Determinarea factorului Rh și importanța lui în sarcină
Atunci când aflăm că suntem gravide și avem o primă întâlnire cu medicul ginecolog, primim recomandări pentru o serie de analize.
Analizele, fie că sunt teste de sânge sau urină, ajută medicul să ia decizii privind evoluția sarcinii, asigurându-se astfel că ia toate măsurile necesare pentru sănătatea mamei și a bebelușului.
O analiză de sânge care nu trebuie omisă în sarcină este determinarea factorului Rh. Despre factorul Rh și importanța determinării lui vom discuta în acest articol.
- Ce este factorul Rh și de ce este important pentru o gravidă să afle dacă îl are?
- Care sunt șansele ca bebelușul să fie incompatibil cu mine privind Rh-ul?
- Cum ar putea sângele bebelușului să ajungă în al meu?
- Cum mă ajută injecția cu imunoglobulină Anti-D?
- Ce se întâmplă cu bebelușul dacă sistemul meu imunitar dezvoltă anticorpi?
Ce este factorul Rh și de ce este important pentru o gravidă să afle dacă îl are?
Factorul Rh sau factorul Rhesus este o proteină care se află pe suprafața celulelor roșii. Dacă sângele tău are factorul Rh, atunci ești Rh-pozitiv, în caz contrar ești Rh-negativ. În jur de 85% din caucazieni sunt Rh-pozitivi. Dacă îți lipsește factorul Rh, atunci trebuie să iei în considerare anumite recomandări în perioada sarcinii și după momentul nașterii.
Dacă ești Rh-negativă, sunt șanse mari ca sângele tău să fie incompatibil cu sângele bebelușului care ar putea fi Rh-pozitiv. Nu ai cum să știi asta decât după ce bebelușul se naște, dar în cele mai multe situații se presupune că este așa, luându-se astfel diverse măsuri de precauție.
O incompatibilitate în ceea ce privește Rh-ul este foarte puțin probabil să pună în pericol sănătatea ta sau a bebelușului în timpul sarcinii, dacă este primul copil. Dar dacă sângele bebelușului se amestecă, la naștere sau uneori chiar și în timpul sarcinii, cu al tău, sistemul tău imunitar produce anticorpi împotriva celulelor roșii ce au factorul Rh. Dacă acest lucru se întâmplă, vei avea o sensibilitate mare la factorul Rh, iar data viitoare când vei avea o sarcină, iar bebelușul va fi Rh-pozitiv, acești anticorpi vor ataca sângele bebelușului.
Din fericire, poți evita să ai sensibilitate la factorul Rh printr-un vaccin denumit imunoglobulina Anti-D (anti Rh). Acest vaccin se administrează în toate cazurile în care există riscul ca sângele tău să fie expus la sângele bebelușului.
Dacă ești Rh-negativă, dar nu ai primit acest vaccin la prima sarcină, un test în perioada de preconcepție îti poate indica dacă ai anticorpii specifici. Acești anticorpi pot să apară chiar și atunci când ai avut o sarcină ectopică, un avort sau ai pierdut o sarcină.
Dacă ai anticorpii, dar este prea târziu să primești injecția, iar bebelușul tău are Rh-pozitiv, este posibil să apară probleme privind evoluția lui în burtică, dar și după naștere. Dacă nu ai anticorpii, atunci injecția va opri formarea lor.
Care sunt șansele ca bebelușul să fie incompatibil cu mine privind Rh-ul?
Dacă tatăl copilului are Rh-pozitiv, așă cum în majoritatea cazurilor se întâmplă, ai 70% șanse să naști un bebeluș Rh-pozitiv. Așadar sunt șanse ridicate să există incompatibilitate în ceea ce privește Rh-ul. Medicul va considera că există această posibilitate, chiar dacă nu poate identifica factorul Rh al bebelușului decât după naștere, ori în cazul unei amniocenteze, dacă aceasta este recomandată pentru a determina diverse alte probleme.
Citește mai multe decpre amniocenteză și când este recomandată în sarcină.
Dacă tu ești Rh-pozitivă iar tatăl copilului este Rh-negativ, este posibil să ai un copil Rh-negativ. In ciuda acestei diferențe, nu ai motive de îngrijorare, fiindcă este puțin probabil ca bebelușul să fie expus la sângele tău și să dezvolte anticorpi. Aproape întotdeauna se întâmplă exact opusul.
Cum ar putea sângele bebelușului să ajungă în al meu?
In timpul sarcinii, sângele bebelușului este separat de sângele tău și foarte puține celule roșii pot străbate placenta. De fapt, până la momentul nașterii, sângele tău nu are cum să se amestece cu cel al bebelușului. De aceea incompatibilitatea privind RH-ul nu este o problemă la primul bebeluș: dacă sângele nu se amestecă la naștere, bebelușul se va naște înainte ca sistemul tău imunitar să producă suficient de mulți anticorpi care să cauzeze probleme.
După naștere, vei avea nevoie de o injecție, mai ales dacă bebelușul este Rh-pozitiv. Injecția are rolul de a preveni să dezvolți anticorpi care ar ataca bebelușul Rh-pozitiv, dacă mai rămâi însărcinată.
Imediat după naștere, doctorul va prelua o picătură de sânge din călcâiul bebelușului pentru a realiza o serie de teste, inclusiv Rh-ul. Fără tratament, sunt 15% șanse să produci anticorpi, iar cu tratamentul recomandat șansele sunt aproape 0%.
Fiindcă un număr mic de femei (2%) dezvoltă anticorpi în al treilea trimestru de sarcină, vei primi o injecție de imunoglobulină anti-D la 28 de săptămâni de sarcina. Vei mai avea nevoie de injecție de fiecare dată când există riscul ca sângele tău se se amestece cu cel al bebelușului. Iată câteva situații:
- Pierderea unei sarcini
- Avort
- Sarcină ectopică
- Sarcină molară
- Amniocenteză
- Sângerări vaginale (citește mai multe despre sângerările în timpul sarcinii )
- O rană la nivelul abdomenului în timpul sarcinii
- Biopsia de vilozităţi coriale
Dacă te regăsești în situațiile de mai sus, amintește-i medicului care te supraveghează în timpul sarcinii că ai Rh-negativ și asigură-te că primești injecția în cel mult 72 de ore.
Cum mă ajută injecția cu imunoglobulina Anti-D?
Injecția cu imunoglobulină anti-D conține o mică doză de anticorpi colectați de la donatorii de sânge. Acești anticorpi omoară toate celulele roșii cu Rh-pozitiv care au ajuns în sangele tău. Anticorpii din această injecție sunt la fel ca ai tăi, dar doza este atât de mică încât nu vor determina probleme cu bebelușul. Aceasta se numește imunizare pasivă: pentru a funcționa, trebuie să primești injecția în cel mult 72 de ore de la expunerea la sângele bebelușului.
Protecția vaccinului durează în jur de 12 săptămâni. Dacă ești gravidă și ești expusă unuia din riscurile de mai sus după câteva săptămâni de la administrarea injecției (dacă ai un accident, de exemplu), medicul poate să decidă dacă primești o nouă doză desi nu au trecut cele 12 săptămâni .
Vei primi injecția în mușchi și este posibil să apară o ușoară umflătură în zona înțepăturii sau chiar să ai o febră ușoară. Nu există alte efecte adverse. Injecția este sigură chiar dacă bebelușul nu este Rh-pozitiv.
Ce se întâmplă cu bebelușul dacă sistemul meu imunitar dezvoltă anticorpi?
In primul rând, dacă sarcina ta este monitorizată iar medicul tău cunoaște faptul că ești Rh-negativă iar tatăl copilului este Rh-pozitiv, atunci vei primi cu siguranță tratamentul potrivit. Chiar și fără tratament, șansele să dezvolți anticorpi sunt aproape 50% chiar după mai multe sarcini cu incompatibilitate privind Rh-ul.
Dacă nu ai primit injecția, dar ai devenit totuși sensibilă la factorul Rh, bebelușul tău va dezvolta boala hemolitică a nou-născutului, dacă are Rh-pozitiv. Anticorpii tăi vor străbate placenta și vor ataca factorul Rh atașat de celulele roșii ale bebelușului. Astfel că bebelușul va suferi o anemie severă.
Dacă ai sensibilitatea la factorul Rh, vei produce mai mulți anticorpi cu fiecare nouă sarcină, așadar riscul apariției bolii hemolitice este din ce în ce mai mare, cu fiecare sarcină.
Boala hemolitică a nou-născutului are diverse forme de manifestare, de la anemii ușoare până la probleme mai grave. Partea bună este aceea că medicii au găsit noi metode de a salva bebelușii care suferă de această afecțiune. Astfel, sângele tău va fi testat periodic pentru a determina dacă ai dezvoltat sau nu anticorpii.
După naștere, bebelușul ar putea să primească transfuzii cu sânge care să înlocuiască celulele roșii afectate de anticorpi cu cele care au Rh-negativ. Acest lucru ajută la stabilizarea unui nivel bun de celule roșii și prevenirea unor complicații pe parcurs. In timp, celulele Rh-negative vor muri și sângele va deveni Rh-pozitiv, dar până atunci, anticorpii nu vor mai exista în sânge.
In concluzie, factorul Rh nu trebuie să te sperie, dacă ești gravidă și tatăl copilului este Rh-pozitiv iar tu ești Rh-negativă. Important este să faci analizele de sânge, să urmezi sfaturile medicului care te monitorizează pe toată perioada sarcinii și să amintești despre această situație medicilor care te consultă în diverse momente ale sarcinii.
Comentarii legate de Determinarea factorului Rh și importanța lui în sarcină