Sangerarile vaginale in timpul sarcinii – Ce este normal si cand sa ai motive de ingrijorare
Sangerarea vaginala poate fi un simptom de speriat mai ales atunci cand esti gravida. Orice tip de sangerare este terifianta pentru mamica, in timpul sarcinii, insa vestea buna este ca, desi sangerarile vaginale apar la aproape o treime dintre femeile insarcinate, acestea reprezinta rareori o amenintare reala pentru mama sau pentru bebelus.
Cu toate acestea, recomandam gravidelor sa nu ignore posibilele semne ale sangerarilor pentru ca acestea pot uneori indica o varietate de complicatii, inclusiv avortul spontan, sarcina ectopica si placenta previa. Asadar, afla care sunt cauzele sangerarii, din timpul sarcinii, si ce ar trebui sa faci daca ti se intampla tie. Iata ce ar trebui sa stii.
Primele 20 de saptamani
Desi sangerarea vaginala, din timpul sarcinii, te poate face sa te ingrijorezi, este important, in cazul in care ti se intampla si tie, sa incerci sa nu intri in panica (una din 5 gravide are parte de aceasta experienta). Desi, intotdeauna, sangerarile vaginale trebuie luate in serios si este indicat sa te prezinti la un control medical, in cele mai multe dintre cazuri, acestea nu au fost semnele unor probleme grave legate de sarcina. Medicii estimeaza ca un procent de 25-40% dintre femei poate experimenta unele sangerari vaginale, undeva in timpul primului trimestru de sarcina, iar cel mai adesea sarcina va progresa, in mod normal, in totalitate.
Mai jos, poti citi cateva dintre motivele pentru care pot aparea sangerari inofensive, in timpul sarcinii:
- implantarea ovulului care poate avea loc oricand in a sasea si a 12-a zi dupa conceptie;
- schimbari hormonale;
- examen intern efectuat de medicul obstetrician;
- anumite infectii vaginale (cum ar fi vaginita bacteriana sau infectii cu transmitere sexuala cum ar fi chlamydia);
- multe femei pot sangera dupa actul sexual intrucat cervixul este o zona sensibila si poate fi iritat cu usurinta; in acest caz, este indicata intreruperea activitatii sexuale pana la efectuarea unui consult medical.
Uneori sangerarea, din prima jumatate a sarcinii, poate fi un semnal care indica probleme grave, cum ar fi:
- Avortul spontan – Semnele unui avort spontan includ: sangerari vaginale, crampe abdominale mai puternice decat cele menstruale, eliminarea de tesut prin vagin. Desi sangerarile vaginale pot fi semnele unui avort spontan, acest lucru nu inseamna ca avortul este iminent.
- Sarcina ectopica sau sarcina extrauterina este sarcina in care ovulul s-a implantat in afara uterului (in mod special, undeva la nivelul trompelor uterine). Sarcinile ectopice sunt mai putin frecvente decat avorturile spontane: 1 la 60 de sarcini. Sarcina ectopica sau extrauterina nu poate progresa, in mod normal, si pune in pericol viata mamei daca este lasata nediagnosticata. Semnele sarcinilor ectopice sunt urmatoarele: crampe abdominale mai puternice decat cele menstruale, durere ascutita in zona abdominala, niveluri scazute de HCG, sangerari vaginale. Femeile predispuse la sarcini ectopice sunt cele care au avut: infectii ale trompelor vaginale, o sarcina ectopica anterioara, au suferit in trecut interventii chirurgicale pelvine.
- Sarcina molara este o complicatie foarte rara si este o sarcina neviabila. Sarcina molara este una dintre cauzele rare ale sangerarilor timpurii, din timpul unei sarcini, si este caracterizata prin cresterea unui tesut anormal in locul embrionului. Printre semnele unei sarcini molare se numara: sangerarile vaginale, nivel neobisnuit de ridicat al HCG, absenta batailor inimii fetale, observarea la ecografie unei formatini sub forma de ciorchine in uter.
Ultimele 20 de saptamani
Desi riscul unui avort spontan scade simtitor, dupa primul trimestru de sarcina, si multe dintre primele complicatii nu mai sunt acum un factor (cum ar fi sarcina ectopica sau sarcina molara), sangerarea vaginala, din a doua jumatate de sarcina, ar trebui sa fie luata in serios, mai ales daca este in curs de desfasurare. Cauzele pentru sangerarea vaginala, prezenta in a doua jumatate a sarcinii, pot include:
- Actul sexual;
- Examinarea de col uterin, in special, spre sfarsitul celui de-al treilea trimestru de sarcina, atunci cand controalele, din timpul sarcinii, devin mai frecvente;
- Desprinderea de placenta – este acea situatie in care placenta se desprinde de peretele uterului si care poate provoca sangerari vaginale severe. Desprinderea de placenta pune in pericol atat viata mamei, cat si viata copilului. Potrivit Academiei Americane a medicilor de familie, desprinderea de placenta este cea mai frecventa cauza de sangerare grava din timpul sarcinii. Aceasta conditie este rara si apare numai la aproximativ 1% dintre femei si, de obicei, aceasta se declanseaza dupa 12 saptamani de sarcina;
- Placenta previa apare atunci cand placenta este coborata din uter, acoperind complet sau partial colul uterin. Aceasta afectiune este grava si necesita imediat ingrijire medicala. Placenta previa se manifesta la 1 din 200 de sarcini, iar sangerarea nu este, de obicei, insotita de durere. In categoria de risc, se incadreaza femeile care au nascut deja copii, au nascut prin cezariana anterior unei nasteri normale, au suferit diverse interventii chirurgicale pe uter si cele care au o sarcina cu gemeni sau tripleti.
- Travaliul prematur este cel in cazul caruia sangerarile vaginale sunt insotite de urmatoarele simptome: crampe sau contractii, diaree, presiune pelvina sau dureri in spate, si se manifesta inainte de 37 de saptamani de sarcina. Aceste sangerari vaginale ar putea avea repercusiuni grave pentru copil, daca nu sunt luate imediat masuri medicale. Dupa 37 de saptamani, aceste simptome sunt semnele intrarii normale in travaliu.
Ce sa faci daca ai sangerari vaginale anormale in timpul sarcinii
Deoarece sangerarile vaginale, in orice trimestru, pot indica o problema, nu ezita sa-l suni pe medicul tau. In cazul sangerarilor vaginale, se recomanda purtarea unui absorbant, pentru a putea urmari cat de mult sangerezi si pentru a putea inregistra tipul sangerarii ( de exemplu, roz, maro, rosu; neted sau plin de cheaguri) si a putea fi testata ulterior de catre medic. Se va evita utilizarea tamponului si intretinerea actului sexual pe durata sangerarii. Pentru a putea identifica principala cauza a sangerarii, trebuie sa astepti primirea rezultatului ecografiei. Ultrasunetele vaginale si abdominale sunt adesea efectuate impreuna, ca parte a unei evaluari complete.
Daca prezinti oricare dintre urmatoarele simptome, care ar putea fi semnele unor niste probleme grave medicale, cum ar fi avortul spontan sau altele, prezinta-te de indata la camera de urgenta sau suna imediat la 112:
- Dureri severe sau crampe intense, in partea de jos a abdomenului;
- Sangerare severa, indiferent daca este insotita de durere sau nu;
- Sangerare vaginala care contine tesut placentar;
- Stari de ameteala si lesin;
- O febra mai mare de 38 grade Celsius si/sau frisoane.
Bebelusul meu va fi in siguranta?
Este probabil ca bebelusul tau sa fie in regula deoarece multe dintre petele sau sangerarile usoare vaginale sunt de multe ori inofensive. Multe sarcini continua, in ciuda problemelor anticipate de sangerare vaginala. De aceea, daca ai sangerari vaginale, in timpul sarcinii, este indicat sa discuti cu medicul tau, chiar daca sangerarea s-a oprit, pentru a te asigura ca ai eliminat toate simptomele care pot semnala o problema legata de evolutia sarcinii tale. Si, cel mai important aspect, incearca sa ramai pozitiva!
Indiferent de perioada sarcinii in care au loc sangerarile vaginale, trebuie sa-i comunici telefonic acest fapt medicului tau si sa te prezinti la un consult, pentru a primi confirmarea ca nu este nimic in neregula cu sarcina ta.
Comentarii legate de Sangerarile vaginale in timpul sarcinii – Ce este normal si cand sa ai motive de ingrijorare
Cosmina, uneori sunt posibile mici sangerari in timpul sarcinii, dar daca acestea nu sunt insotite si de alte simptome, atunci sunt inofensive. Daca nu ai avut si alte simptome in afara de o mica sangerare, cel mai probabil nu este vreo problema cu evolutia sarcinii. Totusi, daca ai motive de ingrijorare sau instinctul iti spune ca trebuie sa faci o verificare, nu ezita sa contactezi medicul ginecolog pentru a confirma ca sarcina decurge normal. Iti recomand sa consumi cat mai multe alimente bogate in acid folic care ajuta la fixarea sarcinii. Sa ai o sarcina usoara!
Buna burtici.Sunt insarcinata in sapt 10 aseara m-am spalat inauntru si am observat cateva firicele de sange,asta nu mai am nimic,sa ma ingrijorez sau nu?