Virusul human papilloma (HPV) în timpul sarcinii
Ce este virusul human papilloma?
Infecţia cu virusul human papilloma (HPV) este un tip de infecţie cu transmitere sexuală. Până la trei sferturi dintre femeile şi bărbaţii activi sexual vor fi infectaţi cu HPV genital, la un moment dat în viaţa lor, dar majoritatea nu va şti niciodată că este infectată deoarece infecția, adesea, nu cauzează simptome evidente şi, de obicei, se vindecă de la sine.
Este mai probabil să iei o infecţie genitală HPV prin contact sexual vaginal sau anal. Este posibilă, dar mai puţin frecventă, transmiterea virusului prin contactul genital fără penetrare, prin contact sexual oral, sau prin atingerea organelor genitale. Şi o mamă poate transmite HPV copilului ei în timpul naşterii, dar acest lucru este, de asemenea, mai puţin frecvent.
Care sunt simptomele?
În multe cazuri, nu există simptome evidente. Dacă ai simptome, poate dura o lună sau chiar un an ori mai mult, până la apariția acestora, după ce ai fost expus la un HPV genital.
Unele dintre cele peste 40 de tulpini diferite de HPV genital îţi pot cauza dezvoltarea de condiloame genitale (veruci). (Unele tipuri de HPV cauzează condiloamele obişnuite pe mâini şi picioare, dar tulpinile HPV genitale afectează, de obicei, numai zona genitală.)
Negii genitali sunt foarte infecţioşi. Cercetătorii estimează că aproximativ 65% dintre persoanele care fac sex cu un partener cu veruci vor ajunge să dezvolte ei înşişi negi.
Negii, de obicei, apar în sau în jurul vaginului şi vulvei, în apropierea anusului şi în rect, pe colul uterin şi, uneori, pe pielea din jurul zonei abdominale. (De asemenea, poţi face negi în gură şi în gât în urma sexului oral cu un partener infectat, dar acest lucru este rar.)
Negii sunt moi şi au culoarea pielii sau mai deschişi. Ei pot fi mici sau mari, plaţi sau înalţi. Pot exista unul sau mai mulţi, uneori, crescând în clustere cu un aspect asemănător de conopidă. De obicei, acestea sunt nedureroase, deşi pot da ocazional mâncărime, arsuri, sau sângerări.
Pentru aproximativ 20% dintre femei, negii trec de la sine în trei luni. Pentru majoritatea celorlalte femei, tratamentul este cel care va ajuta la eliminarea verucilor, deşi acestea se pot repeta.
În unele cazuri, HPV genital cauzează modificări ale celulelor cervicale care sunt detectabile pe un frotiu Papanicolau. Adesea aceste schimbări sunt uşoare şi trec de la sine.
Dar dacă ai una dintre aşa-numitele tulpini de HPV cu risc ridicat, aceasta poate provoca modificări majore ale celulelor. Aceste modificări de celule se pot transforma în cancer - de obicei, mulţi ani mai târziu - dacă nu beneficiezi de tratamentul necesar.
Aceste tulpini cu risc crescut sunt cauza pentru aproape toate cancerele de col uterin. (Reţine că aceste tulpini nu sunt aceleaşi ca şi cele care cauzează verucile genitale.) Acesta este motivul pentru care este atât de important ca toate femeile să facă frotiuri obişnuite ale testului Papanicolau, iar cele care au anomalii să urmeze toate testele şi tratamentele necesare.
Vestea bună este că, în marea majoritate a cazurilor, sistemul imunitar ţine virusul sub control sau îl distruge - chiar şi tulpinile cu risc ridicat. Cele mai multe femei sunt fără virus în decurs de un an sau doi după ce au fost diagnosticate.
Doar un procent mic de femei cu HPV dezvoltă modificări ale celulelor care trebuie tratate şi, cu screening şi tratament adecvat, numai rareori HPV duce la cancer de col uterin sau alte tipuri de cancer genital.
Citeste si despre Candidoza in sarcina.
HPV îmi poate afecta sarcina?
Este puţin probabil ca HPV să afecteze sarcina sau sănătatea bebeluşului tău. Dacă ai veruci genitale, acestea pot creşte mai repede, în timpul sarcinii, posibil din cauza descărcării extra vaginale, care asigură virusului un mediu de creştere umed, modificări hormonale, sau modificări ale sistemului tău imunitar. În cele mai multe cazuri, verucile nu vor ridica probleme pentru tine sau pentru bebeluşul tău.
Este posibil să transmiţi virusul bebeluşului tău, dar acest lucru nu se întâmplă foarte des. Chiar dacă bebeluşul tău contractează HPV, este foarte probabil să depăşească infecţia singur, fără simptome sau probleme.
În cazul puţin probabil în care bebeluşul tău contractează tipul de HPV care cauzează verucile genitale, el poate dezvolta negi pe corzile vocale şi în alte zone cândva în copilărie. Această afecţiune, numită papilomatoză recurentă, este foarte gravă, dar, din fericire, este, de asemenea, rară.
Citeste si despre Herpesul în timpul sarcinii
Voi fi testată pentru HPV în timpul sarcinii?
Viitoarele mame nu sunt testate, în mod obişnuit, pentru HPV. Majoritatea femeilor află că au virusul dacă dezvoltă nişte negi sau dacă au un frotiu Papanicolau anormal.
Un test poate detecta cele mai frecvente tipuri de HPV cu risc ridicat, iar unii medici o fac în asociere cu un frotiu Papanicolau la femeile cu vârsta de 30 de ani şi peste.
Cu toate acestea, este posibil să faci acest test la orice vârstă, în anumite circumstanţe - de exemplu, în cazul în care frotiul Papanicolau arată modificări uşoare şi anormale, iar medicul tău trebuie să stabilească dacă este necesară o urmărire ulterioară. (Unii medici cer laboratorului să efectueze automat testarea HPV, pe acelaşi specimen, dacă Papanicolau este uşor anormal.)
Cum poate fi tratat HPV în timpul sarcinii?
Nu există niciun medicament care te ajută să scapi de virus. Dacă ai negi, medicul tău poate decide să nu ii tratezi, pe parcursul sarcinii, deoarece, de cele mai multe ori, se ameliorează de la sine sau chiar dispar cu totul după ce ai născut.
Cu toate acestea, există diferite tratamente care pot fi utilizate, în siguranţă, pentru a elimina negii, în timpul sarcinii.
Dacă medicul tău decide că îndepărtarea negilor este necesară, acesta poate folosi o soluţie specială cu acid, le poate îngheţa cu o soluţie de azot lichid, sau le poate îndepărta prin laser, electrocauterizare sau chirurgical.
Două produse pe bază de prescripţie medicală pe care femeile le aplică se utilizează pentru tratarea verucilor genitale, dar, în general, acestea nu sunt recomandate în timpul sarcinii. Şi nu încerca vreodată să tratezi verucile genitale cu medicamente, luate din farmacie, destinate uzului comun.
Dacă frotiul Papanicolau este anormal, medicul tău îţi poate examina cervixul şi vaginul cu un microscop special printr-o procedură numită colposcopie. (O colposcopie nu este mai inconfortabilă decât un Papanicolau, deşi durează mai mult.) Dacă medicul tău vede schimbări suspecte în celule, poate efectua o biopsie a ţesutului, ceea ce poate provoca un anumit disconfort temporar şi sângerare.
Dacă nu există nicio dovadă de cancer invaziv, medicul tău va aştepta, cel mai probabil, până după ce vei naşte, pentru a trata, în continuare, celulele anormale. (În funcţie de situaţia ta, poate fi necesară repetarea colposcopiei în timpul sarcinii.)
Medicul tău va efectua o altă colposcopie, în jur de şase până la opt săptămâni, după ce ai născut, pentru a vedea dacă problema persistă. În multe cazuri, modificările anormale dispar de la sine, după naştere, ceea ce face ca intervenţiile ulterioare să nu mai fie necesare.
Citeste si despre Infecţii ale tractului urinar în timpul sarcinii.
Cum pot evita infecţia cu HPV, mai ales daca sunt gravida?
Îţi poţi reduce şansele de a lua HPV făcând sex doar cu un singur partener, care are relaţii sexuale numai cu tine şi nu are nicio verucă evidentă. (Desigur, partenerul tău poate să nu ştie dacă are HPV şi poate fi infecţios fără simptome.)
Cu cât mai mulţi parteneri sexuali ai tu sau partenerul tău, cu atât este mai probabil să contractezi virusul. Şi chiar dacă ai deja (sau ai avut) HPV, poți fi infectată cu o singură tulpină a virusului, fapt ce nu te protejează de alte tulpini.
Folosirea corectă şi consecventă a prezervativelor reduce, de asemenea, foarte mult riscul de a contracta HPV şi multe alte boli cu transmitere sexuală. Un studiu recent a constatat că femeile ale căror parteneri au folosit prezervative, de fiecare dată când au făcut sex, au fost cu 70% mai puţin susceptibile de a fi infectate cu HPV decât cele care nu au făcut-o.
(Prezervativele nu asigură protecţie totală deoarece, deşi HPV nu poate penetra latexul, virusul poate fi prezent în zone care nu sunt acoperite de prezervativ, şi prezervativele pot aluneca sau se pot rupe.)
După naştere, este posibil să fii vaccinată împotriva anumitor tipuri de HPV. Vaccinurile de pe piaţă protejează femeile împotriva a două tulpini de HPV cu risc ridicat, care reprezintă aproximativ 70% din cazurile de cancer de col uterin. Gardasil oferă, de asemenea, protecţie împotriva a două tulpini suplimentare de HPV, ajutând la prevenirea a aproximativ 90% din verucile genitale, precum şi cancerele anale, vulvare şi vaginale. Vaccinul a fost aprobat pentru femeile şi bărbaţii cu vârste cuprinse între 9 şi 26 de ani.
Citeste si despre Prima vizită la medic în perioada prenatală
Comentarii legate de Virusul human papilloma (HPV) în timpul sarcinii