Citomegalovirus in sarcina
Ce inseamna o infectie cu citomegalovirus in sarcina?
Infectia cu citomegalovirus in sarcina reprezinta un pericol pentru 1-4% din femeile gravide. Citomegalovirus (CMV) este un virus care aparţine familiei virusurilor herpetice. Este cel mai frecvent virus transmis bebeluşilor în timpul sarcinii.
Majoritatea bebeluşilor cu citomegalovirus congenital nu au probleme cauzate de această afecţiune. Dar unii sunt foarte bolnavi la naştere şi pot ajunge să se confrunte cu o serie de probleme de termen lung. Alţii pot părea bine iniţial, dar pot dezvolta pierderi de auz şi alte complicaţii cauzate de infecţie, luni sau chiar ani mai târziu.
- Care sunt şansele de a-i transmite infecţia bebeluşului meu dacă am fost infectată cu citomegalovirus?
- Va avea bebeluşul meu probleme de sănătate dacă se naşte infectat cu citomegalovirus?
- Cum am ajuns să fiu infectată cu citomegalovirus?
- Cum se transmite virusul CMV de la mamă la bebeluş?
- Ce simptome apar la infectia cu citomegalovirus in sarcina?
- Ce tratament pentru infectia cu citomegalovirus exista?
- Ce pot face pentru a evita contractarea CMV în timp ce sunt însărcinată?
Care sunt şansele de a-i transmite infecţia bebeluşului meu dacă am fost infectată cu citomegalovirus?
Transmiterea citomegalovirusului depinde de momentul în care ai fost infectată, pentru prima dată, cu virusul. Cel puţin 50% dintre femei au deja anticorpi împotriva CMV, înainte de a rămâne gravide, ceea ce înseamnă că au fost infectate anterior. (Majoritatea persoanelor cu CMV nu dezvoltă niciun simptom, aşa că probabil nu ştiai dacă ai fost vreodată infectată.)
Ca şi alte virusuri herpetice, citomegalovirusul rămâne, în stare latentă, în corp, după infecţia iniţială. Virusul poate deveni mai târziu reactivat, mai ales dacă sistemul imunitar este compromis, rezultând în ceea ce se numeşte o infecţie recurentă CMV.
Din fericire, riscul de a transmite virusul bebeluşului tău, în timpul unei infecţii recurente, este foarte scăzut (CDC estimează că este de aproximativ 1%), iar riscul complicaţiilor grave este chiar mai mic. Deci, dacă ai contractat prima infecţie cu citomeglovirus, cu cel puţin 6 luni, înainte de a concepe, riscul de contractare pentru bebeluşul tău este foarte mic.
Cu toate acestea, dacă eşti infectată, pentru prima dată, în timpul sarcinii, şansa de a transmite virusul şi bebeluşului este mult mai mare. Aproximativ 1% până la 4% dintre femeile neinfectate anterior au o primă infectie cu citomegalovirus in sarcina. Dintre aceste femei există o probabilitate de 30-50% ca bebeluşul să fie infectat în uter. Şi şansa ca bebeluşul să ajungă să se confrunte cu probleme grave de sănătate, din cauza virusului, este, de asemenea, mult mai mare.
Citeste si despre Gripa în timpul sarcinii
Va avea bebeluşul meu probleme de sănătate dacă se naşte infectat cu citomegalovirus?
Aproximativ 85 - 90% dintre nou-născuţii cu CMV congenital au infecţii "silenţioase", ceea ce înseamnă că nu au simptome la naştere. Marea majoritate a acestor copii continuă să se descurce bine şi nu prezintă complicaţii legate de CMV. (Unii dintre aceşti copii - aproximativ 5-15% - dezvoltă mai târziu probleme, cel mai frecvent fiind vorba despre pierderea auzului.)
Restul de 10-15% dintre nou-născuţii infectaţi cu CMV, în uter, au complicaţii grave prezente la naştere, cum ar fi anomalii ale sistemului nervos central, incetinirea creşterii, cap neobişnuit de mic, splină şi ficat mărit, icter şi erupţii cutanate cauzate de sângerări sub piele. Unii dintre aceşti copii mor. Şi până la 90% dintre supravieţuitori ajung să aibă probleme grave de sănătate pe termen lung, care pot include pierderea auzului, tulburări vizuale, dizabilităţi intelectuale şi alte probleme neurologice.
Cum am ajuns să fiu infectată cu citomegalovirus ?
CMV se răspândeşte prin contact direct cu fluidele corporale ale persoanei infectate, cum ar fi salivă, urină, fecale, spermă, secreţii vaginale, sânge, lacrimi şi lapte matern.
Poţi deveni infectată dacă, de exemplu, îţi împarţi tacâmurile, te săruţi pe gură, sau faci sex cu o persoană infectată. De asemenea, poţi lua CMV dacă atingi lichidul infectat şi apoi îţi atingi gura sau nasul.
Cum se transmite virusul CMV de la mamă la bebeluş?
În timpul sarcinii, transmiterea virusului la bebeluş poate să aibă loc prin intermediul placentei. Sau un copil poate contracta CMV prin contactul cu secreţiile infecţioase sau cu sânge, în timpul naşterii, sau, mai târziu, prin laptele matern infectat.
Majoritatea copiilor care contractează virusul, în timpul naşterii sau prin alaptare (în special cei născuţi la termen), dezvoltă simptome mai puţine sau deloc ori au probleme, mai târziu, din cauza infecţiei. Astfel, mamele infectate pot naşte vaginal şi, în cele mai multe cazuri, îşi pot alăpta bebeluşii.
Citeste si despre Virusul human papilloma (HPV) în timpul sarcinii
Ce simptome apar la infectia cu citomegalovirus in sarcina?
Fără testare, nu poţi spune dacă ai citomegalovirus. Majoritatea oamenilor nu ştiu dacă au avut o infecţie cu CMV în trecut sau dacă au una în prezent deoarece, dacă nu au un sistem imunitar slăbit, este probabil să nu dezvolte simptome ale infectiei cu citomegalovirus. Cei care tind să aibă simptome sunt cele care imită mononucleoza - febră, glande umflate şi o durere în gât. De asemenea, te poţi simţi obosită şi bolnavă.
Există teste de sânge pentru a verifica prezenţa CMV, multe femei însărcinate primind recomandarea de a face testul. Ai putea fi testată în anumite circumstanţe, cum ar fi dacă un ultrasunet indică o constatare suspectă, care poate fi asociată cu CMV, se întâmplă să ai simptome ale infecţiei, sau suspectezi că ai fost recent expusă la CMV.
Discută despre testare cu medicul tău, dacă petreci mult timp în rândul copiilor mici, în special dacă lucrezi în îngrijirea copiilor sau dacă un copil cu care intri în contact strâns merge la grădiniţă sau alt centru de îngrijire a copiilor. Mulţi copii mici contractează CMV şi tind să fie contagioşi pentru o perioadă relativ lungă de timp.
Dacă eşti suspectă de CMV, te poţi adresa unui medic pentru o sarcină cu risc crescut.
Ce tratament pentru infectia cu citomegalovirus exista?
Dacă testele de sânge arată că ai avut o infecţie recentă, medicul va face o ecografie detaliata, pentru a căuta anomalii la bebeluşul în curs de dezvoltare sau a placentei. De asemenea, poţi face amniocenteza pentru a vedea dacă bebeluşul tău are CMV, dar acest test nu va spune dacă bebeluşul va dezvolta probleme de sănătate cauzate de infecţie.
Ce pot face pentru a evita contractarea CMV în timp ce sunt însărcinată?
Deşi nu există nicio modalitate sigură de a evita infectarea cu citomegalovirus, poţi scădea riscul de apariţie a acesteia şi a altor boli infecţioase prin luarea acestor măsuri de precauţie:
- Spală-ţi des mâinile - şi întotdeauna după contactul cu scutecele sau cu saliva unui copil mic. Mâinile se curăţă cu apă şi săpun timp de 15 până la 20 de secunde.
- Nu săruta copiii sub vârsta de 6 ani pe gură sau pe obraz. (Poţi să-i săruţi pe cap sau să-i îmbrăţişezi.)
- Nu folosi la comun mâncare, tacâmuri sau pahare cu copii mici.
Dacă lucrezi în îngrijirea copiilor, află dacă este posibil să-ţi schimbi responsabilităţile, astfel încât să ai un contact mai puţin direct cu copiii mici, în special cu cei de la 1 la 2 1/2 ani. Dacă acest lucru nu este posibil, fii foarte vigilentă în ceea ce priveşte igiena. De exemplu, foloseşte mănuşi latex, de unică folosinţă, la schimbarea scutecelor şi asigură-te că le scoţi imediat după aceea şi te speli bine pe mâini, cu apă şi săpun.
Citeste si despre Infectii ale tractului urinar in timpul sarcinii
Comentarii legate de Citomegalovirus în timpul sarcinii