la fat. Vilozitatile coriale provin din evolutia embrionului, in consecinta au aceeasi schema genetica precum bebelusul.
Prelevarea celulelor placentare se poate face in doua moduri: transabdominal (introducerea unui ac subtire prin burtica in zona placentei) sau transcervical (introducerea unui cateter prin vagin). Alegerea unui anumit tip de prelevare se face in functie de pozitionarea placentei in uter.
Eficienta acestui test este de peste 99% dar acest tip de analiza este propusa de medic doar daca exista factori de risc. Pot fi identificate anomalii cromozomiale precum: sindromul Down, fibroza chistica, boala Tay-Sachs, siclemia, etc. In 1 % din cazuri se pot obtine rezultate false, de aceea este necesara o testare suplimentara pentru confirmarea diagnosticului.
Indicatii si riscuri pentru biopsia de vilozitati coriale
Biposia de vilozitati coriale (BVC) este recomandata in cazul mamicilor insarcinate care au depasit varsta de 35 de ani. De asemenea, mamicile care au mai avut un copil cu anomalii genetice prezinta un risc mai mare in sarcina. Medicul va recomanda aceasta analiza mamicilor care au in istoricul medical un avort spontan ori au avut parinti sau rude cu malformatii genetice.
Fiind o metoda invaziva, exista riscul de 0.5-1% de avort spontan mai ales pentru ca acest test se realizeaza in primul trimestru de sarcina. Daca testul este efectuat inainte de saptamana a zecea, pot aparea dereglari in dezvoltarea normala a membrelor fatului.
Riscurile scad considerabil daca alegi un medic experimentat in acest tip de analiza. In plus, prelevarea se face cu ajutorul ecografului, astfel medicul va identifica exact pozitia placentei si a bebelusului.
Daca ai facut aceasta analiza, cu siguranta vei primi recomandarea de a te odihni, evitarea efortului fizic, stresului si activitatii sexuale pentru urmatoarele zile. Pot aparea uneori sangerari si crampe abdominale, caz in care trebuie sa consulti medicul.
Decizia de a face aceasta analiza iti apartine, de aceea trebuie sa pui in balanta riscurile si beneficiile. Anumite anomalii pot fi tratate daca sunt identificate in timpul sarcinii, pe cand altele pot afecta grav viata bebelusului. Tu decizi daca doresti sa afli toate informatiile despre sanatatea fatului din timpul sarcinii sau daca vrei sa le descoperi ulterior.
Comentarii legate de Biopsia de vilozitati coriale (placentara)