Controlul la stomatolog in sarcina
Controlul la stomatolog în sarcină este un subiect care îngrijorează mămicile fiindcă există mitul conform căruia orice tratament este periculos pentru dezvoltarea bebeluşului. Deşi există tratamente interzise în sarcină fiindcă pot afecta sănătatea fătului, sunt şi tratamente inofensive care tratează problema fără să existe efecte secundare nedorite.
In plus, mai ales în timpul sarcinii, trebuie să acordăm o atenţie suplimentară danturii fiindcă transformările specifice sarcinii creează o sensibilitatea mai mare a gingiilor. Nu doar testele medicale in sarcina sunt obligatorii, dar se impune astfel cel puţin un control stomatologic în timpul sarcinii şi curăţarea dinţilor de două ori pe zi.
Cum decurge controlul la stomatolog?
In cazul unor probleme cu dinţii, mămica trebuie să informeze medicul că este însărcinată în cazul în care ajunge la un control; acesta va administra medicamentele ţinând cont de riscurile ce le pot avea acestea asupra fătului şi mamei.
Astfel, în cazul mamei, aceasta riscă alergii, reacţii toxice sau hipersensibilitate, fiind astfel afectată abilitatea de suporta sarcina. In ceea ce priveşte bebeluşul, pot să apară defecte congenitale, avort spontan, complicaţii în travaliu, greutate redusă la naştere sau chiar dependenţă postnatală de medicamente.
Contează atât tipul medicamentelor administrare, dozele dar şi perioada sarcinii când acestea sunt prescrise şi durata tratamentului. , ci si controlul la stomatolog.
Poziţia pacientei pe scaunul stomatologului este asemenea extrem de importantă. Mămicile gravide în trimestrul al doilea sau al treilea de sarcină nu vor sta aşezate mult pe spate fiindcă uterul mărit şi bebeluşul presează prin greutatea lor vena cavă inferioară provocând o scădere a tensiunii arteriale şi a debitului cardiac. Astfel, mămicile vor sta într-o poziţie laterală. Din acelaşi motiv, în aceste două trimestre se recomandă gravidelor să doarmă pe partea stângă sau dreaptă, dar niciodată pe spate.
Afecţiuni ale dinţilor în timpul sarcinii
Pentru a evita problemele cu dantura sau complicaţiile, în sarcină se impune o igienă dentară strictă. Femeile gravide sunt expuse unui risc crescut de gingivită, carii şi mişcarea dinţilor. Gingivita este cea mai frecventă, aparând deseori sângerări la nivelul gingiilor şi inflamarea lor. In cazul unei carii, a unei infecţii sau a ruperii unui dinte, controlul stomatologic este obligatoriu.
Tumorile sunt mai puţin frecvente însă de cele mai multe ori sunt cauzate de gingivite sau boli periodontale netratate.
Clătinarea dinţilor este iar un posibil efect al transformărilor hormonale din organism şi chiar dacă nu duce la complicaţii, se impune o atenţie suplimentară asupra dinţilor.
Pot să apară de asemenea infecţii în cazul unor carii netratate la timp, situaţii în care medicul va decide tratamentul medicamentos cu antibiotice care nu au efecte negative asupra dezvoltării fătului.
Uneori, mai ales în cazul unor urgenţe medicale, tratamentul stomatologic se impune chiar dacă există anumite riscuri, însă efectele sunt mult mai nocive asupra sarcinii şi fătului dacă problemele nu sunt tratate, decât riscurile asumate.
Care sunt medicamentele interzise?
Există 5 categorii de medicamente, în funcţie de riscurile asupra mamei şi fătului în timpul sarcinii.
Acestea sunt:
- Categoria A include medicamente care au fost adecvat studiate pe oameni şi deţin dovezi care susţin utilizarea lor în siguranţă.
- Categoria B include medicamente ce nu conferă nicio dovadă privind riscul în cadrul studiilor pe animale sau la utilizarea terapeutică umană.
- Categoria C include medicamente la care riscul de teratogenicitate a fost demonstrat la animale şi nu poate fi exclus în cazul oamenilor.
- Categoria D include medicamente ce prezintă riscuri demonstrate la oameni, dar beneficiul lor terapeutic poate depăşi riscurile.
- Categoria X include agenţii care s-au demonstrat a fi nocivi asupra mamei şi fătului cu un profil beneficiu versus risc nefavorabil.
Medicamentele din categoriile A şi B sunt considerate în general corespunzătoare utilizării în perioada sarcinii, în timp ce medicamentele din categoria C ar trebui utilizate cu precauţie; medicamentele din categoria D şi X ar trebui evitate sau sunt contraindicate.
Radiografiile, atunci când sunt inevitabile pentru un control medical, trebuie să fie făcute cu protejarea abdomenului şi a glandei tiroide a mamei.
Anestezicele locale sunt şi ele periculoase în cazul unei gravide, însă anumite anestezice sunt permise în cantităţi mici şi nu au reacţii adverse pe când altele sunt complet interzise. Lidocaina este astfel un anestezic sigur dar trebuie administrat în cantitatea minimă. Prilocaina şi benzocaina pot cauza anoxia maternă (afectarea transportului de oxigen din sânge) şi deci riscă să fie letale pentru făt, mai ales dacă doza nu este ajustată corespunzător.
Penicilina şi antibioticele cefalosporine cele mai utilizate în stomatologie (penicilina V, amoxicilina şi cefalexina) sunt în general considerate sigure pentru uzul stomatologic In perioada sarcinii. Clindamicina, metronidazolul sunt de asemenea considerate a avea risc minim, pe când gentamicina şi doxicilina pot avea efecte negative.
Ibuprofenul se foloseste cu precautie in primele doua trimestre si este interzis in ultimul trimestru de sarcina. Codeina şi aspirina sunt recomandate a fi folosite cu foarte mare precauţie.
O igienă dentară eficientă în timpul sarcinii
Pentru a preveni anumite afecţiuni ale dinţilor sau complicaţiile, iată care sunt cele mai bune sfaturi pentru o igienă dentară eficientă!
- Tratarea cariilor sau a problemelor dentare în perioada de preconcepţie.
- Periajul corect, de două ori pe zi; eventual clătirea gurii după fiecare masă cu apă de gură.
- Alegerea unei paste de dinţi care să nu provoace vomă sau greaţă.
- O alimentaţie bogată în vitamina A, C, D, calciu şi fosfor.
- Reducerea consumului de dulciuri fiindcă duc la depuneri de tartru şi la înmulţirea bacteriilor din cavitatea bucală.
- Consult medical în timpul sarcinii la medicul stomatolog.
- Evitarea albirii dinţilor în perioada sarcinii.
- Evitarea fumatului care poate produce inflamarea gingiilor ( şi are în general un efect negativ asupra dezvoltării fătului).
- Alimentaţie bogată în lactate fiindcă protejează cavitatea bucală de acţiunea zaharurilor.
Comentarii legate de Controlul la stomatolog in sarcina