Infecţii ale tractului urinar în timpul sarcinii
Infecţiile tractului urinar sunt frecvente în timpul sarcinii, mai ales după primul trimestru de sarcină. Această problemă poate avea diferite grade de complicaţie, in funcţie de cat de extinsă este infecţia urinara si unde este aceasta localizată. Află, in continuare, informaţiile complete despre infecţiile tractului urinar, cum afectează ele sarcina si ce poţi face pentru a le preveni.
- Ce este o infecţie a tractului urinar?
- Sarcină mă face mai susceptibilă de a face o infecţie a tractului urinar?
- Care sunt simptomele infecţiei vezicii urinare?
- Care sunt simptomele unei infecţii la rinichi?
- Ce se întâmplă dacă am o infecţie a tractului urinar, în timpul sarcinii, dar nu am simptome?
- Care este tratamentul pentru o infecţie a vezicii urinare?
- Care este tratamentul pentru o infecţie la rinichi?
- Ce pot face pentru a evita o infecţie a tractului urinar?
Ce este o infecţie a tractului urinar?
Când auzi expresia "infecţie a tractului urinar" sau acronimul său, ITU, este posibil să te gândeşti la o infecţie a vezicii urinare şi la simptomele care o insoţesc - cum ar fi urgenţa frecventă de a urina şi senzaţia de arsură atunci când urinezi. Dar aceasta nu este întreaga poveste a infecţiei tractului urinar.
De fapt, poţi avea o infectie în orice parte a tractului urinar, care începe de la rinichi, unde se formează urina; continuă prin tuburi, numite uretre, până la vezică, unde se acumulează urina până când urinezi; şi se termină cu uretra, un tub scurt care poartă urina în afara corpului.
Infecţiile tractului urinar sunt, în general, cauzate de bacterii din piele, vagin, sau rect, care intră în uretră şi călătoresc în amonte. Există mai multe tipuri comune de ITU:
Cistita sau infecţia vezicii urinare. Adesea, bacteriile se opresc în vezica urinară şi se înmulţesc acolo, provocând inflamaţii şi declanşând acele simptome familiare ale infecţiei vezicii urinare. Cistita este destul de frecventă în rândul femeilor, active sexual, între 20 şi 50 de ani.
Infecţie la rinichi. De asemenea, bacteriile pot călători, din vezică prin uretre, pentru a infecta unul sau ambii rinichi. O infecţie la rinichi (numită şi pielonefrită) este cea mai frecventă complicaţie gravă a sarcinii. Infecţia se poate răspândi în sânge şi îţi poate pune viaţa în pericol.
O infecţie la rinichi poate avea, de asemenea, consecinţe grave pentru bebeluşul tău. Îţi măreşte riscul de naştere prematură şi de a avea un copil cu o greutate mică la naştere, şi a fost asociată cu un risc crescut de mortalitate fetală sau mortalitate infantilă.
Bacteriuria asimptomatică. Este posibil să ai bacterii în tractul urinar şi să nu ai simptome. Aceasta se numeşte bacteriurie asimptomatică.
Când nu eşti însărcinată, această condiţie, în general, nu provoacă probleme şi, deseori, trece de la sine.
În timpul sarcinii, bacteriuria asimptomatică care este lăsată netratată, creşte semnificativ riscul de a obţine o infecţie renală şi este asociată cu travaliul prematur şi greutatea scăzută la naştere. Acesta este motivul pentru care urina este testata, în mod obişnuit, în timpul sarcinii.
Sarcină mă face mai susceptibilă de a face o infecţie a tractului urinar?
Nu este clar dacă sarcina măreşte riscul de cistită şi există numeroase cercetări care arată că sarcina nu te face vulnerabilă la bacteriurie asimptomatică. Cu toate acestea, sarcina creşte foarte mult riscul unei infecţii la rinichi.
Iată de ce: Nivelurile mai ridicate ale hormonului progesteron scad tonusul muscular al ureterelor (tuburile dintre rinichi şi vezică), determinând dilatarea şi încetinirea fluxului de urină. În plus, pe măsură ce uterul se lărgeşte, acesta poate comprima ureterele, făcând mult mai dificil ca urina să curgă prin ele, atât de rapid şi de liber, ca de obicei.
Vezica, de asemenea, îşi pierde tonusul în timpul sarcinii. Este mai dificil să-ţi goleşti complet vezica urinară, şi vezica devine mai predispusă la reflux, o condiţie în care urina curge înapoi în uretre şi spre rinichi.
Rezultatul acestor modificări constă în faptul că durează mai mult pentru ca urina să treacă prin tractul tău urinar, oferind bacteriilor mai mult timp pentru a se multiplica şi a fi reţinute înainte de a fi eliminate şi, de asemenea, devine mai uşor pentru bacterii să se deplaseze până la nivelul rinichilor. În plus, în timpul sarcinii, urina devine mai puţin acidă şi este mai probabil să conţină glucoză, ambele crescând potenţialul de dezvoltare bacteriană.
Citeste si despre Crampele musculare din timpul sarcinii
Care sunt simptomele infecţiei vezicii urinare?
Simptomele infecţiei vezicii urinare (cistita) variază de la femeie la femeie. Simptomele frecvente includ:
- Durere, disconfort, sau arsură la urinare şi, eventual, în timpul actului sexual
- Disconfort pelvian sau durere abdominală inferioară (de multe ori chiar deasupra osului pubian)
- Urgenţă frecventă sau incontrolabilă de a urina, chiar şi atunci când este puţină urină în vezică
De asemenea, poţi descoperi că urina ta are un miros neplăcut sau pare tulbure. Poţi vedea sânge în ea, de asemenea. S-ar putea să ai o febră de grad scăzut, dar, de cele mai multe ori, temperatura ta va rămâne normală.
Deoarece nevoia frecventă de a urina este comun întâlnită în timpul sarcinii, poate fi greu să ştii sigur dacă ai cistită, mai ales dacă simptomele tale sunt uşoare. Dacă crezi că ai putea avea o infecţie, anunţă medicul, astfel încât urina să poată fi testată.
Care sunt simptomele unei infecţii la rinichi?
Dacă ai semne care indică o posibilă infecţie a rinichilor, trebuie să te adresezi imediat medicului. Simptomele apar adesea brusc şi includ în mod obişnuit:
- Febră mare (adesea cu tremurat, frisoane, sau transpiraţii)
- Durere în partea inferioară a spatelui sau a părţii laterale chiar sub coaste, pe una sau ambele părţi şi, eventual, în abdomen
- Greaţă şi vărsături
- De asemenea, poţi observa sânge sau puroi în urină şi poţi avea şi unele simptome de cistită.
Ce se întâmplă dacă am o infecţie a tractului urinar, în timpul sarcinii, dar nu am simptome?
Bacteriuria asimptomatică este asociată cu naşterea prematură şi greutatea mică la naştere. Şi dacă bacteriuria nu este tratată, şansa ta de a dezvolta o infecţie de rinichi poate fi de până la 40%. Cu toate acestea, cu un tratament adecvat, riscul tău scade dramatic, de la 1% până la 4%.
Pentru a afla dacă există bacterii, în tractul tău urinar, medicul va colecta urină, la prima vizită prenatală, şi o va trimite la un laborator, pentru testare, indiferent dacă ai simptome sau nu. Dacă această cultură iniţială a urinei este negativă, şansele tale de a dezvolta un ITU mai târziu, în timpul sarcinii, sunt mici.
În cazul în care cultura este pozitivă, vei fi tratată cu antibiotice orale, care pot fi administrate, în siguranţă, în timpul sarcinii. Luarea antibioticelor prescrise, de obicei, timp de o săptămână, va elimina infecţia.
După tratament, vei fi testată, din nou, de către medic, pentru a se asigura că infecţia a dispărut. (Dacă nu a dispărut, vei fi retratată cu un alt antibiotic.) Repetările culturilor de urină trebuie efectuate la intervale regulate, pe durata sarcinii, pentru a te asigura că nu ai o altă infecţie. În cazul în care bacteriuria reapare, vei fi tratată din nou şi probabil vei fi pusă pe o doză continuă şi mică de antibiotice, pentru restul sarcinii, pentru a preveni încă o recurenţă.
Citeste si despre Sangerarile vaginale in timpul sarcinii – Ce este normal si cand sa ai motive de ingrijorare
Care este tratamentul pentru o infecţie a vezicii urinare?
Dacă dezvolţi o infecţie a vezicii urinare (cistită), în timpul sarcinii, tratamentul este similar, deşi s-ar putea să primesti antibiotice pentru o perioada mai scurta. Antibioticele îţi vor uşura simptomele, în câteva zile, dar este important să finalizezi întregul tratament pe care l-a prescris medicul tău, pentru a scăpa de toate bacteriile din tractul urinar.
Vei fi testată după tratament şi pe urmă periodic (precum şi de fiecare dată când simptomele sunt recurente) şi retratată în cazul în care este necesar. In cazul in care continui să ai infecţii ale vezicii urinare, va trebui să iei, zilnic, o doză mică de antibiotice pentru prevenire.
Care este tratamentul pentru o infecţie la rinichi?
Dacă dezvolţi o infecţie renală, în timpul sarcinii, vei fi spitalizată şi vei începe administrarea unui lichid intravenos şi a antibioticelor, iar tu şi bebeluşul tău veţi fi atenţi monitorizaţi. Medicul va evalua o varietate de lucruri, inclusiv temperatura, tensiunea arterială, pulsul, respiraţia, şi capacitatea de a urina; rata inimii bebeluşului şi dacă prezinţi semne de travaliu prematur.
Durata spitalizării pentru o infecţie la rinichi variază în funcţie de starea ta individuală. Dacă, după o evaluare iniţială, după 12 şi până la 24 de ore, este clar că ai un caz uşor, răspunzi bine la tratament, şi că travaliul prematur nu este o preocupare, medicul tău poate decide să-ţi facă externarea din spital şi să treci pe antibiotice orale pentru restul tratamentului tău.
Pe de altă parte, dacă eşti un caz sever, va trebui să rămâi în spital, pentru tratament şi monitorizare ulterioară, şi nu vei putea fi externată decât la 24 şi până la 48 de ore după revenirea la normal a temperaturii şi nu vei mai avea alte simptome.
Odată ce ai terminat tratamentul, vei fi pusă pe o schemă de antibiotice cu doze mici, pentru restul sarcinii, care ajută la prevenirea unei alte infecţii. Fără terapia de supresie zilnică, riscul de a obţine o altă infecţie la rinichi este foarte mare.
Citeste si despre Ecografiile în sarcină – ghid complet
Ce pot face pentru a evita o infecţie a tractului urinar?
Urmează aceşti paşi pentru a minimaliza şansele de a face o infecţie a tractului urinar:
- Bea multă apă zilnic. (Urina limpede sau de culoarea galben pal este un semn de hidratare adecvată)
- Nu ignora nevoia de a urina. Încearcă să îţi goleşti complet vezica urinară.
- După un scaun, şterge-te cu mişcări din faţă înspre spate pentru a preveni apropierea bacteriilor din scaun de uretră.
- Păstrează zona genitală curată cu săpun şi apă.
- Curăţă zona genitală şi urinează înainte şi după actul sexual.
- Bea suc de afine. Studiile arată că sucul de merişor poate reduce nivelurile de bacterii şi poate descuraja noi bacterii să ajungă în tractul urinar. (Cu toate acestea, sucul de merişor nu poate vindeca o infecţie existentă. Dacă ai simptome, trebuie să te adresezi imediat medicului pentru a obţine o prescripţie pentru antibiotice.)
- Evită produsele de igienă feminină (spray sau pudre) şi săpunurile puternice care îţi pot irita uretra şi organele genitale, făcându-le o bază mai bună pentru bacterii. Şi nu utiliza geluri de duş în timpul sarcinii.
Citeste si despre Controlul la stomatolog in sarcina
Comentarii legate de Infecţii ale tractului urinar în timpul sarcinii