Candidoza in sarcina
Candidoza în sarcină este una din cele mai frecvente probleme cu care se confruntă mămicile şi deşi este o afecţiune des întâlnită, dacă nu este tratată la timp poate duce la complicaţii atât pentru sănătatea mamei cât şi a bebeluşului (mai ales după naştere).
Ce factori cauzează candidoza în sarcină
Candidoza vaginală este o afecţiune a sistemului genital cauzată de o ciupercă de tipul Candida (Candida Albicanis este cea mai frecvent întâlnită). In România 70-80% dintre femei suferă de această afecţiune cel puţin o dată în viaţă şi de cele mai multe ori infecţia revine sau se tratează foarte greu.
Candida este prezentă în mod normal în mucoasa intestinului şi în anumite cazuri în flora vaginală a femeilor sănătoase. Femeile însărcinate au însă un risc mai mare de a se îmbolnăvi de candidoză pentru că sistemul imunitar este slăbit şi de cele mai multe ori apar carenţe de vitamine şi minerale.
Hormonii au şi ei o influenţă directă în ceea ce priveşte crearea unui mediu propice dezvoltării acestei afecţiuni fiindcă progesteronul influenţează imunitatea şi mucoasa vaginală devine mai sensibilă la dezechilibre.
Deşi boala este foarte frecventă în rândul femeilor, mai ales a femeilor însărcinate, s-a observat în ultima perioadă o creştere a numărului de cazuri identificate, ceea ce indică faptul că răspândirea este foarte largă şi îngrijorătoare.
Specialiştii care studiază răspândirea candidozei la femei au constatat că factorii precum stresul, poluarea, nutriţia necorespunzătoare duc la creşterea riscului de a dobândi boala. Femeile însărcinate sunt mai sensibile la aceşti factori şi de aceea numărul de femei gravide care suferă de candidoză în sarcină este foarte mare.
Tratamentul cu antibiotice contribuie la apariţia candidozei fiindcă substanţa activă din compoziţia acestui tip de medicamente afectează flora intestinală.
Alte cauze ale apariţiei candidozei sunt:
- Diabetul zaharat
- Anemia şi dietă precară
- Lenjerie sintetică sau utilizarea de tampoane interne
- Alimentaţie bogată în zahăr şi carbohidraţi
- Produse cosmetice neindicate pentru zona intimă sau spălături vaginale care distrug flora vaginală.
Riscurile candidozei vaginale în sarcină
Bolile manifestate în timpul sarcinii sunt în general periculoase fiindcă tratamentele nu sunt permise decât într-un mod restrictiv. Sunt multe medicamente care pot influenţa dezvoltarea bebeluşului şi de aceea sunt interzise intr-o sarcina cu probleme.
Infecţiile vaginale în sarcină pot fi periculoase mai ales dacă nu sunt tratate corespunzător şi pot duce la complicaţii la naştere sau ulterior.
In ceea ce priveşte bebeluşul, riscurile asociate candidozei sunt:
- Naştere prematură
- Avort spontan
- Greutatea mică la naştere
- Infecţii în perioada post-natală (după epiziotomie, etc)
- Hipoxie fetală
Simptomele candidozei în sarcină
In prima etapă, candida pătrunde în vagin. Ciuperca se ataşează de mucoasa vaginală şi se răspândeşte treptat pătrunzând cât mai adânc în ţesut şi ajungând chiar la răspândirea în sânge – o formă gravă a candidozei.
Organismul unei femei sănătoase poate lupta împotriva acestei ciperci prin sistemul imunitar dar la femeile însărcinate, sistemul imunitar este slăbit şi nu răspunde la fel de prompt pentru eliminarea microbilor.
De multe ori, femeile gravide nu au simptome dar atunci când flora intestinală este afectată serios, apar şi simptomele. Riscul în cazul unei candidoze este acela că pot să apară şi alte infecţii care să compromită şi mai mult organismul.
Cele mai frecvente simptome ale candidozei în sarcină sunt:
- Mâncărimi şi iritaţii la nivelul organelor genitale externe
- Scurgeri vaginale de culoare albă, de consistenţa brânzei , cu miros neplăcut
- Dureri în timpul actului sexual
Analizele medicale sunt cele care vor ajuta la diagnosticarea bolii, fiindcă simptomele se potrivesc şi altor infecţii vaginale. Este necesară aşadar prelevarea de secreţie vaginală şi analiza în laborator. Se observă astfel dacă a crescut numărul leucocitelor din mucoasa vaginală şi dacă ciuperca este prezentă.
Tratament candidoză în timpul sarcinii
Tratamentul pentru candidoză în sarcină este diferit de cel specific unei femei care nu poartă o sarcină. Motivul îl constituie efectele secundare ale medicamentelor asupra dezvoltării bebeluşului.
In acest caz, se recomandă doar utilizarea medicamentelor cu acţiune locală, însă medicul este cel care va decide care este cel mai bun tratament.
Prevenirea este mai importantă decât tratarea mai ales în cazul candidozei. Urmează sfaturile următoare pentru a evita candidoza în sarcină.
- Poartă lenjerie intimă din bumbac, niciodată materiale sintetice
- Foloseşte săpunuri cu Ph neutru pentru igiena intimă.
- Nu folosi tampoane interne şi nici tampoane externe cu strat sintetic.
- Evită duşurile fierbinţi şi spălăturile vaginale
- Consumă iaurt în mod constant şi usturoi ( se pare că usturoiul ajută sistemul imunitar şi previne înmulţirea ciupercii).
- Nu consuma produse cu mult zahăr şi carbohidraţi.
- Toaleta corectă a zonei intime (de preferat spălarea zonei vaginale după utilizarea toaletei)
- Tratarea corespunzătoare astfel încât să nu mai existe riscul reapariţiei acestei boli.
Autor: Sfatul mamicilor
Tu ai avut candidoză in sarcină? Ce tratament ai urmat si ce ai recomanda viitoarelor mamici? Intră pe forum despre sarcina pentru a discuta cu mămicile din comunitate!
Comentarii legate de Candidoza in sarcina
Medicul este cel care prescrie medicamente. De obicei se prescriu ovule cu actiune locala, antibioticele avand si efecte asupra dezvoltarii bebelusului, insa sunt si antibiotice care nu influenteaza sarcina. Medicul este cel care poate sa analizeze cel mai bine situatia.
Sunt in sapt 30 de sarcina si am făcut candida, este recomandat antibiotic ?